Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев СНИМКА: Архив
Росен Плевнелиев СНИМКА: Архив

От Митьо Маринов

Президентът се представя като борец за законност, но не спазва конституцията, казва в интервю държавният глава (2012 - 2017)

Още акценти от интервюто:

Нямам лична вражда с Радев. Аз съм човекът, който го подкрепяше в началото, но той избра популизма

Битката на предстоящите избори не е между леви и десни, а между демократи и популисти

Не бих се върнал в политиката, тръгнах си от нея с високо вдигната глава

Повече от година БСП, ДПС и ДБ работят като добре смазан механизъм и се борят за властта

Радан Кънев, който се бори срещу модела КТБ, инициира резолюция с Елена Йончева, която е имала финансови взаимоотношения с КТБ

Европейската сметна палата посочва под 1% нередности при усвояване на еврофондовете за България

Много е важно децата да ходят на училище, връщането вкъщи може да докара тежка икономическа криза

- Г-н Плевнелиев, Европарламентът прие резолюцията за България. В нея има множество критики към управлението на страната ни. Какви могат да бъдат последствията?

- Резолюцията е факт. Добре е да се прочете, но и да се разбере. Тя е политически документ, плод на тежка политическа битка, която се води не само в България, но и на европейската сцена. Беше приета с гласовете на левицата, зелените и либералите. По същия начин в България левицата, т.е. БСП, либералите, т.е. ДПС, и зелените, които са част от ДБ, повече от година работят като смазан механизъм и се борят за властта. Техен лидер е президентът Радев, който е на път да вземе цялата власт в държавата, искайки сега и веднага безусловната оставка на правителството, парламента и главния прокурор. Поглеждайки назад във времето, коалицията между БСП, ДПС и ДБ заработи още преди 1 г. на общинските избори, когато лидерите на ДБ Христо Иванов и Радан Кънев подкрепиха за кмет на София Мая Манолова – ляв популист, а не Фандъкова – десен консерватор. Тази коалиция сега смазва своите механизми на протестите и в Европарламента. Работи и постига резултати - например инициирането и приемането на резолюцията. Това е битка за власт, за съжаление - не ценностна, а безпринципна.

- А защо безпринципна?

- Безпринципна, защото лидерът на тази битка, президентът Радев, се представя като борец за законност, но не спазва конституцията. Обещава да пребори корупцията, но не се разграничава от членове на своя екип, разследвани за търговия с власт и влияние. Претендира, че ще пребори задкулисието, но агент на ДС му пише стратегическите документи.

Христо Иванов се бори за върховенство на закона, но мълчи срещу погазването на конституцията от Радев. Радан Кънев е десен политик, който се бори срещу модела КТБ, но инициира резолюция на ЕП заедно със социалистката Елена Йончева, която е имала финансови взаимоотношения с КТБ. Тази безпринципност отблъсква умерените демократи и европейци. За съжаление, проевропейските и демократични сили в България са силно разделени и има реална опасност популистите под ръководството на президента Радев да вземат властта.

- “Клеветнически пасквил”, “петно върху България” - тези остри определения даде евродепутатът Александър Йорданов за резолюцията. Вие как я оценявате?

- От една страна, в резолюцията има приоритети, по които всички граждани отдавна са постигнали консенсус - например върховенството на закона, европейското развитие на България, съгласуването на нашето законодателство с европейското, желанието главният прокурор и системата на правораздаване да раздават справедливост, а не да оставят съмнения за селективност и избирателност в техните действия. ЕП посочва тези приоритети и ние сме съгласни с тях. Тази резолюция частично преповтаря тезите на годишните доклади на ЕК и Европейския съвет, а правителството е приело тези доклади и има пътна карта с ясни ангажименти за действие.

В България имаме много проблеми за решаване. Да, тук има корупция и системата за правораздаване не работи, както искаме. Има голям дефицит на присъди по високите етажи на властта и на ефективна борба с корупцията. Но не мога да се съглася с някои тези от резолюцията, както и с изказвания от дебата на крайнолеви и зелени депутати, които говореха за България като вампир, който смуче еврофондове. Внушават, че обикновените хора в нашата страна нищо не виждат от европейските средства и затова те трябва да бъдат спрени. Потресен съм от факта, че български евродепутати са на път да извършат национално предателство, подписвайки текст, който би могъл да доведе до признаването на “македонско” малцинство в България, въпреки че такова никога не е имало. Безпринципната битка за власт, пренесена в ЕП, ще доведе до дългосрочни негативи за страната ни.

