Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение", заяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените.

Вълчев коментира, че според експерти от Министерство на здравеопазването ще има прагови стойности, при които ще се дават предписания за преминаване в електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните.

"Такива прагови стойности имаме при сезонните грипни вируси. Всяка година системата излизаше една, две, три седмици в грипна ваканция. Сега няма да има грипна ваканция, ще има преминаване на обучение в електронна среда. При грипните вируси със заразяването на учениците, обратно на коронавируса, там много по-голям процент са заразените ученици. Временното затваряне на училища е силно ефективна превантивна мярка за заболяването на по-голям брой ученици", каза пред журналисти министър Вълчев за "24 часа" във Варна, където присъства на откриването на обновената сграда на търговската гимназия в морската столица. 

СНИМКИ: Авторката
СНИМКИ: Авторката

На въпроса дали всяко болно дете трябва задължително да бъде тествано за коронавирус, за да я е ясно как трябва да се реагира, той обясни, че при симптоми се прави такъв тест. Иначе не се предвижда, освен ако не предпише дежурният епидемиолог задължително тестване на ученици и учители. “Дискусионен е въпросът дали трябва да се намали срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, но са били контактни и са поставени под 14 дневна карантина. Тук трябва лекар епидемиолог да се произнесе. От гледна точка на образованието е по-добре да е по-кратък срокът. 14-дневният срок гарантира, че ако има вирус в организма на човек, той ще се изчисти. Наблюденията показват, че вирусът остава в организма до 10-12 дни. 14-дневният срок гарантира, че детето или учителят ще се върнат здрави на училище", допълни министър Вълчев.