Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вещите открил племенникът му зад стена в апартамент в Меделин

Преди две седмици разстреляха наркобоса Бето Рентерия, който се издига на власт след смъртта на Пабло

Милиарди долари, скрити под земята, в тайници на къщи, изоставени складове и из най-буйните шубраци на колумбийските джунгли. За местата, на които наркобаронът Пабло Ескобар е прибирал парите си, се носят истински легенди. Твърди се, че годишният оборот на картела Меделин възлизал на 20 млрд. долара, а част от тази сума дори била изяждана от плъхове и други гризачи, тъй като трафикант номер 1 не успявал да похарчи всичко. Според други митове всеки месец Ескобар плащал около 2500 долара само за гумените ластици, които служели за пристягане на пачките от банкноти.

Приживе Кралят на кокаина се нарежда на 7-о място в списъка на най-богатите хора през 1989 г. на списание "Форбс". Вниманието към най-влиятелния криминален престъпник в историята се насочва, след като печалбите му от трафика на дрога достигат космически размери. Много бързо Пабло се сдобива с огромно имение, частен зоопарк, дузина самолети, шест хеликоптера и две подводници. Милиони долари раздава и на полицейски шефове, прокурори и кметове, които му гарантират безпроблемното транспортиране на наркотиците.

След 16-месечната борба на властите с колумбиеца той е разстрелян на 2 декември 1993 г. И до днес различни хора продължават да откриват тайници, в които наркобосът и хората му са прибирали пари и важни документи, в които са отчитали дейността си.

Само преди броени дни такъв намира племенникът на Ескобар - Николас. Този път находката била скрита в стена в апартамент, разположен в квартала Лас Палмас в град Меделин.

"Живея в него от 4-5 години и всеки път, когато съм в трапезарията, се чувствам различно - обяснява племенникът пред телевизионния канал "Мас нотисиас". - Започнах да търся из целия апартамент. Сякаш знаех, че там има нещо. Усещах, че ще открия нещо. Попаднах на доста голяма чанта и миризмата беше впечатляваща. Представете си сто пъти умножена миризма на мърша."

Николас установява, че в тайника не е оставено само едно нещо. Първото, което открива, не го изненадва особено. Това били 18 милиона щатски долара, които обаче днес нямало как да свършат работа заради състоянието, в което се намирали. Най-вероятно по онова време с тези пари племенникът на Пабло можел да уреди живота дори на правнуците си.

Друго, което открива на мястото, била златна игла, химикалка и пишеща машина. Не изключва на нея да е писал и самият Ескобар. Разследващи казват, че машината била използвана за "дестабилизиране на страната" във времената, в които Пабло обявил война на колумбийското правителство. В тайника племенникът на наркобарона намира и радиостанция. Тя със сигурност е използвана от хората на боса, които комуникирали често с такава. Последното и може би най-интересно е фотоапарат. В него дори имало и ролка със снимки, но според Николас фотосите не можели да бъдат възстановени. Причината отново била тяхната възраст и това, че с течение на времето устройството се е повредило напълно. От всичко намерено в тайника най-голяма находка щели да бъдат именно тези снимки, на които със сигурност присъства и наркотрафикантът.

Надали някога изобщо ще стане ясно дали лично престъпник номер 1 в света е оставил нещата във въпросния апартамент. Най-вероятно това е направил някой от хората му, които отговаряли за криенето на парите и документите от властите. Твърди се, че из голяма част от горските площи на Меделин все още има остатъци от пари, които са били заравяни на метри под земята. Друга част пък били откривани разложени от влагата.

Всяко едно нещо, докоснато от Ескобар, обаче се превръща в реликва. Ако Николас не реши да запази за себе си откритите вещи, или за някой от музеите в родния град на престъпника, той може да ги продаде на висока цена.

Парите и дребните неща из тайниците, които Пабло е оставил, съвсем не са всичко от неговото наследство. Миналата година стана ясно, че стадо хипопотами обикаля провинцията Антиокия, където се е намирало ранчото на наркобоса. За съществуването на животните свидетелстват местни, които са ги видели с очите си. Няма никакво съмнение откъде идват те. Още през 80-те години

Ескобар купува четири хипопотама,

сред които един женски и три мъжки от зоопарк в Калифорния. Мести ги в своя личен зоопарк, в който събира всякакви редки видове животни. Според различни изчисление всички те стрували на боса милиони долари. След смъртта му част от тях са преместени в менажерията, други - откраднати, а трети били оставени да се скитат. В тази графа влизали и четирите екзотични екземпляра, които десетилетия по-късно се размножили, а днес вече са стадо от 35 броя.

