Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА
АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА

Според някои медии, днес имаме "огромен антирекорд" по заразени с коронавирус - 436 от 5431 проби. Това е 8% при 7,6% от вчера и кое му е огромното? Разликата е 153 души като 80% са безсимптомни или 120. От останалите 30 само 7 се нуждаят от медицински грижи. 7 нови пациента от 7 милиона души днес имат нужда от лечение заради COVID-19 и това е достатъчно, за да пренебрегнем в новините 46-те нови с онкологични заболявания или 230-те с инфаркти и инсулти и т.н.

Абсурдно е също така да се говори за 22 306 болни от COVID-19. Не, това са откритите позитивни за 8 месеца. В момента активни са само 6 134 случая и отново от тях 1 227 са имали някакви симптоми, а 306 са се нуждаели от медицински грижи. Броят на болните в интензивни отделения днес е спаднал от 59 на 57.

По думите на проф. Витанов, до края на този месец ще има общо около 25 000 до максимум 30 000 души с положителни проби за целия период от март до октомври. За сравнение в края на януари и началото на февруари 2020 г., в страната е имало по 24 043 болни от грип и ОРЗ на ден!!!

Поне за смъртността не излъгаха и съобщиха 0,5%, защото все още има хора, които вярват, че в България тя е 3-4%. Това е добрата новина, а лошата е, че в по-засегнатите от нас страни тя е 0,26%, а ние сме на 8-мо място в Европа.

Има много причини да е така:

• населението ни е много застаряло и сме на първо място в света по обща смъртност 15,58 промила и сме най-бързо изчезващата нация;

• хората в България са в най-голям процент болни от хронични заболявания;

• имаме най-висока смъртност от предотвратими заболявания;

• средната продължителност на живота за мъже е най-ниската в целия ЕС - 73,8 години;

• над 14,2% от населението не е здравно осигурено;

• над 42% са кешовите доплащания за лечение;

• на първо място сме в ЕС по липса и застаряване на кадрите в здравната система;

• никой не следи за причинена смърт от лекарски грешки, а тя е между 4-10% в ЕС и у нас не е по-различна, но не се отчита;

• на първо място сме в ЕС по ниска здравна култура - 75% от населението не са запознати и не могат да се ориентират в здравноосигурителната система и в предоставянето на медицински услуги, а 25% имат разбирания, които са опасни за здравето им;

• на първо място сме в ЕС по ограничен достъп до здравеопазване и т.н.

Затова не COVID-19 е най-голямата заплаха за общественото здраве. Най-голямата заплаха е лошото управление на всяко ниво в страната, но в здравеопазването то отнема човешки животи.