Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това показва разследване на известния режисьор и шеф на "Мосфилм" Карен Шахназаров, 

Причината за геноцида срещу арменците през 1915 г. е, че по време на войната между Турция и Русия турците призовават

арменците в армията

и те отказват да воюват срещу руснаците. Предават оръжията си и започва геноцидът." Това разкри в едно от най-популярните тв предавания несменяемият шеф на "Мосфилм" от 1998 г. Карен Шахназаров.

Самият той има десетки филми зад гърба си и твърди, че е провел много подробно

разследване

на целия ужасяващ процес.

"До момента това никога не е обсъждано - казва известният режисьор. - Турция не признава геноцида, но когато се четат материалите оттогава, свидетелствата на арменците, това се оказва факт."

Според него ако в този конфликт участваха само Армения и Азербайджан, тогава това би могло да бъде локален конфликт. "Но когато

там се намесва страна с такова минало в геноцида

като Турция, това придобива катастрофален характер, това ще е катастрофа", казва той. Според него Иран няма да допусне влияние на Турция в региона, защото разглежда Азербайджан като своя сфера на влияние. "Затова ако не се прекрати този конфликт, там може да започне такава каша, че дори не си представям вариант за решение - казва шефът на "Мосфилм". - Единствената възможност е Русия, САЩ и Франция да повлияят на Турция и Азербайджан.

Преди 105 години с мълчаливото съгласие на Ататюрк са избити 1,5 млн. арменци. Днес позицията на Турция е, че това не е геноцид, а само, че някои военни са попрекалили.
Преди 105 години с мълчаливото съгласие на Ататюрк са избити 1,5 млн. арменци. Днес позицията на Турция е, че това не е геноцид, а само, че някои военни са попрекалили.