Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия:

Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората

Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация

Не мога да коментирам как точно е трябвало да се постъпи с визитата на Радев в Естония, това организаторите го знаят най-добре. Но е факт, че когато президентът е заминал, бил е там и се е върнал, е било ясно, че не е носител на коронавирус, доказано със съответния тест

Морално е напусналите групата да излязат и от парламента

Такава подкрепа за лидер като на Нинова никой не е получавал. Това показа, че БСП е жива и членовете искат да участват във вземането на решения

- Г-н Свиленски, как изглежда във вашите очи конфуза с президента и това, че Естония прекрати предсрочно визитата му заради контакт със заразен с COVID-19?

- Разбрах, че и третият тест на президента е отрицателен. Не мога да коментирам как точно е трябвало да се постъпи, това организаторите на посещението знаят най-добре. Но е факт, че когато президентът е заминал, бил е там и се е върнал, е било ясно, че не е носител на коронавирус, доказано със съответния тест.

- Румен Радев видя в този дипломатически скандал активно мероприятие. Има ли основание?

- Не мога да кажа какво мероприятие е, но след като той самият има подозрения, вероятно има основания. Когато президентът съобщава за такива неща, не го прави, без да има съответната информация.

- Какви са отношенията между БСП и президента днес? Като че ли се пообтегнаха покрай идването на Калоян Методиев на купона на Нинова в Боровец, довело до излизането му от “Дондуков” 2?

- БСП никога не се е месила в президентската институция. БСП е излъчила кандидата Румен Радев, избрала е Румен Радев за президент, дала е на българите един президент, който изпълнява предизборните си обещания. И преди 4 г., и през този мандат БСП заявява, че няма да се меси нито в политиката, нито в действията на президентската институция. След изтичането на мандата на Радев какви ще са отношенията, не мога да ви кажа.

- БСП ще го подкрепи ли за втори мандат?

- Рано е да се говори. Не е ясно дали ще се кандидатира. Едни казват, че ще го направи, други - че ще прави партия.

- Не закъсня ли Радев за партия?

- Не. Симеон Сакскобургготски дойде и за един месец се яви на изборите и ги спечели с мнозинство. Така че - не е късно.

- Имате подозрения, че Радев може да направи партия или да участва под друга форма в парламентарните избори?

- Нямам подозрения, че президентът ще направи партия. Ако го направи, ще е голяма грешка.

- Защо?

- Защото не виждам каква по-добра алтернатива от тази на БСП ще предложи.

- Още един депутат напусна парламентарната ви група. БСП стартира мандата с 80 души, сега сте 71 - толкова много отцепници не е имало.

- Важното е тези депутати, като напускат групата на БСП, да напуснат и парламента. Няма как да си избран с листата на БСП, да си използвал структурите да работят за теб в кампанията и да им забиеш нож в гърба, като напуснеш групата, но не и парламента. Моралът изисква да напуснат и НС.

А виждаме, че единствената им цел е да останат още няколко месеца депутати, показвайки някаква независимост. Като са толкова разпознаваеми и могат да предложат алтернатива, да го направят по легалния начин - напускат парламента, правят си организация, явяват се на изборите, както БСП го е направила. А на тяхно място влизат депутати, които са съпричастни с програмата на БСП.

- Но това напускане е резултат и следствие от политиките на ръководството, в което сте и вие.

- Не го приемам като следствие от политиките на ръководството. По-скоро е следствие на това, че не са избрани за членове на Националния съвет. Но този избор се извършва не от ръководството на групата или партията, а от 900 делегати на конгреса.

- Очаквате ли този процес на отцепване да продължи?

- Този въпрос го коментирахме в групата преди 2 седмици и тогава колегата Велинов (Чавдар Велинов е последният червен детутат, напуснал групата на БСП - бел.ред.) не каза, че има намерение. Не мога да гарантирам, че няма да се случи пак. Зависи от достойнството на всеки.

- Оглавихте предизборния щаб, член сте на Изпълнителното бюро, зам.-шеф на парламентарната група, министър в сянка по транспорта - много отговорности ви делегират. Вие ли сте вече вторият човек в БСП?

- Не съм. Няма втори или трети. БСП е партия, която колективно взема решенията. А в моите функции няма нищо ново. Аз съм натоварен с отговорности, които трябва да изпълня и да оправдая доверието на другарите си.

БСП ще спечели парламентарните избори. Заради България, която не заслужава управлението на ГЕРБ и “Обединените патриоти”.

БСП претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на гражданите.

- Ще успеете ли да работите ефективно на всички тези длъжности? Преди заседанието на пленума Кирил Добрев поиска шефът на щаба да не е депутат, за да съсредоточи всички сили в партията. Ще напуснете ли парламента?

- Ако това е проблем - разбира се. Но винаги председателят на щаба е бил депутат. В последните 13 години, откакто се занимавам с политика, единственото, което правя, е да работя само и единствено за партията и избирателите си, с цялото си сърце и душа.

- Готова ли е БСП за избори? “Позитано” твърди, че партията е единна, но по места не е така, продължава да има разделение и разочаровани, напускат членове...

- Винаги е имало членове, които напускат, но в пъти повече са тези, които влизат в БСП. С темата се спекулира от онези, които бойкотираха прекия избор на лидер, както и от онези, които останаха недоволни от конгреса и решението на 900-те делегати да не ги изберат за членове на Националния съвет. Тези хора напускат.

След прекия избор БСП показа, че е консолидирана. 53 хил. социалисти излязоха да гласуват! Никой не очакваше, включително и аз, че партията ще се събуди и ще участва толкова активно в избора. А над 43 хиляди гласуваха за Корнелия Нинова и така показаха, че одобряват политиката на ръководството.

- Но това реално е само половината партия.

