Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на убитата Диана Чона Янкова разказва през сълзи за последните минути на дъщеря си.
Майката на убитата Диана Чона Янкова разказва през сълзи за последните минути на дъщеря си.

Думата имат психиатрите - ако се окаже, че е разбирал какво прави, го чакат от 3 до 10 г. затвор

Осмокласникът бил със специални образователни потребности, но досега не е проявявал агресия, твърдят в с. Скобелево

Кръвта на момичето изтекла, докато дойде линейката, фатален се оказал ударът в сърцето

По мюсюлмански обичай и с ходжа от Казанлък погребаха в понеделник 13-годишната Диана в с. Скобелево. Момичето бе прободено смъртоносно с нож в събота от 14-годишния си съсед Тунджай Идризов, шест дни преди рождения си ден.

“Цялото село жали за Диана - и мюсюлмани, и християни. Никой не може да си обясни

как е възможна

такава жестокост

у непълнолетно

момче”,

каза пред “24 часа” кметът на селото Ахмед Сюли. В Скобелево постоянно живеят около 620 души.

“На 30 октомври момичето ми щеше да навърши 14 години, а сега какво стана! Наръгал я три пъти и детето ми угасна. Искам и убиецът ѝ да лежи в земята”, не може да си намери място от мъка Чона Янкова, майка на убитото дете.

Драмата се разигра малко след 17 ч в събота на 24 октомври в двора на жертвата в циганската махала на селото.

“Тунджай ни е съсед, по-голям е с една година. До миналата година

двамата с

дъщеря ми учеха

в едно училище,

познават се от

малки

Макар и да е на 14 г., той много пуши. В събота влязъл в двора на къщата ни и поискал запалка от Диана. Тя му отвърнала, че няма, и тогава той извадил ножа, който носел в джоба си, и я наръгал. Първо два пъти в гърдите, а когато дъщеря ми се обърнала и понечила да избяга, последвал и трети удар с ножа отзад в кръста”, разказва през сълзи за последните минути на Диана майка ѝ.

В къщата бил пастрокък на детето Райко Захариев, но той спял, затова в началото не чул кавгата. Диана успяла да влезе вътре и го разбудила с писъците си. Успяла да каже, че Тунджай я наръгал с нож заради това, че не му дала запалка.

Семейството на Тунджай Идризов живее бедно в тази кирпичена къща в село Скобелево.
Семейството на Тунджай Идризов живее бедно в тази кирпичена къща в село Скобелево.
Райко веднага се обадил на тел. 112 за линейка, било 17,13 ч. Понеже кръвта на детето изтичала, близките му го качили в лек автомобил, за да го закарат веднага към Спешния център в Павел баня. По пътя срещнали извиканата линейка и прехвърлили Диана в нея. За съжаление, докато стигнат до съседното село Асен, тя

починала още

в линейката

Близките на прободеното момиче разказват, че ножът засегнал сърцето, белия дроб и бъбреците. Фатален се оказал първият удар в областта на сърцето.

В Скобелево са потресени от трагедията. Разказват, че никога преди това Тунджай не бил проявявал агресия, не знаят да е употребявал наркотици. Знае се обаче, че ученикът е със специални образователни потребности и с него да работели ресурсни учители.

В момента момчето е осмокласник в Професионалната гимназия по туризъм в Павел баня. Записал се, след като завършил основно образование в родното си село. Ресурсният му учител бил заедно с него. От гимназията също са учудени, че е посегнал на момичето. За месец и половина, откакто учи там, нямали много време да го опознаят, но съучениците му го приели добре, самият Тунджай бил общителен.

За него в селото разказват, че

заеквал и имал

тикове, но си

пиел редовно

лекарствата

Живеел бедно в кирпичена къща, баща му Йордан никога не е имал постоянна работа според кмета Ахмед Сюли. Тунджай имал по-малка сестричка.

“Какво е състоянието му в момента, дали момчето съзнава какво е сторило и дали може да носи отговорност за действията си, ще определи назначената по случая комплексна психолого-психиатрична експертиза”, каза за “24 часа” окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. В понеделник тази експертиза още не беше готова.

Веднага след като наръгал Диана, осмокласникът

хвърлил ножа до

пътната врата

в къщата на

момичето,

без да го крие

След това си отишъл вкъщи и се преоблякъл. Бил арестуван малко по-късно в задния двор на училището в село Скобелево. Засега е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа.

В неделя на Тунджай Идризов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетно лице, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Назначен му е служебен защитник.

Прокуратурата се готви да поиска от съда момчето, макар и непълнолетно, да остане за постоянно в ареста, защото постъпката му е с висока обществена опасност. Ако обаче резултатът от психиатричната му експертиза налага, то

може да бъде

настанено и в

специализирано

заведение за

лечение

Предстои мярката му за неотклонение да се гледа от състав на окръжния съд в Стара Загора в сряда.

По досъдебното производство са назначени и други експертизи, включително и съдебномедицинска. Ще бъде изследван и ножът, с който е убито момичето - той е иззет и приложен към материалите до делото.

Ако Тунджай е годен за съд и вината му се докаже там, може да бъде осъден на затвор между 3 и 10 години. Тъй като е непълнолетен, евентуалната му присъда ще бъде намалена, коментират юристи.

За семейството на убитата Диана в Скобелево говорят само хубави неща. Макар и момичето да било доведена дъщеря на Райко, той се грижел много добре за нея. Със съпругата си Чона имат още двама по-малки синове, но бащата не делял децата. В училище седмокласничката се учела добре. Родителите имали постоянна работа.