Сред наследството на Ескобар се нареждат и стотици домове в Колумбия, които той разпорежда да бъдат построени за жителите на по-бедните райони. Не е ясно колко точно са били постройките из цялата страна, но цифрата със сигурност не е малка. Най-почитан Пабло бил в квартала, който носи неговото име, където дарява цели 443 къщи на хора, живели по-рано на местното сметище. Според легендата в част от домовете приближените на наркобоса правели тайници, в които оставяли пари или други вещи, но на по-късен етап забравяли за тях.

Колкото и противоречива да е личността на трафиканта, и до днес все още има хора сред колумбийско население, които вярват, че той е бил истински Робин Худ. Наследниците на част от тях продължават да твърдят, че в онези години именно наркобаронът ги е спасил от глад и мизерия. За колумбийското правителство обаче Ескобар си остава враг номер едно, който взема най-много жертви от бомбени атентати и убийства.

Февруари миналата година се оказа символичен за страната, тъй като властите решиха завинаги да заличат от лицето на земята осеметажната сграда "Монако" в Меделин, в която е живял наркобосът. Взривяването на сградата, която беше синоним на лукс и охолен живот, се случи с контролирана експлозия пред погледа на около 1600 души, а постройката се срина само за секунди. До всичко това се стигна след решение на градската управа, която изтъкна, че така може да бъде намален интересът към личността на престъпник номер 1.

Сега на мястото на личната кооперация на Ескобар ще бъде построен парк с площ 5000 квадратни метра в памет на жертвите на наркотероризма в Колумбия, за които се смята, че през онези години достигат няколко хиляди.

Сегашният колумбийски президент Иван Дуке определи разрушаването на "Монако" като "победа на културата на законността и поражение за културата на беззаконието".

На 21 февруари, ден преди разрушаването на сградата, 150 близки на жертви на трафика на наркотици направиха шествие, което премина през няколко места в град Меделин. Първата спирка беше паркът "Ел Побладо", където беше поставена масивната желязна скулптура на художника Кристобал Гавирия, наречена "Невинни герои".

Сред пристващите беше и Клаудио Галан, син на Луис Карлос Галан - кандидат за президент на Либералната партия на изборите през 1990 г. По времето на Ескобар Галан-старши става един от върлите борци срещу корупцията в страната и е обявен за враг лично от боса.

Въпреки че според властите годините, в които Ескобар публично екзекутира и взривява, отдавна са отминали, това май не се оказва точно така. Преди две седмица беше разстрелян колумбийският наркобарон Бето Рентерия, който отдавна не оглавява клана Норте дел Вале, поради преклонната си възраст. Твърдеше се, че той се издига на власт след смъртта на Пабло Ескобар, успявайки да трафикира дрога за милиарди долари до САЩ.

Рентерия, който се завръща в дома си в Сахония, близо до Тулуа, след седемгодишен престой в американски затвор, е убит от наемници, докато седи на фотьойла си. Стрелецът се прицелил през прозореца и успял да улучи бившият бос точно в главата. Секунди след това той бяга заедно със съучастника си, който кара мотора.

Колумбийските власти все още не могат да посочат поръчителя на покушението, тъй като приживе Рентерия успял да си създаде немалко врагове. Сред тях са Мигел и Хилберто Родригес Орехуела, сочени за шефове на картела Кали. С тях

Бето водел ожесточена война, в която паднали много невинни жертви. Рентерия обаче искал да запази позициите си на една от най-мощните фигури в наркотърговията след падането на шефа на картела Меделин.

Преди да бъде арестуван и тикнат в затвор, правителството на САЩ обявява награда от 5 милиона долара за Бето, запорирайки негови активи и имоти, сред които хотели, клиники и местен футболен отбор. През 2006 г. правителството конфискува 34 от имотите на Рентерия , с което империята му бавно започва да се разпада. Четири години по-късно той е задържан във Венецуела. Заглавията тогава бяха: "Последният велик шеф на картела Норте дел Вале падна". Останалите лидери биват задържани или разстреляни. Следва и екстрадицията му към САЩ, където излежава присъдата си. За негов късмет получава само 7 години зад решетките. След тях решава да се върне в Колумбия. Там е арестуван през 2018 г., където се очакваше да му бъдат повдигнати нови обвинения.

Такива обаче не дочака. Изглежда враговете на Бето не са забравили, че трябва да му отмъстят жестоко. Дори и на вече преклонна възраст, те решават, че категорично искат да се отърват от него. Справят се много лесно, тъй като след излизането от затвора наркотрафикантът вече не бил пазен от охранителите си. Една от конспирациите в момента е, че вътрешен човек от властите е дал информация на поръчителя къде точно е живял Рентерия, тъй като това се пазело в тайна. За обществеността в Колумбия местонахождението на боса било пълна загадка.