Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАЛАВЕРА: Бившият лидер на младежкото СДС в Русе Юлиан Спасов успява да се измъкне сух и невредим от правосъдието.
ДАЛАВЕРА: Бившият лидер на младежкото СДС в Русе Юлиан Спасов успява да се измъкне сух и невредим от правосъдието.

 

Скандално решение на Върховния касационен съд оневини неотдавна напълно бившия син лидер в Русе Юлиан Спасов за злоупотреба с пари на "Отворено общество" и Делегацията на Европейската комисия.
Така безславно завърши в съда първото дело за измама с европари. Те бяха изтълкувани като "дарение с условие", а не като спечелени по договр за грант, който трябва да се отчете коректно.
Юлиан Спасов живее с бивша дознателка от Русе. Наскоро тя е назначена в една от най-секретните служби на МВР - Контрол над информационната и административната дейност (КИАД). Вероятно в министерството не подозират, че тя дели един покрив със Спасов. Името на бившата дознателка се пази в редакцията на "168 часа".
Няколко месеца преди ВКС да сложи точка на случая, Юлиан Спасов е

оправдан от Апелативния съд

във Велико Търново. Решението е подписано от съдия Здравко Трифонов, който се прочу из Европа, след като оправда убийците на студента Борилски.
"Спасов беше оправдан по време, когато България се гледа под лупа за измами с европейски пари" - възмущават се юристи, ангажирани с делото.
Юлиан Спасов изгрява на обществената сцена като деец на СДС. В далечната 1999 г. той регистрира в Русе сдружение "Младежка инициатива". Две години по-късно прави проект, за който спечелва финансиране от "Отворено общество". Съдружник в начинанието му е Емил Каракашев, също кадър на младежкото СДС. Проектът е "Запознаване на младите хора с техните граждански и политически права", а сумата, получена от "Отворено общество" - 7365 лв. С тези пари Спасов и Каракашев трябвало да организират семинари.
Според разследването и обвинителния акт на Русенската окръжна прокуратура Спасов и Каракашев "решили, че като получат отпуснатите средства, ще извършат

минимални разходи

за проекта, а останалите пари ще присвоят". Двамата замислят да организират само една среща-разговор на млади хора от Русе и околните села. Тя трябвало да продължи няколко часа, но да я отчетат като тридневен семинар с участници от цялата страна. Според документите на обвинението Спасов и Каракашев изтеглят 6000 лв. и вместо да обучават младежи, си ги прибират.
Пред "Отворено общество" представят менте фактури за 6047 лв. Разследването установява, че лицата, описани като участници в семинарите, не са били в Русе.
През март 2002 г. Юлиан Спасов отчита, че е сформиран младежки консултативен съвет. В доклад описва, че той е одобрен след дълги дебати. Към отчета добавя документи за
уж извършени разходи
за 500 лв. Според разследването Спасов и Каракашев изразходвали едва 487 лв. от общо 7300 лв., отпуснати от "Отворено общество". Двамата партньори успяват да получат финансиране и от програмата "ФАР Аксес". Проектът им носи гръмкото заглавие "Граждански практики за защита правата на децата потребители". Договорът е сключен с Жак Вюненбюрже, шеф на Делегацията на ЕК в България. Парите за едногодишния проект са 25 910 евро. С тях трябвало да се направят два семинара във Варна и София

и
национална среща

за изготвяне на общи стандарти. Трябвало да се отпечатат и брошурите "Правата на детето - европейски измерения и практики" и "Детето - потребление на комерсиален софтуер и интернет". В рамките на проекта сдружението на Спасов се ангажирало да направи и социологическо проучване сред 1200 души.
"Юлиан Спасов решил, че ще се извършат минимални разходи по осъществяване на проекта, а неизразходваните пари ще присвои" - пише в обвинителния акт. Спасов както и при проекта в "Отворено общество" отчел несъществуващи разходи.
Разследването установява, че след семинар във Варна са искани
фактури за нощувки
на по-висока цена. Юлиан Спасов дори се скарал на сътрудничка, че не е достатъчно настоятелна в преговорите с хотелиерите. "Ако било нужно, тя трябвало да предложи интимни услуги на управителя и по този начин да вземе фактури с по-висока стойност" - пише в обвинителния акт.
Спасов успял да се снабди и с резултатите от национално представително проучване на тема "Рисковете на интернет и компютърните игри", проведено от НЦИОМ. Те били представени като социологическо проучване, направено по неговия проект.
Делегацията на ЕК превела над 40 хил. лева. От тях за реализацията на проекта реално били похарчени едва 3495 лв. Според обвинението разликата отишла в джоба на Спасов.
Междувременно европейските донори усещат, че парите се топят и звънят по телефона в Русе. Разговарят с Емил Каракашев. Той им казва, че сдружението няма възможност да представи окончателния си отчет в срок.
По-късно фалшивите фактури, с които Спасов отчита този проект, са изпратени на разследването у нас със съдействието на ОЛАФ и неговия тогавашен представител Теево Кулха.

