Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Според решението на НОЩ излиза, че с положителен първи PCR тест пациентът може да заразява околните, а със също такъв положителен PCR 14 дни по-късно същият пациент вече не може да заразява. Ако PCR теста показва действително наличието на вирус, то и в двата случая човекът трябва да е в състояние да заразява.

Вирусен товар, което означава брой вирусни частици в единица обем (мл) биологична течност (кръв, плазма, серум и пр.) при болните с COVID-19 все още не се изследва. Ако човек няма симптоми, но е с положителен PCR за COVID-19, е невъзможно да се определи откога, докога и изобщо заразен ли е за околните. Това прави поставянето на подобни лица под карантина абсурдно. Същото важи и за пациентите със симптоми.

Излиза, че не е ясно кой от положителните PCR тестове показва, че едно лице е заразно, но първият положителен PCR е основание то да бъде поставено под карантина. Това е несъстоятелно. За да се определи дали има имунен отговор и инфекцията е преодоляна е необходимо да се изследват антитела. Ако антитела няма, резултатът от PCR теста и диагнозата COVID-19 са под въпрос.

*От фейсбук