Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 15 години в България най-модерната стрелба беше поръчковата. Всеки месец, а понякога и по два или три пъти за 30 дни наемни убийци сипеха безпощадно олово в телата на жертвите си. Бизнеси и територии между гангстерите се преразпределяха по-ритмично от седмичните тиражи на тотото. Нови и нови босове рязко заемаха овакантените места.

В последните години обаче поръчковите убийства направо се вмъкнаха в Червената книга на изчезващите видове, а екшън героите се изнесоха на пътя. Но не на пътя на конкурентите си, а по шосетата на страната.

Нали помните как в края на август селската мутра Шалтера засече край Добрич друг автомобил, изкара го с катастрофа от пътя, стреля с пистолет, рита автомобила и преби другия шофьор пред съпругата му, защото му направил забележка за нарушение с клаксона. А преди мутренското си изстъпление качил в интернет видео как шофира със 185 км/ч на път с ограничение от 90 км/ч. През цялото време в колата на Шалтера се возел синът му. Даже мутрата го насърчавала да участва в саморазправата.

Трябва да сме наясно, че Шалтера е крайно нагъл не защото е някакъв страшен тарикат по природа, а защото държавата ни го е превърнала в такъв. Шалтера знае, че в България няма правосъдие и най-страшната репресия, сполетяла го в богатото му мутренско битие, е 4-месечна условна присъда. Синът му прекрасно вижда всичко това, седейки гордо на предната седалка, и някой ден ще е главен герой в същите изстъпления, но с прякор Малкия Шалтер.

Тази каубойска история, която би шокирала всяко скандинавско общество, при нас е като софт порно на фона на инцидентите с мутренски кортежи, които продължават да се случват по пътищата ни и днес. Единственото ново е, че поколенията простаци на пътя се сменят, а следващите по-млади са и по-нагли. В понеделник на кръстовище край Добрич заради нарушено предимство се скараха двама шофьори тийнейджъри на по 18 и 19 години, единият извади пистолет, с който стреля, а другият го преби и му отне оръжието. Няма и 24 часа по-късно 16-годишен без книжка подкара бясно по улиците на Пловдив автомобил с изтекла регистрация, отказа да спре за полицейска проверка и бе заловен след дълго преследване в града и блокада.

Българите може и да не са чак толкова лоши по природа, но като се качат в автомобил, решават, че е дошъл моментът за реванш за всички несгоди, които са преживели. Отключват автоматично комплексите и неудовлетвореностите и започва една несъобразителност, нетолерантност, наглост и агресия. Оттам съответно и печелим непрестанно първо място по брой загинали по пътищата и шофирането в България се превръща в неприятно и най-вече в много рисковано занимание.

В Европа никъде не ти присвяткват отзад, не ти пускат мигачи и не ти се лепят на метър от колата и дори не ти свирят с клаксон. Със сигурност там са по-културни. Със сигурност са по-спокойни и с положителна настройка. Но най-сигурно е, че там спазват правилата, защото знаят, че иначе ще ги заболи, най-малкото финансово. Там санкциите се налагат задължително. Оттам идва дисциплина и респект. И понеже всички спазват правилата и няма мутри, които изпреварват цялата колона в аварийната лента, няма болезнено усещане за несправедливост, което у нас предизвиква нервност, глупост и агресия.

Ние обаче вече от 20 години преливаме от пусто в празно и се чудим как да накараме шофьорите да си плащат глобите, за да започнат да слушат. Постоянно пишем безсмислени стратегии и национални програми. Даже и сега се работи по поредната. Идеята на МВР да те пускат да се върнеш в България от Гърция само ако си си платил глобата, предизвика силно напрежение това лято. Не стига, че гърците ти оскъпяват почивката с PCR тестове, че губиш време да ги правиш и взимаш резултати, после и те ти правят тест на пункта и накрая след почивката чакаш по един час на границата заради други хора, които не са си платили фиша.

Добре е, че се търси вариант за успешна събираемост, но със сигурност това не е правилният начин. Защото засяга хиляди хора, които са изрядни. Най-логично е да те накарат да си платиш задълженията, когато правиш нещо задължително като например технически преглед. Имаше такава идея преди време, но неясно защо не се осъществи, както бе замислено. Така няма заради твоята недобросъвестност да страдат и други хора, както в момента се случва при проверките на границата.

Отиваш за технически преглед, служителят (с осигурен достъп) проверява в системата и ако имаш неплатен акт или фиш - не ти се извършва технически преглед. Също така в тази връзка глобата за това, че не си проверил изправността на автомобила си, вече не трябва да е 50 лв., а да се завиши чувствително - при това като превантивен ефект - не да ти вземат парите, а за да спазваш закона.

Може да се помисли и за други важни дейности, които да не бъдат позволявани, ако не си си платил задълженията. Като теглене на кредит например. Ако събираемостта на глобите нарасне чувствително, със сигурност много скоро дисциплината и спокойствието ще се върнат по пътищата ни. Разбира се, трябва да се засилва и видеонаблюдението и мутренските тъпотии по шосетата да се ограничават.

Ако държавата успее да извоюва тази законност и справедливост, напрежението, тъпотиите и агресията ще се спихнат. При това не само по пътищата.