Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Бахаров
Явор Бахаров

Адвокатът на Явор Бахаров Денислав Асенов е категоричен, че ще обжалва ефективната присъда, която получи клиентът му за шофиране в нетрезво състояние и след употреба на наркотици. "В детайли ще коментирам след като получа мотивите на съда. Категорично ще обжалваме, защото горният съд е по-мъдър. Явор не е в условия на изпитателен срок и най-малко заради това не разбирам защо има ефективна, а не условна присъда", каза адвокат Асенов. Той потвърди, че бланките, които се използват за медицинските изследвания са стари, на някои от документите няма дата и час и др. 

Адв. Асенов е поискал от съда в Разлог на направи преюдициално запитване до Съда на ЕС за тестове в Наредбата за взимане на проби, защото според него лабораториите, които правят кръвните проби за алкохол и наркотици не са сертифицирани. Съдия Емил Божков обаче е отказал. Преди няколко дни Явор Бахаров е пуснал жалба до ВАС с искане да бъдат отменени текстове от тази Наредба, които противоречат на европейските регламенти. Жалба с подобно искане имало внесена и от други преди това. Не е ясно дали ВАС ще я гледа отделно или ще присъедини жалбата на Бахаров към предишната. "В хода на делото във ВАС вероятно ще отправим отново искане за преюдициално запитване към Съда на ЕС, защото тази Наредба е порочна, има нужда от промяна, за което алармирам отдавна. Добре е покрай случая с Явор ,който е известно лице, да се предприемат стъпки към изчистване на Наредбата", обясни защитникът. Той твърди, че докато при шофиране след употреба на алкохол има различни референтни стойности - до 0,5 промила, от 0,5 до 1,2 и над 1,2 промила, когато се носи наказателна отговорност, то при употребата на упойващи вещества няма такива стойности.

"Три дни след случая предложихме на прокуратурата споразумение с условна присъда и включване на Явор в програми за работа, където той като известно лице, талантлив актьор може да се включи, но прокуратурата отказа споразумение. Не разбирам какво ще се спечели от една ефективна присъда? Ще съсипят съдбата на един успял  актьор", допълни адв. Асенов.