Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Битката на държавата за носене на маски срещу COVID-19 е точно толкова неуспешна, колкото борбата да бъдат намалени катастрофите по пътищата и убитите и ранените в тях.

Дори може да се каже, че в битката за маските сме много по-назад, защото жертвите по пътищата все пак са намалели с 20 процента в последните 10 години. В същото време маски почти не се носят извън София. Ако те видят със закрито лице в провинцията, те мислят за извънземен или в по-разумния вариант - за банков грабител. Извън София мерките срещу коронавируса тотално не се спазват.

В столицата също на много места на закрито - заведения, магазини, дори молове, влизат хора без маски. А там, където ги носят, често висят под носа или под устата. И като го попиташ защо не си я слага на лицето както трябва, отговоря: "Ами, аз не вярвам, че има COVID". Вирусът е натиснал цялата планета, заразените се увеличават навсякъде без първоизточника Китай, всеки ден умират все повече хора, но за сметка на това недоверчивите мангъровци се увеличават. И имат вътрешна убеденост, че щом не вярват, не са длъжни да спазват правилата. Ние не сме по-смахнати от останалия свят. И в Западна Европа е пълно с ненормалници, но в същото време там масово глобяваха - и за неносене на маски, и за неспазване на карантината.

Има, естествено, и страшно глупави предпазни мерки - в театрите например хората седят кротко през седалка с маски на лицето, а в нощни барове и заведенията с жива музика всички са накачулени един върху друг, както беше преди вируса, без маски са и си викат и плюят в лицата, защото са в настроение от алкохола и музиката е силна. Къде е логиката?

Има още много подобни абсурди. Но като цяло контролът за спазване на предпазните мерки беше абсолютно неефективен и това го знае всяко дете. Разбира се, има си и независещи от нас причини за постоянния скок на заболелите сега като падането на температурите и рязкото разпространение на COVID-19 по цял свят, но точно липсата на контрол за носене на маските на закрито и за поддържане на необходимата дистанция стана причина за надвисналата повторна карантина.

Как реагира на изпуснатата ситуация държавата? Ами като при катастрофите - повече от 20 години депутатите не спираха да вдигат глобите за нарушения на пътя и не правеха почти нищо за това парите от тези глоби да се събират. И естествено, тази политика не доведе до намаляване на жертвите, защото липсваха реални санкции срещу нарушителите.

Съвсем в същия стил сега държавата, която не успя да накара хората масово да носят маски на закрито, ги задължава да си ги слагат и на открито, при положение че там рискът да се заразиш е нищожен, като изключим митинги, спортни събития и концерти, където хората продължително са близко един до друг и викат - за отбора или срещу правителството.

Дори в Китай, родината на този и почти всички последни опасни вируси, при 7000 изследвани заболели е установен само 1 заразен на открито. При това ниският процент заразени навън се случва само на масови събития.

От опит знаем, че е много трудно и в България почти не се получава, но е крайно време държавата да започне да взима правилни, а не лесни и популистки решения и да се научи да налага контрол. Защото липсата му е системен проблем за страната ни и от дълги години руши морала, икономическата, социалната логика на обществото и държавността. Като започнем от предизборните фокуси с пенсиите и стигнем до маските.