Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Навални е отровен от бутилка с вода в хотелска стая, а не на летището. Новичок е открит при анализ на шишето Руският опозиционен политик Алексей Навални СНИМКА: Ройтерс

Критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището, както се смяташе досега, предаде Ройтерс.

Информацията беше съобщена от екипа му в коментар към видеоклип, публикуван в акаунта на Навални в Инстаграм. На записа се вижда как екипът му претърсва стаята в хотел Ксандер, която Навални е напуснал на 20 август. Претърсването е извършено час, след като те научили, че му е прилошало при подозрителни обстоятелства. "Беше решено да съберем всичко, което би могло да бъде дори потенциално полезно и да го предадем на лекарите в Германия. Фактът, че случаят няма да се разследва в Русия, беше съвсем очевиден", се казва в поста, предава БТА.

Нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Навални е било открито по празна бутилка с вода в стаята му, което сочи, че той е бил отровен там, а не на летището, както се смяташе.

"Две седмици по-късно германска лаборатория откри следи от Новичок именно на бутилката вода от хотелската стая в Томск", съобщава още екипът на Навални. "А след това още лаборатории, които взеха анализи от Алексей, потвърдиха, че именно това е отровило Навални. Сега разбираме: било е извършено, преди да напусне хотелската си стая и да отиде на летището".

Опозиционният лидер се почувства зле по време на вътрешен полет в страната миналия месец и впоследствие беше отведен в Берлин за лечение. Според Германия той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. Москва твърди, че няма доказателства за отравяне.

Русия проведе предварително разследване, но заяви, че иска да види повече медицински анализи, преди да започне официално разследване на случая.

Великобритания заяви вчера, че е почти сигурно, че руските разузнавателни служби са извършили нападението срещу Навални. Лондон добави, че Русия трябва да даде отговори, защото използването на химическо оръжие е неприемливо, припомня Ройтерс.