Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УСИЛИЯ: Най-тежкият българин вече започна и фитнес тренировки, които засега продължават едва няколко секунди на ден.
УСИЛИЯ: Най-тежкият българин вече започна и фитнес тренировки, които засега продължават едва няколко секунди на ден.

 

40-годишният Иван Тодоров не е спал нормално от години. Заради теглото си от 270 кг се задушава всеки път, щом се опита да легне в хоризонтално положение.
С изумителното си тегло мъжът от шуменското село Златар чупи рекорда за най-дебел човек в страната. Още повече че само преди няколко месеца той е бил цели 320 кг!
"Това е рекорд за Гинес, но ме беше срам да си призная. Само преди месец
усещах как умирам
Не можех дори да помръдна краката си. Движех си единствено лявата ръка. Животът ми беше и все още е кошмар. Не съм излизал от дома си с години, живея самотно и изолирано. Не спя, почти не се движа", споделя болката си Иван.
270-килограмовият българин е в пълна безизходица. Няма кой да му ушие дрехи, няма кой дори да се грижи за него. Иван няма семейство. Мечтае да отслабне, за да си намери сходна половинка. За него се грижи единствено сестра му. Денонощно. От три години го обслужва непрестанно. Иван
не може да се движи
не може да ходи до тоалетната. Прекарва дните си, седнал във фотьойл, гледайки телевизия.
"Сестра ми шие дрехите ми. Всъщност имам само една тениска и един анцуг. Те представляват три анцуга, защити един за друг. Все още не ходя до тоалетна като нормален човек. Сестра ми се грижи дори за физиологичните ми нужди", разказва най-тежкият българин.
Шуменецът има проблеми с килограмите по наследство. Всички в рода му са с едър кокал. Само при него постепенно ситуацията излиза извън контрол. Още като ученик достига застрашителните 140 кг. Заради силната си физика решава да започне да тренира щанги. В младежките си години е състезател по борба.
"Винаги съм бил около 180 кг. Бях свикнал с това тегло и не ми пречеше. Можех да се движа. Дори работех селскостопанска работа. Водех нормален живот. С времето се научих да се харесвам. Вярно, бях по-пълен, но си казвах, че в това ми е чарът. Не вземах мерки да отслабна", разказва Иван. Преди пет години нещата излизат
извън контрол
Майка му умира. Иван тежко преживява загубата є и изпада в депресия.
"Въпреки че съм физически силен мъж, се оказах доста лабилен психически. Не съм женен, нямам семейство и изгубих желание да живея. Мразех всичко около себе си. Не правех нищо по цял ден. Така постепенно достигнах застрашителните 320 килограма", разказва потресаващата си история Иван. Свръхтеглото причинява на бившия спортист здравословни проблеми.
"Три месеца не съм спал изобщо. В момента, в който се унеса,
започвам да се задушавам
Не мога да дишам и се будя веднага. Лекарите идваха в дома ми, казаха ми, че ще остана инвалид за цял живот", притеснен е Иван.
За всички е загадка как шуменецът успява да стане 320 килограма. Мъжът няма вълчи глад.
Храни се умерено. На закуска изяжда 2 филии черен хляб с маргарин. На обяд хапва максимум 3-4 с малко манджа, вечер също не прекалява.
"Не се лишавам от нищо. Хапвам си и салам, обичам кашкавал, сирене и маслини. Ям салати и плодове, но не прекалявам. Един хляб изяждам за една седмица", издава менюто си най-тежкият българин. В последната година Иван изпитва затруднения дори да преглъща храната си, затова гладва с дни.
Килограмите на Иван застрашават тежко живота му. Той споделя, че лекарите почти са го "отписали". Но надеждата му за живот се съживява внезапно. За тежкото му състояние научава пловдивски лекар. Иван Гарабитов отива в шуменското село Златар, за да търси тежкоболния Иван. Намира го и му обещава да се погрижи за него. Привиква на помощ цял отбор диетолози и рехабилитатори. Изготвят му специален
режим на хранене
но най-важното - изправят 320-килограмовия мъж на крака. В момента Иван може да прави по няколко крачки на ден и дори прави опити да кара велоергометър.
"Това е началото. Успях да сваля 50 кг сякаш нашега. Просто ей така, само защото ходя. Близо десет души се опитваха в началото да ме изправят на крака и се получи. Сега съм 270 кг. Казват, че оттук нататък предстои по-трудната част от отслабването. Но няма да се предам. Подариха ми специален фитнес уред. Той е застопорен за земята. В началото беше много трудно, но вече въртя педали за по няколко секунди, защото повече не издържам. Докараха и
специален микробус
благодарение на който сега ще постъпя в болница за пълни изследвания, тъй като такива не са ми правени от години", обнадежден е Иван. Той признава, че сам е отговорен за тежкото си здравословно състояние, но в момента се чувства уверен да се справи с проблемите си.
"Не разказвам историята си, за да се оплаквам, но искам да споделя проблемите си. Сам се докарах до това положение и искам да си помогна. Мечтая да отслабна и да си намеря половинка. Обещавам да се грижа за нея. Добър човек съм, дори мога да готвя. Вярвам, че някой ден ще имам нормален живот", сигурен е Иван.