- Ако Нинова беше спечелила с 90%, щяхте да кажете, че Вожда е спечелил! Имаше петима кандидати за лидер, нормално е да има подкрепа и за тях. Не може всички да харесват само един, но такава подкрепа за лидер като на Нинова никой не е получавал. Това показа, че партията е жив организъм и членовете искат реално да участват във вземането на решенията.

- Доволно ли е ръководството сега, когато няма мощна опозиция в Националния съвет?

- И в този състав на Националния съвет има хора с различно мнение, но духът, атмосферата на последните две заседания нямат нищо общо с предишния състав, в който се търсеха конфронтация и скандали. С приемане на правилника на Националния съвет всеки член вече знае какви са му ангажиментите, какво очакват от него тези, които са го изпратили там.

- Наистина ли мислите, че с правилник ще затворите устата на недоволните доволни от политиката или взетите решения?

- Не става въпрос за затваряне на уста! А да има предвидимост, ред и да се вземат важни решения.

- БСП си избра правителство в сянка - какво ще прави то?

- Вие, медиите, го наричате правителство в сянка. БСП винаги е имала такива съвети.

- Но сега те дублират буквално структурата на Министерския съвет.

- Те са по ресорните политики. Работата на тези съвети е първо да направят анализ на политиките, които изработват в момента управляващите секторно и по министерства, както и на прилагането им. Включително дали има кражби, прозрачно ли се усвояват европейските средства, как се провеждат обществените поръчки. След това да предложим алтернатива. И на база на тези предложения и на “Визия за България” ще бъде изработена предизборната програма на БСП.

- Вие сте министър в сянка на транспорта. Ще седнете ли и реално в министерското кресло, ако БСП вземе властта?

- Никой от колегите, които сме председатели на тези съвети, не се чувства нито министър в сянка, нито бъдещ такъв.

Нека минат изборите. След като се спечелят и се състави управляващото мнозинство, тогава ще може да се говори за правителство и за конкретни имена. Колегите, избрани начело на тези съвети, са запознати с проблемите по сектори. Но нито един от нас не се разглежда като бъдещ министър.

- БСП неведнъж е казвала, че този парламент е изчерпан. Защо тогава не го напускате?

- Обсъждали сме това, но когато БСП напусне парламента, управляващите започват да правят каквото си искат. Могат да направят много бели за оставащите месеци, могат да заложат и много мини за бъдещото управление и затова БСП стои в парламента - да ги следи и спира. И “Обединени патриоти”, и “Воля” със сигурност ще изнудват ГЕРБ за едни или други техни желания. А ние ще показваме на хората какво се случва.

- Но вие и сега сте оставили ГЕРБ в ръцете на патриотите и “Воля”, от които зависи осигуряването на кворума.

- Да, не участваме в регистрацията, но след старта на заседанието всичките ни депутати са в пленарната зала. Трябва да е ясно все пак на обществото кой осигурява кворума и кой носи отговорността за управлението.

- Хората не искат ГЕРБ на власт, но не разпознават БСП като алтернатива. Защо?

- Качването на подкрепата на БСП в последните 5-6 месеца показва обратното - хората виждат алтернативата в БСП. И няма обективна причина БСП оттук нататък да не печели доверие, като покаже програмата си, заяви ясните намерения, за които иска да управлява. Защото целта не е БСП да дойде на власт. Ако е така - лесно ще измислим 5-6 хубави обещания, ще се прегърнем с 5-6 партии, без значение какви са и какво искат, ще спечелим, ще дойдем на власт... и така за година-две, докато хората отново излязат на улицата. Важното е БСП да даде управление, което да изведе България от тази тежка ситуация, и мисля, че може да го направи.

- Как ще отидете на избори - само БСП или в коалиция с АБВ и “Движение 21” например?

- Предстои този въпрос да се обсъжда. Целта ни е да постигнем обединение на всички леви партии, тъй като обединени можем да постигнем много повече. След като БСП подготви платформата си, ще видим и приоритетите на всички партии и след това Националният съвет ще вземе решение.

- Социологическите проучвания вече ориентират кои сили ще влязат в следващия парламент. Какви са възможните коалиции за БСП?

- Тези субекти да не са свързани с мафиотското управление на държавата досега, да не са корумпирани и да припознаят “Визия за България”. Ако те се споделят от останалите партии, а БСП като първа сила ще има възможност да ги изпълнява, не би било проблем България да има управление, което да изпълни визията. Става въпрос за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества, за екологията, за социалната политика. Борисов сега раздава по 50 лв. на пенсионерите, а ние говорим за трайно и системно решение на въпроса - като се преизчислят всички пенсии и има справедливост при раздаването на всички помощи и пенсии.

- Нека ви попитам по друг начин тогава - със Слави Трифонов бихте ли се коалирали?

- Може да ме питате за Слави Трифонов, Мая Манолова, за ДПС и накрая ще стигнем до ГЕРБ. Въпросът е кой ще изпълни тези функции. Кой не олицетворява корумнипароното управление.

- Кажете тогава кои са партиите табу?

- В политиката никога не можеш да кажеш - с този никога. Но няма как да влезем в коалиция с тези, които са в управлението в момента. Защото хората протестират срещу тях, те са носителите на корумпираното и мафиотско управление.

- А отново с ДПС?

- Ако ДПС приеме нашето искане болниците да не са търговски дружества... Но в тяхната програма пише точно обратното - че трябва да са търговски дружества. Пак казвам - въпрос на политики е, не на имена.

Визитка

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Трети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

Зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения

Зам.-шеф на групата на левите депутати

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП. Председател на Съвета по транспорт към пленума

На последното заседание на Националния съвет бе избран за председател на предизборния щаб

*Интервю на Лиляна Клисурова