Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИСОКО: От седмия етаж на блока си се хвърля шефката на пътното управление в Пазарджик.
ВИСОКО: От седмия етаж на блока си се хвърля шефката на пътното управление в Пазарджик.


"ЗАЩО я миеш толкова тая кола, да не си тръгнал по млади булки", подмята игриво на свой съсед Марианка Фиданова в късния следобед на 27 април. Влиза във входа си и не излиза от него.

44-годишната шефка на областното пътно управление в Пазарджик се хвърля от площадката между седмия и осмия етаж. Бърза помощ идва на място, но констатира единствено смъртта є.

Преди да се самоубие, нищо в поведението на шефката на областното пътно управление не предполага

фаталния изход

Марианка започва 28 април както всеки друг делничен ден - приготвя закуска на 16-годишния си син Димитър и изпраща на работа в Пловдив съпруга си Георги. Точно в 8,16 часа - обичайното време, в което Марианка тръгва за работа към централата на пътното управление в Пазарджик, тя слага край на живота си.
Съседи, близки и колеги са в потрес от самоубийството. Логика в действията на Марианка Фиданова никой не намира. Жената не е оставила предсмъртно писмо. По разкази на близките не е била потисната или в депресия. Психолозите са категорични, че поведението на пътната шефка изобщо

не отговаря на профила

на самоубийците. Фаталното решение е обвито в няколко мистериозни факта. Интересно съвпадение е, че Марианка Фиданова се самоубива едва ден след като съдът разпорежда предишният изпълняващ длъжността шеф на областното пътно управление в Пазарджик Иван Дишков да бъде върнат на поста си. Същата вечер Фиданова и секретарката є останали до късно в управлението, за да подготвят спешни документи за Агенция "Пътна инфраструктура". Междувременно Марианка непрекъснато споделя, че не иска да бъде директор на пътното управление и упорито отказва да се яви на конкурс за титуляр. "Когато разбрахме, че е оглавила службата, всичките съседи я поздравявахме.

Работеше много здраво

и заслужаваше повишение. Никога не го каза в прав текст, но имаше неприятности в работата. През последните месеци беше притискана да се яви на конкурса за директор. Тя се беше зарекла, че няма да се яви", обяснява съсед на Марианка. Той е близък познат със свекъра и свекървата на самоубилата се жена. "Свекърът си спомни един случай. На пръв поглед не изглеждаше нещо значимо, но Марианка се беше притеснила ужасно много. Ставаше дума за затварянето на пътя Варвара-Велинград за ремонт. Изобщо не искаше да разпорежда да започне ремонтът. Така и не разбрахме какъв беше проблемът. Марианка беше много съвестен и честен човек и не би понасяла никакви неточности в работата си", обяснява съседът. Колегите разясняват, че до ден днешен дата за конкурсa за директор не е назначена. Фактът, че Марианка

не е желаела да е начело

на пътното управление, се потвърждава и от това, че тя така и не назначава нов началник на отдел "Поддържане". До септември 2010 г. тя оглавява този сектор в пътното управление. От миналата година съвместявала две длъжности - шеф на сектор "Поддържане" и на областното пътно управление. Колегите є са категорични, че причината е да може да се върне безпроблемно на стария си пост.
Близките не спират да търсят обяснение за фаталното решение. Никой не може да повярва, че лъчезарната жена е

решила да сложи край

на живота си. Тя има хубаво семейство. Съпругът работи неуморно във фирмата за алуминиева дограма на брат си. Не изпитват материални трудности, нито имат кредити, които не могат да обслужват. Синът є няма проблеми в училище. От дома на третия етаж съседите никога не са чували семейни скандали или разпри с повишен тон. Психолозите така и не успяват да намерят сходни черти с типичното поведение на самоубийците. "В повечето случаи самоубийците оставят предсмъртно писмо. Решението е тежко и няма как да остане незабелязано от всички около нея - близки, роднини, съседи, колеги. Освен това за жена е доста несвойствено да реши да сложи край на живота си, като се хвърли от високо. Жените по-често посягат към хапчетата, прибягват до възможно най-безболезнените варианти. При решение да се хвърлят от високо рядко избират кооперацията до дома,

за да не травмират

близките си", обяснява пред "168 часа" психологът д-р Маргарита Бакрачева. Специалистката е категорична, че самоубийството на Марианка Фиданова не носи нито една от поведенческите му прояви. "В случая хипотезата за инсценировка едва ли би могла да бъде отхвърлена", категорична е специалистката.

Според Съдебна медицина

се касае за самоубийство. Няма данни за следи от насилие върху тялото на загиналата, но въпреки това е заведено досъдебно производство. "По делата за самоубийства не предоставяме никаква информация", категоричен е Мирослав Стоянов, говорител на МВР-Пазарджик.