 

Първите в Гинес

НАЙ-ДЕБЕЛИЯТ човек, който е вписан в Книгата за рекордите на Гинес, е мексиканецът Мануел Уриба.
Той е вписан в книгата през 2007 г. като най-дебелия човек на планетата със своите 590 кг тегло. През 2010 г. той вече е смъкнал около 230 килограма.
Американецът Уилям Коб държи рекорда за най-драстично отслабване в историята. Коб е извършил велик подвиг, отслабвайки с 259 кг за 32 месеца. Теглото на бореца от Джорджия било 364 кг. През 1965 г. в резултат от отслабването си той намалил теглото си до 105 кг.
Повече от шокиращо е и преобразяването на американската циркова артистка Челеста Хейер. В средата на миналия век в периода 1950-1952 г. тя смъква 182 килограма.
За 14 месеца от застрашителните 251 кг американката се превръща във фина дама с тегло 69 кг. Обиколката на талията, гърдите и бедрата се съкратила от 213-200-213 см до 71-86-91 см. Известно е, че през 1967 г. цирковата артистка тежи 50 кг.

Предишно достижение
Предишният рекорд за най-тежък българин е на Иван Иванов от Стражица.
Преди години той достига застрашителните 250 кг, но благодарение на животоспасяваща диета вече е 200 кг. Години наред 41-годишният Иван Иванов не е сядал на стол. Всички легла в дома на Иван са заварявани допълнително. Пружините им са овързани здраво с тел. За последните седем години огромният българин е счупил точно 10 кревата. Солидно подсилена е и тоалетната чиния. Тя е циментирана допълнително за пода и благодарение на заздравяването все още издържа гигантските габарити на пенсионирания по болест жител на Стражица. След като стига до рекордното тегло, животът на Иван Иванов се превръща в истински ад. Заради килограмите мъжът ходи трудно. Придържат го двете му деца. Иван не може да изкачва стълби, нито да ползва инвалидна количка, с която да бъде превозван, тъй като няма как да седне в нея. Не може да бъде пренасян и с носилка. Това усложнява постъпването му в болница и евентуалното му лечение. Никой от местните специалисти не се ангажира с лечението на бившия гребец. В края на 2006 г. Димитрина изпраща писма до президентството, като преди това неколкократно е писала до Областната управа в Търново. Служителите на "Дондуков" 2 оказват съдействие и свързват Иванови със здравното министерство. Едва преди година лекарите помагат на Иван. След пълни медицински прегледи той минава на диета, благодарение на която смъква 50 кг, дори заминава в Германия на лечение.
"В момента съм много по-добре и физически, и психически, но проблемите продължават. Трябва да ходя всеки месец на скенер и да постъпвам за няколко дни в болница, но няма скенер, който да ме издържи. Въпреки това не се отказвам", категоричен е Иван Иванов.

ХЕПИ ЕНД: Мексиканецът Мануел Урибе се стопи от любов по съпругата си Клаудия.
ХЕПИ ЕНД: Мексиканецът Мануел Урибе се стопи от любов по съпругата си Клаудия.
НАЧАЛО: Иван Тодоров вече е отслабнал 50 кг. и продължава да пази строга диета.
НАЧАЛО: Иван Тодоров вече е отслабнал 50 кг. и продължава да пази строга диета.
ТРАНСПОРТ: Пол се возил в специално подсилена линейка на път за операцията.
ТРАНСПОРТ: Пол се возил в специално подсилена линейка на път за операцията.