Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕНИЦА САЧЕВА
ДЕНИЦА САЧЕВА

Бизнесът вини властта, че е изкривила пенсионната реформа

Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари, което е увеличение с 20%, а останалите да нараснат едва с 5% от 1 юли, е несправедливо, обявиха работодателските организации по време на Надзорния съвет на НОИ във вторник. Въпреки това предложеният от правителството осигурителен бюджет за 2021 г. бе приет.

470 млн. лв. ще струва вдигането на минималната пенсия на 300 лв. Още 94 млн. лв. е цената на увеличения с 20% до 1440 лв. таван, без да се вдига максималният осигурителен доход. За 50-левовите бонуси за всички пенсионери през януари, февруари и март пък ще отидат 315 млн. лв. Най-ниска е цената на увеличението с 5% по швейцарското правило от 1 юли - само 305 млн. лв.

Така за първи път разходите за пенсии за годината ще надхвърлят 12 млрд. лв. И от приходите от осигуровки няма да достигнат над 5,6 млрд. лв., които ще додаде държавата от данъци.

“За преизчисляването на пенсиите с по-нови доходи са нужни по-добри икономически показатели. Ако трябва да осъвременим пенсиите с дохода от 2015 г., то това ще струва 1,2 млрд. лв., а с тези от 2019 г. - 3,8 млрд. лв. В година, в която не очакваме много добри приходи, защото

все още ще

имаме

икономически

сътресения,

няма как да се случи това”, обясни социалната министърка Деница Сачева преди заседанието в НОИ. Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. и на тавана на 1440 лв. запазва сегашното съотношение от 4,8 и не се изкривявал пенсионният модел, твърди тя.

Според Сачева нямало опасност хората, които са се осигурявали с по-дълъг стаж, да се почувстват ощетени. “Със сигурност трябва да продължаваме да обясняваме на обществото защо е необходимо да се осигуряваме на реалните си доходи, защото

винаги настъпва

момент, в който

има пенсионери,

които смятат, че

са ощетени и

имат ниски пенсии”,

каза Сачева. И обясни, че пенсията е функция на осигурителния принос.

“Увеличението на минималната пенсия с 20% до 300 лв., а увеличението на останалите с 5% демотивира хората да се осигуряват на реалните си доходи”, обясни шефът на Надзорния съвет на НОИ Васил Василев. Заради това АИКБ не подкрепи бюджета.

“Имаме критики по бюджета. Изкривяването на пенсионната реформа не е добро решение, хората очакваха много неща, които не намериха решение в този бюджет”, каза още Василев. Минимална пенсия не трябва да има, категоричен бе той. Всичко друго трябвало да се случва през социалното подпомагане.

Всички работодателски организации са

недоволни,

че бизнесът

продължава

да плаща

три дни от

болничния

Както и от увеличаването на минималната заплата на 650 лв. от догодина.

12 лв. на ден ще е най-ниското обезщетение за безработица през 2021 г. Майчинството през втората година отново е замразено на 380 лв. Тези предложения пък не се харесват на синдикатите.

ДИМИТЪР МАНОЛОВ
ДИМИТЪР МАНОЛОВ
“Проектобюджетът на НОИ изглежда като миналогодишния. Има две неща, които ни притесняват. Едното е, че майчинството през втората година отново ще е 380 лв. А майките са принудени да стоят вкъщи, защото има проблем с детските градини”, каза президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Синдикатът настоява и за вдигането на обезщетението за безработица до минималната заплата.

Със замразяването на обезщетенията стимулираме връщането на пазара на труда и възможностите, които даваме през новите инвестиции, каза Сачева. Тя напомни, че майчинството в България е 410 дни, едно от най-дългите в Европа. През следващата година детски по 40 лв. ще получават всички семейства, без значение какви са доходите им. 300 лв. пък ще стане помощта за първолаци и осмокласници. Те също ще получават парите без подоходен критерий.