ОЛАФ изисква документите

по проекта на Спасов от Делегацията на ЕК. "Установихме всички фирми, които се сочеха за издатели на фактурите - спомня си прокурорът от Русе Кремена Колицова. - При разпитите те отрекоха да са издавали такива документи на "Младежка инициатива". ОЛАФ следи как върви делото в Апелативния съд във Велико Търново до 2009 г.
През 2003 г. става ясно, че Юлиан Спасов си е изфабрикувал фалшива диплома за юрист, за което е осъден условно. Започва и разследване къде са отишли парите по проектите. Лъсват и далавери с имоти, извършени от дейците на младежкото СДС Спасов и Каракашев.
През 2008 г. прокурор Кремена Колицова е наградена с плакет на прокуратурата на Република България за проявен "висок професионализъм,

нравствени и делови качества

при изпълнението на служебните задачи". Плакетът е връчен от главния прокурор Борис Велчев. Кремена Колицова е отличена, защото разплита едно от най-големите дела в страната - срещу бившия младежки лидер на СДС Юлиян Спасов, съпартиеца му Емил Каракашев и още двама души.
На тях са им повдигнати над 50 обвинения за различни престъпления - от присвояване на пари по проекти, финансирани от "Отворено общество" и ФАР, до придобиване на имоти с фалшифицирани документи. През ноември 2007 г. Юлиян Спасов получава от Русенския окръжен съд 6 години затвор.
Четири години по-късно Юлиан Спасов е чист като сълза.

Вади фактури като факир

ПРИ обжалването пред Апелативния съд във Велико Търново Юлиан Спасов представя квитанции, че уж е внесъл в касата на младежкото сдружение цялата изтеглена сума по грантовете.
Тези квитанции обаче са подписани от другия подсъдим Каракашев, който никога не е бил нито касиер, нито счетоводител. При разпитите счетоводителката заявява, че парите са държани само от Спасов. Сдружението не е имало каса.
При направените претърсвания и изземвания по време на разследването такива квитанции не са намерени. Разследването е поискало с официално писмо до сдружението и до Спасов да се предостави цялата счетоводна документация. В отговор той обяснява, че всичко му е иззето и нямал нищо друго. Четири години след това се появяват квитанциите!

Юлиан Спасов прави списък "Нацелени имоти"
Опитва се да присвои най-ценни сгради в столицата

ИМОТНИТЕ афери на Юлиан Спасов се разгръщат на софийска територия поради една-единствена причина.
През 2003 г. става ясно, че няма юридическо образование, а дипломата му е фалшива. Моментално е изритан от адвокатската колегия в Русе.
Мести се в София, където никой не го познава. Още през лятото на 2003 г. той си прави списък с недвижимите паметници на културата в столицата. Намерен е при обиск в квартирата му. Върху списъка Спасов написал бележки за състоянието на сградите. Дори

проучил наемателите

Списъкът е озаглавен "Нацелени имоти - София 2003 г."! В него са магазините на фамилия Неделеви на ул. "Цар Самуил" и на бул. "Патриарх Евтимий", сградата на ресторант "Крим" на ул. "Славянска", собственост на фамилиите Теодорови (на бившия министър-председател Теодор Теодоров) и Салабашеви. Спасов решил да фалшифицира нотариален акт за този имот. През 2004 г. той изфабрикувал нотариален акт за делба на недвижими имоти, подписан от някой си Никола Стефанов, уж нотариус. Според "документа" Петко Теодоров, Надежда Салабашева, Евдокия Никифорова и Иван Хаджикалчев си поделят собственост, а свидетели са Алекси Дюдюков и Евстати Яблански. Собствеността е на пъпа на София - огромни сгради, магазини и дворове на ул. "Ангел Кънчев", бул. "Мария-Луиза", бул. "Ген. Скобелев", ул. "6 септември", бул. "Христо Ботев", ул. "Неофит Рилски", ул. "Сан Стефано", ул. "Дунав", ул. "Христо Белчев" и сградата на ресторант "Крим". "Юлиан Спасов възнамерявал да използва изготвения акт при по-нататъшните си действия по придобиване на собствеността върху набелязаните имоти" - отбелязва прокурор Колицова в обвинителния акт.
Русенският лидер на младежкото СДС попълвал списъка на "нацелените имоти" от вестници и книги. Прокурор Колицова обясни пред "168 часа", че основно се интересувал от

