Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Строителният предприемач записва със скрита камера разговори с членове на престъпния клан

Бандитът Салваторе Гуарино рекетира богаташа за данък спокойствие в размер на 500 евро

"Ще си вършиш работата приятно и тихо без никой да те безпокои", уверява го представителят на мафията

1 милиард евро или 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт на Сицилия. Такава беше печалбата на италианската мафия Коза Ностра преди влиянието й да бъде отслабено значително през последните години. В световен план криминалната организация Ндрангета успя да измести могъщите си конкуренти, но не съумя да се наложи над целия им бизнес. Това, което те безапелационно защитиха, бе една от основните им нелегални дейности.

И до днес рекетът, който сицилианските престъпни фамилии налагат над свои съграждани, им носи огромни приходи. Техни жертви все още стават богати търговци, шефове на огромни предприятия и дори собственици на заведения и хранителни магазини. Чрез

заплахи

за убийства

мафиотското сдружение безпардонно иска от всеки един заможен италианец голям процент от месечната му печалба с обещание, че няма да бъде обезпокояван от тях. Ако някой реши да бъде смел и откаже да плаща този данък, той и семейството му мигновено се превръщат в мишена. Единствено от членовете на Коза Ностра зависи какво ще бъде неговото наказание. Те не биха се посвенили да приключат цялата история и с един куршум в главата. Късмет вадят тези, които минават единствено с устна заплаха или опожарен дом.

Малцина са хората, които решават да свидетелстват пред властите, надявайки се, че преди делото изобщо да тръгне, те ще останат живи. За италианците твърдението, че

разследващи действат в синхрон с подземния свят,

не е никаква легенда, а абсолютен факт и към днешна дата.

Въпреки това все още има такива, които все пак искат да защитят бизнеса си. Само преди броени дни името на един от тях напусна новинарските хроники на Италия и влезе в световния печат с гръмки заглавия за арести. Джузепе Пирайно се превърна в истински герой, дръзнал да говори публично за рекета, който мафията в родината му оказва по най-безпощаден начин.

Строителният предприемач всъщност е един от 13-те души, осмелили се да дадат показания срещу 20 предполагаеми изнудвачи, пожелали да сложат ръка върху богатствата им чрез заплахи за екзекуции. Благодарение на тази смелост на 12 октомври карабинерите провеждат акция срещу сицилианската мафия и задържат нейни членове. Повдигнати са им обвинения в мафиотско сдружение, заговор за трафик на наркотици, опит за убийство и изнудване.

След арестите Пирайно разказва, че не само той е бил рекетиран в продължение на десетилетия, но и множество други предприемачи и търговци като него.

Как обаче се стига до задържането на бандитите и

какви доказателства дава лично бизнесменът?

По неоспорим начин той успява да докаже не само заплахите към себе си, но дори да посочи и конкретни хора, които са го притеснявали. Пирайно предоставя на властите няколко записа, направени със скрита камера, на които ясно се вижда как рекетьорите по много заобиколен начин искат от него данък "спокойствие".

На едно от видеата, направени без знанието на членовете на Коза Ностра, се появява мъж на име Салваторе Гуарино. Смята се, че той е един от представителите на сицилианската мафия, чиято задача е да се занимава с рекет над заможни италианци. Гуарино пристига при Пирайно с предложението двамата да пият по едно еспресо.

За идването на госта самият предприемач е предупреден много по-рано. До него достига информация, че

анонимен човек иска да се срещнат по важен въпрос

Самият Пирайно знае много добре каква ще бъде темата на разговор. Именно заради това той се подготвя със скрита камера. Тя заснема идването на Гуарино и целия им разговор. След кратка размяна на няколко думи, на видеото се чува как бизнесменът казва на Гуарино да премине директно към конкретния въпрос, без да увъртат повече.

"Какво трябва да ми кажеш", пита го той.

Получава и директен отговор от члена на Коза Ностра: "Искам да ви помоля за малък подарък, защото всяка година тук организираме парти".

За карабинерите и не само за тях е абсолютно ясно, че всички мафиотски фамилии имат определени кодови думи. Така

те се застраховат да не бъдат заловени,

ако някой подслушва или записва разговорите им.

Според италианските власти под "подарък" рекетьорът и рекетираният разбират определена сума. В случая Гуарино си позволява да бъде и по-конкретен.

"Дайте ми 500 евро за партито", заявява той.

Малко след това уточнява, че така богаташът ще може да си върши работата приятно и тихо, без никой да го безпокои.

През цялото това време Пирайно държи в ръката си папка с документи. Когато чува какво трябва да даде на представителя на мафиотите, той вади лист, на който са написани няколко имена. Сред тях са жертви на престъпните фамилии, но и снимка на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Историята на двамата не е тайна за никого. Те бяха убити през 1992 г. от Коза Ностра, докато се борят да вкарат нейни представители в затвора.

Предприемачът показва снимките и имената на Гуарино. Прочита му и цитат, който се намира точно под фотоса. Той гласи: "Тези, които мълчат и навеждат глави, умират всеки път, когато го правят, но тези, които говорят и ходят с високо вдигнати глави, умират само веднъж". След това допълва, че хората, които му показва, са загинали заради мафията, а самият той трябва да се чувства огорчен от това, което искат от него.

"Запазете тези снимки и този списък на убитите от мафията мъже, изучавайте ги", казва му още Пирайно.

В този момент бандитът припомня на бизнесмена за какво точно е дошъл и отново иска от него пари за "партито". Той обаче не му плаща данъка "спокойствие".

За повечето хора това, което Пирайно е направил, е истинско безразсъдство. Отказът да плащаш на криминалните сдружения в Италия в повечето пъти е равносилен на смърт. За строителния предприемач нещата стоят по съвсем различен начин. Той е твърдо убеден, че срещу подземния сицилиански свят всеки трябва да има смелостта да се изправи тогава, когато посегнат на личните му постижения. Признава, че всеки път, когато членове на престъпни групи искат срещи с него, той се притеснява, защото добре знае какви ще бъдат последствията.

"Когато ми се обадят, за да уговорят среща, се притеснявам, краката ми се разклащат, адреналинът се покачва - споделя той пред медии. - Това е страхът. Не съм Железният човек. Но този страх не е нищо в сравнение с терора, с който предприемачите, които са жертви на рекет и не се бунтуват срещу мафията, са принудени да живеят всеки ден."

Това далеч не е първият запис, в който Пирайно снима рекета срещу себе си. Преди две години благодарение на друг такъв отново имаше арестувани. Изглежда борбата му срещу сицилианската мафия все пак дава резултат. Малко след като стана ясно, че той е дал видеото на властите, а те са започнали проверки, няколко

други бизнесмени също решават

да говорят

Пред разследващи те свидетелстват, че са поредните жертви на заплахи от страна на Коза Ностра и конкретни нейни представители.