Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си функции да въздава справедливост. Ядът идва оттам, че една голяма част от българските граждани имат съмнение, че държавата е в състояние да въздава справедливост.

Ще репликирам г-н Дончев. НЯМА ХОРА НА ПЛОЩАДИТЕ, а на ПЛОЩАДА в София. И те не са ЕДНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, А НИЩОЖНА ЧАСТ ОТ НЕГО, около 0,1% от избирателите. Енергията на тези хора е насочена срещу Борисов. Те искат да го няма и политически, и буквално. Затова са издигнати бесилки, сложени са ковчези, събрана е слама за палеж и летят павета.

Вицепремиерът Дончев обаче е съвършено прав, че има гняв срещу липсата на справедливост и то в цялото ни общество.
И как да няма гняв. За 30 години демокрация станахме европейски шампиони по публични убийства и безнаказаност на убийците.

Съдебната система е разтресена от нeбивали в Европа скандали и то на най-висшото ниво между съда и прокуратурата. В безумието си ВСС стигна да там да прави цялото общество свидетел на сблъсъка между топмагистратите чрез директното предаване по телевизията.

Вчера популярния правен сайт "Правен свят" публикува изказване на съдия от София, че ДЪРЖАВАТА НИ Е КОЧИНА, а Борисов инспектира кенеф (вероятно има предвид трите лъча на метрото, зала "Армеец", магистралите до нашето и гръцкото море и моста на Дунав). Човекът е в пълното си право да говори тези неща стига да не е съдия. Да хвърли тогата, да се яви на избори, а като го изберем, да оправи "кочината" и "кенефите".

Друг съдия, член на съюза на съдиите, пък публично отправи упрек към прокурорите в България, че издигат само един кандидат за прокурорската колегия на ВСС. Като че ли г-н Лозан Панов беше избран за председател на ВКС сред повече кандидати - той си беше единствен.

Прочие самият председател на ВКС Панов чете политическа тирада за състоянието на демокрацията у нас в храма на магистратите Съдебната палата, което нито му е работа, нито има право по конституция. Дори отиде на митинг във Варшава срещу избраното с 50 плюс едно от избирателите правителство за втори път полско правителство. Прокурорските организации, за да не останат по-назад пишат писма до Брюксел, а Лозан Панов дава интервю срещу прокуратурата в "Шпигел", което отдавна е лоби на Сорос. Главният прокурор на България, за съжаление, е абсолютен световен шампион сред всички главни прокурори по света в публични изяви.

Българската магистратура - съдии и прокурори, за тези 30 години изневери на принципа, че магистратите говорят само с решенията си. Това тръгна от големия ми приятел покойния главен прокурор Иван Татарчев, който каза, че ще доведе от Австрия в чувал Огнян Дойнов, което, разбира се, не се случи.

Големият проблем в съдебната власт днес е и субективен - личностен, както и факта, че тя е силно политизирана. Изглежда парадоксално, но току виж в днешно време българската съдебна власт стане по политизирана и от тази по времето на комунизма.

При комунизма поради сливането на партията с държавата чрез чл. 1 от конституцията, който свалихме на 14 декември 1989 г., висшето ръководство на съда и прокуратурата бяха номенклатура на отдел "Национлна и социална сигурност" на ЦК на БКП под ръководството на ген. Велко Палин и ген. Кръстев.

Пленумът на Върховния съд с постановления прeтворяваше в дела решенията на съответните партийни конгреси. Затова след 10 ноември 1989 г. трябваше да си отидат иначе много добри юристи като проф. Васил Мръчков, доц. Иван Велинов, Иван Палазов др.

Далече преди гласуването на новата конституция, и да има ВСС, през 1990 г. във Великото народно събрание извършихме промяна в състава на Върховния съд и Главна прокуратура. Президентът Желю Желев и Митко Луджев ми гласуваха доверие да водя преговорите от името на СДС с представителите на БСП. Така предложих за шеф на Гражданската колегия на Върховния съд един чудесен юрист - безпартийния Асен Манов, предложих Румен Янков да стане направо от шеф на Трето отделение на Софийския градски съд шеф на отделение на Върховния съд. Дори се скарахме в парламента с моя приятел и тогавашен министър на правосъдието, а после конституционен съдия Пенчо Пенев, защото издгнах безпартийната Росица Ковачева от районен съд направо във върховен.

При комунизма магистратите - съдии и прокурори се въздържаха от интервюта.

Днес българската съдебна система е политизирана след като години наред държавата хрантутeше различни НПО-та, които и с пари на Сорос, направиха неолиберално лоби в съдебната ни власт. Ще има гняв. Как няма да има, когато НПО награждава магистрат, след това му дава служебна бележка за благонадежднност, а той освобождава предсрочно убиец. Друг съдия пък не видял как въстаник хвърля павета и то точно в каква посока ги хвръля. Щом не е към президенството, няма значение.
От 1974 г. имам дом и в Унгария и нито при комунизма, нито при демокрацията съм видял председателят на Върховния съд или главният прокурор да дават интервюта. Никога не съм видял магистрати да участват в телевизионни предавания. Защо давам като пример Унгария ли? Защото за 30 г. в тази страна не се допусна да има мутри, да има стрелби по улиците, не се допусна миграция на ножа, независимо кой управлява. Не се допусна паралелна държавата, каквото у нас създададоха 1992 г. БСП и ДПС. Унгария е сигурна страна и за 30 г. не е имала нито едни път предсрочни парламентарни избори. Да не говорим, че има метро преди Австрия, Франция и Германия. Водна топка играят отпреди Априлското въстание - още 1870 г. са имали плувен басейн и топка. А плрез годините на комунизма даде на света въстанието от 1956 г. срещу 3000 съветски танка, а през 1989 г. събори първата тухла от Берлинската стена, отваряйки границаата с Австрия.

И сега: КОЙ ЗАКОН И КОЯ РАЗПОРЕДБА НА КОНСТИТУЦИЯТА СА ВИНОВНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ - НИКОЯ. Затова преди време в едночасов разговор се опитах да убедия премиера Борисов, че проблемите в нея не са нито конституционни, нито законови, а личностни и политически. Повече от това, което се направи като промяна в Конституцията, в това число и от ГЕРБ, да се раздели ВСС на съдебна и прокурорска колегия, парламентарната квота на ВСС да се избира с две трети, повече от това не може да се направи.

Днес в проекта за нова конституция се предлага да няма ВСС, а да има прокурорски съвет и съдебен съвет, тоест с една крачка прокуратурата да излиза от съдебната власт, което иска Радев. Това неудобство е усетено от този, който е писал проекта и затова е направил ужасяващото заглавие Съдебен прокурорски съвет.

Бойко Борисов е премиер и лидер на партия и е в правото си като чуе вопли от протеста за нова конституция, ВНС и мажоритарни избори и вопли от опозицията за рестарт, да хвърли на масата проект за нова конституция, по отношение, на който аз съм на особено мнение, и искане за свикване на ВНС.

Нито едното, нито другото ще решат проблемите в съдебната власт. Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България, ако някой го направи ще спечели нобелова награда.
Ако ще правим промяна в конституция трябва да запишем, че България е република не с правителствено, а с неправителствено управление. НПО-тата на Сорос ни се качиха на главата.