имоти на български евреи

емигрирали в Израел, и от собствеността на вече несъществуващи търговски дружества. Неуморен в проучванията си, Юлиан Спасов прекарал дълги дни в Централния държавен архив. Оттам взел преписи от документи, свързани с еврейски имоти и собствеността на фирмите "Адени", "Никола Иванов" АД, "Байт", "Адекс".
Той не се затруднил да събере информация и от граждански дела за реституция. От архива на Районния съд в София направил копия на цели дела за възстановяване за имоти на заможната фамилия Конфино. Юлиан Спасов проучил най-обстойно и старите броеве на "Държавен вестник". От тях научил всичко за имоти, които са национализирани или конфискувани в полза на държавата. Например, посочва прокурор Колицова, в брой 256 от 1.11.1948 г. е обнародван списък на национализираните вили в Боровец. В брой 180 от 1948 г., допълва тя, е обнародвано постановление на МС, с което се одържавяват всички имоти на Съюза на запасните офицери. Между тях е и едноетажно здание дом-паметник в Русе, сега ресторант "Потсдам". От старата архива на Софийски градски съд, установява разследването, Юлиан Спасов получил достъп до архивен том Х с нотариални актове от 1937 г. Той

откъснал нотариални актове

за няколко имота. Те са намерени при обиски в дома му.
Една от мишените на мнимия русенски юрист е и сградата на бившето Вегетарианско дружество срещу градинката "Кристал". Апартаментите в нея са собственост на членове на дружеството, а на партера е имало ресторант. През 1948 г. той е одържавен. Юлиан Спасов отново изготвил фалшив нотариален акт. С него щял да претендира за реституция на бившия вегетариански ресторант, който през годините е превърнат в стол на военното министерство. Разнася документи по институциите, но така и не слага ръка на имота.
Въпреки бурната си "реституционна" дейност Юлиан Спасов се радва на свобода и недосегаемост, а гаджето му се катери в йерархията на МВР. "168 часа" не успя да открие Спасов за коментар.

Цели папки изчезват от Нотариата

БИВШИЯТ посланик на Израел в Блъгария Емануил Зисман е сред ощетените от мнимия адвокат Юлиан Спасов.
Той е принуден да води дело, за да докаже собствеността си върху наследствен имот. Дядото на Юлиан Спасов изведнъж се оказва собственик по нотариален акт на централен магазин в Русе. Истинският притежател на този имот е Емануил Зисман.
Чрез фалшиви банкови бордера Юлиян Спасов присвоява сгради и пари на бившите русенски дружества "Труд" и "Топливо". За да се направят тези удари, от архива на съда мистериозно изчезват цели страници от дела.



 

НАГРАДА: Прокурор Кремена Колицова е отличена с плакет за работата си.
НАГРАДА: Прокурор Кремена Колицова е отличена с плакет за работата си.
МИШЕНА: Ресторант “Крим” е един от имотите, към които се прицелил русенският мним юрист Спасов.
МИШЕНА: Ресторант “Крим” е един от имотите, към които се прицелил русенският мним юрист Спасов.
ЩЕТИ: Емануил Зисман е принуден да води дело за имота си в Русе.
ЩЕТИ: Емануил Зисман е принуден да води дело за имота си в Русе.
ПРОЦЕС: Заедно с Юлиан Спасов отиват на съд съпартиецът му Емил Каракашев, баща му Стоян Спасов и пенсионерът Иван Михайлов (от ляво на дясно).
ПРОЦЕС: Заедно с Юлиан Спасов отиват на съд съпартиецът му Емил Каракашев, баща му Стоян Спасов и пенсионерът Иван Михайлов (от ляво на дясно).