Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При фаталния удар на микробуса в украинския тир на място загиват трима мъже от буса, сред тях и шофьорът.
При фаталния удар на микробуса в украинския тир на място загиват трима мъже от буса, сред тях и шофьорът.

- Шофьорът на камиона ­ с алкохол в кръвта, в ареста е

- 16 ранени, драма с две от тежко пострадалите жени – няколко часа ги стабилизираха, преди да ги качат на военния “Спартан” за “Пирогов”

- Здравният министър Костадин Ангелов лично ръководи акцията по спасяването им

На 7 километра от граничния контролно-пропускателен пункт с Турция зловеща катастрофа по пътя Елхово - Лесово отне живота на 3-ма души, а други 16 бяха ранени.

Малко преди 6 ч сутринта в петък бус “Ивеко” със сливенска регистрация, който карал 18 пътници от Сливен, Ямбол и Карнобат на пазар в Одрин,

се врязал в

спрял на пътното

платно тир с

украинска

регистрация

При жестокия удар на място издъхват водачът на буса Делян Арсов, на 59 г., и още двама мъже - на 53 и на 75 г. Всички останали са ранени, като две от жените са тежко пострадали и с опасност за живота.

Малко след 14,30 ч, няколко часа след като бяха настанени в реанимацията на болницата в Ямбол, на летището в Безмер кацна военен самолет “Спартан”, за да ги транспортира до столичната болница “Пирогов”. Оказа се обаче, че състоянието на двете жени е критично и има опасност да не издържат полета, затова бяха върнати в болницата в Ямбол. С медикаменти и апаратура, докарана със самолета, в продължение на няколко часа те бяха стабилизирани и в 17,45 ч бяха качени на спартана.

От Ямбол лично здравният министър проф. Костадин Ангелов ръководеше акцията по спасяването на тежко ранените. Той придружи и линейките до летището в Безмер, а като се разбра, че полетът до “Пирогов” се отлага, министърът, доскорошен шеф на Александровска болница, се върна обратно с тях в ямболската болница.

Там бяха транспортирани всички пътници от буса, между които и 17-годишно момиче. Двама от тях обаче отказали да бъдат лекувани в Ямбол и потърсили лекарска помощ в сливенската областна болница “Д-р Иван Селимински”. Става дума за мъж с травми на главата и жена със счупена ръка, които не са хоспитализирани. Други трима бяха прегледани и освободени.

“При подобни ситуации всички екипи са мобилизирани. Говорих с проф. Асен Балтов, шефа на “Пирогов”, имаме осигурена кръв при необходимост от Стара Загора. В пълна координация и готовност сме”, заяви министър Ангелов.

От здравното министерство уточниха, че сигналът за катастрофата е подаден в 5,48 ч от тел. 112 към районната координационна централа.

Към мястото на

произшествието

тръгват общо

осем екипа

на спешната медицинска помощ - веднага са изпратени два екипа от Елхово, едновременно с тях се отзовават още четири екипа (3 от Ямбол и 1 от Тенево), а след тях тръгват и по един от Болярово и филиала на Центъра за спешна медицинска помощ - Хасково, в Тополовград.

11 от ранените - 9 жени и 2-ма мъже, са приети в ямболската болница. След като две от жените бяха изпратени в “Пирогов”, в ямболската реанимация остана един, трима има в отделението по хирургия и петима в ортопедията.

Шофьорът на тира, който е молдовец, е задържан за денонощие до изясняване на причините за инцидента, но най-вероятно арестът му ще бъде удължен със 72 часа, съобщи за “24 часа” окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев, който също бе на местопроизшествието. Проба с дрегер е отчела наличие на алкохол в кръвта на тираджията, но в незначително количество. Пробата на загиналия шофьор е отрицателна, уточни прокурор Дойчев.

Все още се уточнява причината, поради която тирът е спрял на пътното платно. Около него не е имало никакви обозначителни знаци, например триъгълник. По първоначална информация камионът е изчаквал на километрична опашка за преминаване на границата. След разпит на свидетели и служители на ГКПП Лесово обаче става ясно, че към момента на катастрофата опашката вече се била изтеглила.

Възможно е

тираджията да е

задрямал зад

волана

и да не е усетил раздвижването пред него, допускат разследващи.

“Произшествието е станало на прав участък, имало е добра видимост, но настилката е била мокра”, каза в парламента вътрешният министър Христо Терзийски.

“В шок сме, много ни е тежко. Не знаем какво точно се е случило. Възможно е на нашия шофьор да му е прилошало, да е получил инфаркт. Той работи при нас от 5 г., но е много опитен, без нито едно нарушение на пътя. Редовно изпълнява курсове Сливен - Одрин и познава добре маршрута. Дори беше научил и турски език. Разбрахме обаче, че тирът е бил спрял на пътното платно, а видимостта рано сутринта била ограничена. Но разбрахме също, че на асфалта имало следи от спирачен път, което означава, че Делян е усетил опасността и опитал да спре. Но нищо не можем да кажем със сигурност, докато не се изясни ситуацията. От 18 г. сме на пазара, не ни се е случвало подобно нещо”, казаха от фирма “Димови” ООД, организирала пътуването до Одрин.

Тя е регистрирана на ул. “Текстилец” в Сливен, лицензирана е за международни превози и организирани туристически пътувания в страната и чужбина и дори превозва колетни пратки по няколко дестинации в чужбина.

Според фирмена информация пътуванията са с нови, луксозни 20-местни бусове. Пред наш репортер силно разстроена служителка на фирмата обясни, че катастрофиралият бус бил с изрядни документи в ДАИ,

неотдавна минал

технически

преглед, а

пътниците в него

били

застраховани

От прокуратурата също потвърдиха, че на мястото има спирачен път, което означава, че шофьорът на буса не е задрямал на волана.

14-годишният бус “Ивеко” потеглил към Одрин от паркинга на магазин “Била” в Сливен около 4,30 ч на 9 октомври. За последно преди инцидента спрял в с. Окоп между Ямбол и Елхово, за да качи пътници.

Напоследък интересът на българите към пазарите в Турция се засили, тъй като заради курса на турската лира там цените са по-ниски и някои стоки се купуват изгодно. Заради заразата от COVID-19 доскора частните пътувания до южната ни съседка бяха ограничени, но тези ограничения вече отпаднаха и мнозина се юрнаха да пазаруват на юг, коментират туроператори.

“Нямам информация за пътниците от Карнобат, пътували в микробуса, това не е организирана група. Лично аз съм забранил подобни пътувания до Одрин, които организираха нашите пенсионерски клубове, тъй като смятам, че не е желателно да се пътува в условията на повишаване на случаите с коронавирус”, каза пред наш екип кметът на Карнобат Георги Димитров.

Тежката катастрофа блокира пътя Елхово -Лесово, който остана затворен над 6 часа, а автомобилите се пренасочваха по алтернативни маршрути.

Двете линейки с тежко ранените жени и служебният автомобил на здравния министър проф. Костадин Ангелов на военното летище Безмер
Двете линейки с тежко ранените жени и служебният автомобил на здравния министър проф. Костадин Ангелов на военното летище Безмер
След като няколко часа бяха стабилизирани, в 17,45 ч двете тежко ранени жени бяха качени на военния “Спартан” и откарани за лечение в “Пирогов”.
След като няколко часа бяха стабилизирани, в 17,45 ч двете тежко ранени жени бяха качени на военния “Спартан” и откарани за лечение в “Пирогов”.