 

Инж. Прасков:

Всички сме потресени

 

"ЗА нас случилото се е напълно необяснимо.
В шок сме всички и нищо не знаем", обяснява пред "168 часа" началникът на отдел "Инвестиции" инж. Николай Прасков. Той е категоричен, че работата на Марианка не е била стресова по никакъв начин.
"Намираме се под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура". При нас не се решава нищо, просто сме изпълнители", продължава инж. Прасков.
"Кабинетът є стои заключен и си стои така. Като дойде нов началник и ще влезе. Никой не смее да влезе. Нямаме и работа там - продължава колегата є. - Трагедията е голяма, всички сме в потрес."

 

Безработни и пенсионери посягат на живота си

СТАТИСТИКАТА показва, че България се нарежда на 12-о място в света по смъртност от самоубийства.
На всеки 100 000 българи 37 души са правили опит за самоубийство.
Анализаторите посочват, че пряката връзка със стандарта на живот е очевидна. Въпреки това не е единственият фактор, който определя усещането за щастие или нещастие, както и решението на хората да посегнат на живота си. Опитите за самоубийство са по-чести сред жените, но мъжете са по-категорични в решението си да се откажат от живота, поради което при тях смъртността е по-висока. Средната възраст на българките, които са посегнали на живота си, е 33 г., а на мъжете - 37 г. Най-често от правото си на живот се отказват именно хората без работа и пенсионерите. Подобно поведение се наблюдава нерядко и сред децата, които ходят на училище.

 

Още съмнителни случаи

 

СЯНКАТА на съмнение тегне върху не едно и две самоубийства от последните години. Пълна мистерия обвива самоубийството на пловдивския адвокат по търговско право Валери Зотев на 8 април 2011 г. Той прерязва вените си в собствения си офис. От полицията са категорични, че юристът сам е сложил край на живота си, но все още няма открито предсмъртно писмо. Колеги и приятели на адвоката са категорични, че той не би посегнал сам на живота си. До ден днешен съмнения поражда и смъртта на варненския общинар Петър Четников, който е открит в жилището си на 25 август 2010 г. По тялото му са нанесени 24 прободни рани. Мъжът е намерен в банята на дома от съпругата му в 2,30 часа в петък срещу събота. Криминалистите разпространяват версията, че смъртният случай във Варна е някакъв вид ритуално самоубийство. Няма проникване на външен човек в дома. Според патоанатомите, заели се със случая, би могло Четников да си е нанесъл ударите с нож сам. 33-годишният Петър Четников е шеф на дирекция "Обществен ред и контрол" в районно кметство "Владислав Варненчик".
Във великотърновския арест миналата година сложи край на живота си бизнес дамата Анелия Милкова, която бе арестувана заедно със съпруга си по подозрение в далавери с ДДС. Близките є все още отказват да повярват, че сама е посегнала на живота си. Заедно със съпруга си Младен Милков са най-крупните земеделци във Великотърновския регион.

 

Носител на "Оскар" открит мъртъв

 

Американският режисьор, сценарист и композитор Джоузеф Брукс е открит мъртъв в дома си в Ню Йорк на 22 май. Той е носител на "Оскар" и "Грами". Безжизненият Брукс е намерен от негов приятел, пише вестник "Ню Йорк таймс".
Основната версия е самоубийство. На главата на мъртвия е имало целофанов плик, към който чрез маркуч е била прикачена бутилка с хелий, а на шията му е имало кърпа.
Полицията открила предсмъртно писмо, но съдържанието му не е разгласено. Неназовани източници твърдят, че в него Брукс писал за влошеното си здраве, а също за жена, която се отнесла жестоко към него и му откраднала много пари. Според източник на в. "Ню Йорк таймс" като цяло посланието било доста несвързано.

 

Племенник уби чичо си заради апартамент

 

78-годишен старец умря в болница "Св. Врач" в Сандански на 20 май, след като 30-годишният му племенник го преби жестоко и го изхвърли на улицата. Инцидентът станал, след като бившият военен Илия Ангелов влязъл в спор с племенника си заради апартамент, наследство от неговата майка.
Племенникът започнал да души чичо си, след това удрял главата му в стената. Старецът изпаднал в безсъзнание. Съседи извикали полиция. Илия Ангелов бил настанен в санданската болница, но след седмица издъхнал. Племенникът му е задържан в полицейското управление. Срещу него ще се образува дознание за нанесена тежка телесна повреда с последвала смърт на жертвата. Убиецът ще лежи в затвора най-малко 10 години.

НЕОБРАТИМО: Безжизненото тяло на Марианка Фиданова.
Снимка: телевизия “Телекабел”
НЕОБРАТИМО: Безжизненото тяло на Марианка Фиданова. Снимка: телевизия “Телекабел”
МИСТЕРИЯ: Доктор Маргарита Бакрачева обяснява, че действията на шефката на Пътното управление не отговарят на поведението на самоубийците.
МИСТЕРИЯ: Доктор Маргарита Бакрачева обяснява, че действията на шефката на Пътното управление не отговарят на поведението на самоубийците.
ТРАУР: Колегите на Марианка от Пътно управление-Пазарджик, са в шок след самоубийството.
ТРАУР: Колегите на Марианка от Пътно управление-Пазарджик, са в шок след самоубийството.
Петър Четников
Петър Четников
Джоузеф Брукс
Джоузеф Брукс