Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Непълнолетният Тунджай пробол с нож смъртоносно Диана заради запалка

Жертвата щяла да навърши 14 години на 30 октомври

"На 30 октомври момичето ми щеше да навърши 14 години, а сега какво стана! Искам и убиецът й да лежи в земята", не може да си намери място от мъка Чона Янкова, майка на убитата с нож в павелбанското село Скобелево 13-годишна Диана. Драмата се разигра малко след 17 часа в събота в двора на жертвата в циганската махала на селото.

"Тунджай ни е съсед, по-голям е с една година. До миналата година двамата с дъщеря ми учеха в едно училище в село, познават се от малки. Макар и да е на 14 години, той много пуши. В събота влязъл в двора на къщата ни и поискал запалка от Диана. Тя му отвърнала, че няма запалка и тогава той извадил ножа, който носел със себе си, и я наръгал. Първо в гърдите, а когато дъщеря ми се обърнала и понечила да избяга, последвал и удар с ножа отзад в кръста", разказва през сълзи за последните минути на Диана майка й.

В къщата бил пастрокът на детето Райко Захариев, но той спял, затова в началото не чул кавгата между децата. Диана успяла да влезе в къщата и го разбудила с писъците си. Успяла да каже, че Тунджай я наръгал с нож заради това, че не му дала запалка.

Райко веднага се обадил на тел. 112 за линейка, било 17,13 часа, но понеже кръвта на детето изтичала, близките му го качили в лек автомобил, за да го закарат веднага към Спешния център в Павел баня. По пътя срещнали извиканата линейка и прехвърлили Диана в нея. За съжаление, докато стигнат до съседното село Асен, тя починала още в линейката.

В Скобелево са потресени от трагедията. Разказват, че никога преди това Тунджай не бил проявявал агресия, не знаят да е употребявал наркотици. Макар че ученикът е със специални образователни потребности и с него работели ресурсни учители. В момента момчето е осмокласник в Професионалната гимназия по туризъм в Павел баня. Записал се там, след като завършил основно образование в родното си село. За него разказват, че заеквал и имал тикове, но си пиел редовно лекарствата. Живеел бедно в кирпичена къща, баща му Йордан никога не е имал постоянна работа, според кмета на Скобелево Ахмед Сюли.

Какво е състоянието му в момента, дали момчето съзнава какво е сторило и дали може да носи отговорност за действията си ще определи назначената по случая комплексна психолого-психиатрична експертиза, каза за "24 часа" вчера окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Разследването се води под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Тъй като извършителят е непълнолетен - Тунджай бил навършил 14 години едва преди няколко месеца, а жертвата - малолетна, разследването е поверено на следовател от Окръжния следствен отдел към прокуратурата.

Веднага след като наръгал Диана, осмокласникът хвърлил ножа до пътната врата в къщата на момичето, отишъл си вкъщи и се преоблякъл. Бил арестуван малко по-късно в задния двор на училището в село Скобелево. Засега е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Днес на Тунджай Идризов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетно лице, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Назначен му е служебен защитник. Прокуратурата се готви да поиска от съда момчето, макар и непълнолетно, да остане да постоянно в ареста. Ако обаче резултатът от психиатричната му експертиза налага, то можело да бъде настанено и в специализирано медицинско заведение.

По досъдебното производство са назначени и други експертизи, включително и съдебно-медицинска. Ще бъде изследван и ножът, с който е убито момичето - той е иззет и приложен към материалите до делото.

За семейството на убитата Диана в Сколобелево говорят само хубави неща. Макар и момичето да било доведена дъщеря на Райко, той се грижел много добре за нея. Заедно със съпругата си Чона мъжът има още двама по-малки синове, но бащата не делял децата. В училище седмокласничката се учела добре.

Близките й разказват, че ножът засегнал сърцето, белия дроб и бъбреците на детето. Фатален за него се оказал първият удар в областта на сърцето.

Утре, понеделник, със съучениците на убитата от основното училище в село Скобелево ще работи психолог. Най-вероятно погребението на детето ще бъде във вторник - точно три дни преди неговия 14-и рожден ден.