Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 16 септември с тържествено литийно шествие мощите на св. Климент, папа Римски и св. Потит бяха пренесени в храма “Света София” в столицата.
Събитието е от особена важност за християните у нас, тъй като и двамата светци са свързани със Сердика, днешна София.
Поради това че те са извървели земния си път още по времето на ранната църква, и двамата се радват на еднаква почит и от католици, и от православни.
Мощите бяха донесени в София и
дарени на
патриарх Неофит
от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари в края на месец февруари, но поради пандемията тържественото им пренасяне, планирано за 25 март, бе отложено.


Предаването на мощите от Рим към София е знак на добронамереност и забележителен жест като отзвук и продължение на апостолическото посещение на папа Франциск в страната ни през 2019 г., преминало под емблематичното послание за "Мир на земята" и единство между християните. От своя страна патриарх Неофит посрещна и прие този безценен дар с благодарност и като “голяма благодат за Православната църква като пазителка и продължителка на делото на светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици”.
“Мъчениците принадлежат на всички Църкви, а светото страдание, понесено от тях в мъченичеството, подхранва един
“икуменизъм на кръвта”,
който преодолява разделението и приканва всички християни да насърчават видимото единство на учениците Христови”.
Това пише папа Франциск в послание до Негово Светейшество българския патриарх Неофит по случай тържествения молебен на 16 септември за полагане на мощите на мъчениците св. Климент Папа и св. Потит в раннохристиянския храм “Света София” в София.
Мощите са дар на благодарност от Негово Светейшество папа Франциск на Негово Светейшество Неофит след апостолическото посещение в България, което се проведе от 5 до 7 май 2019 г.

Отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Света София": Не знаехме, че св. Климент I е бил софийски архиепископ

- Отец Ангел, какво означават за нас подарените мощи на двамата светци, свързани със Сердика?
- За първи път имаме възможност да се поклоним пред мощите на първия сердикийски мъченик Потит и на свети Климент, папа Римски. Досега донякъде знаехме повече за св. Климент, защото неотдавна се появи и преводът на неговото послание на български. Но не знаехме най-важното – че той наистина е първият софийски архиепископ. А в миналото имаше и доста спорове по тази тема - откъде-накъде един сердикийски епископ ще стане папа?! Но все пак според изискванията на постановленията на древната църква той не може да бъде ръкоположен за епископ, ако няма катедра. Така че тези 20 години, които се губят - откакто е ръкоположен от апостол Петър и когато заема катедрата на Рим, все пак трябва да е бил някъде епископ. И в тази връзка е много хубаво, че се намериха и доказателства, че той е бил сердикийски епископ. Засега все още се спори за неговата националност – доколко той е знатен римлянин или е бил тракиец. Тепърва ще се говори за това, но важното за нас, софиянци, за всички българи, е, че безспорно Свети Климент, папа Римски е важна личност в цялата патристика.
За св. Потит знаем по-малко, но това не означава, че е по-малко значим. Той е и първообразът на целителите. И това е голямата радост и голямата гордост за всички нас, че, този светец, проповядвал тук, наистина е първият целител на църквата ни и ние притежаваме част от неговите мощи.
- Това е забележителен жест и между църквите...
- Да. Когато разбрахме, че имаме възможността, Негово Светейшество Софийски митрополит и български патриарх Неофит помоли съответно с едно писмо до нунциатурата, ако може, да ни бъдат доставени частици от тези мощи тук и те откликнаха. И стана един наистина хубав празник, когато пренесохме мощите от Софийската света митрополия до храм "Света София" по един тържествен начин. И беше наистина много грандиозно - имаше деца, които вървяха отпред пред мощите, духов оркестър, който дойде от Копривщица, множество свещеници и народ - всички, които желаеха.