- Изнасяме вътрешни проблеми на ниво външна политика?

- Точно така и нещо повече. Лидерът, който носи голямата отговорност, е президентът Радев. С действията си той предизвика протестите. С високо вдигнат юмрук, той ги подкрепя и окуражава. Радев руши с изказванията си доброто име на страната ни. В синхрон с неговите действия стартира и масирана кампания в международните медии, както и бе инициирана резолюцията.

- По какъв начин президентът Радев повлия на тази резолюция?

- Протестът и подкрепящите го партии припознават президента Радев за лидер. Медиите, които подкрепят протестите, го представят като герой. За него там не се пише нищо лошо. Истината как и защо държавният глава нарушава конституцията, няма шанс да излезе в тези медии.

Български евродепутати дебатираха за резолюцията под мотото, че се борят за върховенството на закона, но замълчаха пред истината за неспазването на конституцията от държавния глава.

- Може ли резолюцията да се окаже камъчето, което да обърне каруцата и кабинетът “Борисов 3” да подаде оставка?

- Кабинетът не може да подаде оставка. Най-малкото защото президентът Румен Радев я иска по незаконен начин. Резолюцията на ЕП е част от една по-дълга стратегия за вземане на властта от коалицията БСП и ДПС, с подкрепата на ДБ и популистите Слави Трифонов и Мая Манолова. Всички те отдавна са припознали Румен Радев и неговата амбиция за власт. Те не го критикуват по никакъв начин, следователно подкрепят неговите действия.

- Може ли тази резолюция поне да подейства на мнението на европейските институции за страната ни и за управляващите?

- От една страна, резолюцията носи имиджови щети за страната. Нейната цел е и да се спрат еврофондовете на България. За да бъдат спрени, това може да стане най-рано след 1 г. Към момента България обаче работи коректно, като Европейската сметна палата посочва под 1% нередности при усвояване на еврофондовете. От тази гледна точка България е една от най-добрите държави. Еврофондовете не се източват от вампири, след като с тези пари се строят магистралите “Тракия”, “Струма”, “Марица” , “Люлин” , софийското метро и хиляди смислени модернизационни проекти. Ако на база на тази резолюция на ЕП, подкрепена от БСП, ДПС и ДБ, се стигне до спиране на еврофондовете след година и при положение че те излъчат правителство след избори, ще се окаже, че са спрели фондовете на самите себе си. Жалкото е, че при всички случаи и България губи.

- Резолюцията посочва влошаване на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите. Кой от изброените проблеми смятате за най-наболял в момента?

- Всеки едни от тези проблеми е важен за нашата демокрация и ние трябва да благодарим на ЕП и ЕК, че са част от решението. Само когато посочите един проблем, можете да го решите. Добре е, че ЕК и ЕП посочват проблемите по партньорски начин. Не е добре обаче, когато ние самите се посочваме като най-черните, най-неуспелите, провалената държава в ЕС най-малкото защото това не е вярно. Президентът на България излиза и казва: “Правителство и парламентът са мутри и мафия и трябва да си ходят!” Нима това отговаря на истината? Ако правителството и парламентът са мутри и мафия, как така са избрани с гласовете на милиони българи? Това са легитимни органи за управление на държавата, избрани на избори, които не бяха оспорени от никого.

Видяхте каква безпрецедентна негативна кампания се разрази в международни медии и в ЕП. Всичко това беше инициирано отново от България. За съжаление, отново сами се топим в казана.

- Много негативни тези срещу Румен Радев. Някой ще си помисли, че имате лична вражда.

- Нямам лична вражда. Аз съм човекът, който го подкрепяше в началото, но той избра популизма. Неуспехът на държавния глава не е успех за никой българин. Ще се надявам в последната 1 г. да се промени, но няма голям шанс. Дали е Радев, или Тръмп, очевидно те ще продължат да правят това, което правиха и досега, водейки битки и сеейки дълбоки разломи в обществото. Накрая ще изпият до дъно горчивата чаша на избрания от тях път на популизма. Заедно с тях предстои и ние да направим това.

