Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Студенти в Англия проституират и не обядват, за да се издържат. Стипендията им не стига за основни нужди Заради пандемията жизненоважни източници за препитание за млади хора в Англия са застрашени, казва Джейк Бътлър, финансов консултант от “Спаси студента”.

Разходите за живот са 800 паунда месечно, дават им заем с 200 по-малко

4 на сто от студентите в Англия се принуждават да правят секс за пари, за да свързват двата края, а всеки десети е готов да стори същото. Това показва проучване на сайта Moneysupermarket, специализиран в областта на финансовите услуги.

Оказва се, че студентите са сред най-сериозно засегнатите от коронавирусната криза във Великобритания. На близо две трети от тях се налага да работят по няколко часа седмично, за да могат да покриват сметките си. Причината е, че разходите им за живот са около 795 паунда месечно, а студентският заем за издръжка, който могат да получат, е с 223 паунда по-малко. Те се трудят предимно в хотели и ресторанти, които са най-тежко засегнати от пандемията и съкращават персонал.

“Пропускам обяда всеки ден, за да мога да спестя пари и да си купя други необходими неща”, казва студент от лондонския университет “Куин Мери” пред в. “Индипендънт”.

“Тъй като заради пандемията жизненоважните източници за препитание се намират пред все по-голям риск, мнозина студенти вероятно няма да имат друг избор, освен да се откажат от университета или да търсят алтернативни източници за печелене на пари като секс срещу заплащане”, обяснява Джейк Бътлър, финансов консултант от “Спаси студента”. Според него младежите и родителите им трябва да са наясно с финансовия натиск, на който ще бъдат подложени, и да планират резервни възможности. Това важи особено за чуждестранните студенти, които трудно могат да развалят дългосрочните си договори за квартира.

Прогнозите, че голяма част от тях ще се откажат да дойдат да следват във Великобритания заради пандемията, не се оправдават. Първоначалните данни са дори за увеличение от 1,7%.

Част от чуждите студенти, сред които има и българи, започнаха да пристигат на Острова. Те се сблъскват с изискване за 14-дневна карантина, но се появиха информации, че някои не я спазват. 19-годишен английски студент пък отнесе глоба от 10 000 паунда за купон от 50 души, тъй като са разрешени събирания само до шестима.