Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев КАДЪР: Нова тв
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев КАДЪР: Нова тв

Очакваме бройката на случаите да върви нагоре, защото влизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции. Лятото имаше значително намаляване, сега ще има скок, не знаем с колко. Дай Боже да не е като в Черна гора, където заболеваемостта е 13 пъти над нашата – с други думи, няма да имаме 500 случая на ден, а 9-10 хил. на ден. Много ни е уморена системата, но ни е много по-подготвена - щем не щем, ще издържим. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Доста дълго можем да издържим - само 15-20% средно са заетите легла, но в някои области, например Бургас и Благоевград има голямо натоварване. Но и за там имаме варианти", каза още той.

По думите му противоепидемичния надзор в София се състои от 30 човека, които трябва да уведомят всички нови заразени. Затова се обсъжда личните лекари да бъдат включени по-активно - да могат да съобщават на човек, че е положителен и да го поставят под карантина.

Възможно е личните лекари да разполагат и с новите комбинирани тестове, които различават коронавирус от грип. "Трябва да ги има в лечебните заведения, в лабораториите, които желаят да работят с него, за районните инспекции ще закупим, може и при джипито да има, а може и то да даде безплатно направление за тях", каза доц. Кунчев. По думите му тестът ще струва 20-25 лв. и ще дава резултат за 20 мин.

Нови мерки за момента няма да се налагат. "Всичко е на масата и всичко се обсъжда, но за момента не се налага промяна в мерките. Трябва да се изпълняват сегашните, а не да се налагат все нови и нови". обясни Кунчев. Обсъждало се и изолация на възрастните хора, които са и най-рисковата група - да излизат в определен часови пояс, да могат да излизат на определено разстояние от дома или да са в пълна изолация са трите варианта, които съществуват в Европа. На този етап обаче това е само възможност.

"Мерките трябва да са най-строги, когато започват нещата и това се прави при всички други болести. И второ, ние се учим един от друг, тогава не знаехме коя мярка какъв ефект има", обясни Кунчев защо при големият брой случаи сега не сме под карантина както през пролетта.

Ако след 14 дни изолация нямаме никакви симптоми, може да излизаме без да си правим повторно PCR тест. Обичайните симптоми са силна умора, температура, кашлица, затруднено дишане, задух, загуба на вкус и обоняние, припомни доцентът. Кихането не е типичен симптом.

Главният държавен здравен инспектор увери, че имаме достатъчно лекарства.

Според него най-важният въпрос е как да се преборим с недоверието у хората. "Това може да стане само чрез медицински факти. Всеки, който мисли, че няма вирус - даваме по 1000 лв на доброволец на първа линия в "Пирогов", заяви Кунчев.