- Как виждате подредбата на следващия парламент?

- Битката на предстоящите избори не е между леви и десни, а между демократи и популисти. Има голяма вероятност популистите с решителната покрепа на президента Радев да вземат превес в следващото НС. Това означава БСП на Нинова и ДПС да управляват с подкрепата и под диктата на Слави Трифонов и Мая Манолова. Всичко това - благодарение на ДБ, които решиха да водят братоубийствена война с ГЕРБ и така да разделят и да противопоставят един на друг партиите от ЕНП.

- Вие самият бихте ли се върнали в политиката?

- Категорично не. Връщането в политиката не е на дневен ред за мен и няма да бъде. Не искам да допускам грешката на много политици, които не са разбрали, че не е важно как влизаш в политиката, а как си тръгваш. Аз си тръгнах достойно с високо вдигната глава. Днес се чувствам удовлетворен от всичко, което съм свършил.

Само един пример - преди 4 г. бях поканен за ключова реч в ЕП. Залата беше препълнена, получих овации от всички парламентарни групи, станаха на крака, многократно прекъсваха речта ми с бурни ръкопляскания. Трибуните бяха пълни, включително с много гости и посетители. Няма да забравя този изключително емоционален момент за мен. Като убеден демократ и европеец бях благодарен на Бога, на българския народ и на ЕП за огромното уважение и респект, което показаха към мен и към България.

Спомнете си как стоя България тогава в ЕП преди 4 г. и какво се случи преди седмица в празната зала на ЕП, в която българи се плюеха помежду си с подкрепата на няколко крайно негативно настроени към страната евродепутати. България губи своята международна тежест и имидж.

Като почетен председател на автомобилния клъстер мога да кажа, че от началото на протестите вече губим и няколко стратегически инвестиции. Когато президентът Румен Радев всекидневно говори как в България премиерът и главният прокурор са мутри и мафия, няма как инвеститорите да ни повярват и ние губим една след друга битки за стратегически инвестиции. Ако искаме да сме богати, да развием нашата демокрация, не може денонощно да се топим в казана. Трябва да се обединим около базисни принципи и ако това например е върховенството на закона, то хайде най-после и президентът да започне да го спазва.

- Връщам се на въпроса си. Ако ГЕРБ има нужда от вашата помощ, бихте ли се върнали обратно в политиката?

- Категорично не. Няма да се върна в политиката, защото като активен гражданин, който отстоява своята позиция, като убеден европеец и демократ, мога да играя важна роля в предстоящите събития. Ще казвам нелицеприятните неща, ще посочвам проблемите, но и ще давам решения. Чакат ни тежки и трудни години. Популистите са на крачка да вземат властта. В нито една държава популистите не са успели да надградят демокрацията. Единственият резултат от управлението им е дълбока раздяла в обществото.

- Депутатите отхвърлиха ветото върху изборния кодекс. Вече е ясно, че на следващите избори ще гласуваме на хартия и с машини. Какво смятате за този начин на гласуване?

- Това е правилното решение. Никога няма да забравя как моят добър приятел - президентът Обама, гласува на изборите и се обърка при машинното гласуване. Трябваше да се върне още веднъж, за да му обяснят как се гласува. Не кой да е, а президентът на САЩ се обърка от машинното гласуване, камо ли ако говорим за обикновения българин, който живее в някое отдалечено село в Родопите.

Ако минем само на машинно гласуване, това е предпоставка за оспорване на изборите, за драматични мащаби за политическо противопоставяне, граничещо с дълбоки разломи, и дори за окончателно съсипване на доверието в институциите.

- За финал да излезем от политиката. Имате ученици вкъщи. Какво мислите за мерките срещу коронавируса в училищата?

- Имам трима ученици плюс едно бебе. Много е важно децата да ходят на училище. Изкарахме 3 месеца вкъщи пред компютърните екрани. Беше тежък период за мен като баща на тези деца. Опитвам се по всякакъв начин да помогна, но никой не може да замени учителя, още повече добрия учител. Ако децата се върнат вкъщи, това ще остави родителите у дома, което наистина ще създаде предпоставка за огромна по своите мащаби икономическа криза. От такава нямаме нужда. Децата е добре да ходят на училище, но при спазване на всички изисквания за гарантиране на тяхното здраве.