Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на убитата в Испания казвала, че майка й е на пътешествие, а тя лежала мъртва във ваната

19-годишното момиче и нейният приятел убили жената в дома им, а след това седмица живели с трупа й

Българката била системно малтретирана от роднините си, но не подавала сигнали

"Ужасяваща, брутална, отвратителна смърт."

Така испански медии описват случилото се с 46-годишната българка Ана, която бе открита мъртва в дома си във валенсианския град Алкудия де Креспинс. Разтърсващото в историята на жената се оказа това, че тя е убита не от кого да е, а от собствената си дъщеря.

19-годишната Тереза и нейният приятел, който също живеел в апартамента на нашенката, били задържани седмица след като извършили престъплението.

Разследващи стигнали до тях благодарение на самата Тереза, която се похвалила пред своя позната за това, което е направила.

Казаното от нея стигнало до трети човек, който не се сдържал и веднага звъннал в полицията. Оттам се озовали мигновено на ул. "Мигел Ернандес", където живеела сънародничката ни. Гледката, на която се натъкнали, била непоносима.

Ана била във ваната, а по тялото й ясно се виждало, че има множество прободни рани. Най-много били по гърдите и врата. Резултатите от направената аутопсия показали, че жената е била убита седмица по рано, а дъщеря й е живяла съвсем спокойно с трупа през цялото това време.

В крайна сметка момчето и момичето са задържани, макар че първоначално отричали за убийството. Според властите след дълги разпити един от двамата направил пълни самопризнания. Разказал как точно са го планирали и каква е била причината за бруталното посегателство.

Още по-ужасяващото в тази история било, че съседите усещали неприятна миризма, която се носела из целия вход, но никой дори за момент не допуснал каква може да е причината.

Те забелязали и че Ана не се е появявала от доста време, но дъщеря й им обяснила, че майка й е заминала на пътуване и ще се върне скоро.

От по-късните разпити на хората, живеещи във входа, станало ясно, че те редовно чували споровете между жената и момичето.

Пред испански медии съседите дори споделили, че майката била жертва на домашно насилие от много години. Първо попадала под юмруците на съпруга си, с когото по-късно се разделили, а след това и от страна на децата си. Хората от същия блок ясно си спомнят, че са чували писъци и дори силни удари.

Най-често разплакана от вратата излизала майката, а дъщерята продължавала да вика с всичка сила от апартамента. Съседите не си обясняват и факта, че словесна агресия към Ана си позволявало и гаджето на Тереза. Те обаче не могат да кажат със сигурност дали момчето също е удряло жената. Въпреки всичко това нашенката не гонела децата от дома си. 

Хората около нея виждали, че е нещастна, но тя сякаш нямала силите и мотивацията да се раздели с най-близките си, които се отнасяли по безобразен начин с нея.

Познати на жертвата я описват като тиха и скромна. Казват, че не е влизала в конфликти с никого и била готова да помогне на всеки. Живеела в Испания от близо 20 години и нямала намерение да се прибира в България, въпреки че животът тук щял да й излиза доста по-евтино. В град Алкудия де Креспинс тя работела като шивачка. Изкарвала прехраната си, като се грижела за възрастни хора.

Припечелвала допълнително и като чистела входове на сгради. С парите, които вземала, освен да плаща сметки, тя трябвало да изхранва Тереза и гаджето й. Момичето все още не работело никъде заради възрастта си и разчитало на джобните от майка си. Жената от своя страна се скапвала от работа, за да може да гледа дъщеря си. Това не било единствено дете на Ана. От брака със съпруга си тя имала и син. След развода обаче двамата си поделили децата, както и грижите за тях.

В момента Тереза и приятелят й са в различни арести. Те все още чакат да чуят каква присъда ще им бъде наложена. Събират се данни и за това какво е участието на момчето. Момичето обаче със сигурност ще лежи в затвор, тъй като има достатъчно доказателства, които сочат, че тя е основният извършител на бруталното престъпление. Познати на семейството все още не могат да си обяснят жестокостта, с която Тереза е извършила убийството на майка си. Някои дори допускат, че е възможно тя да е била под въздействието на наркотични вещества.

Пребитата в Калабрия Анелия Димова била удряна с бутилка от уиски

Италианско издание лансира версията, че жената е практикувала най-древната професия и е жертва на мафията

Множество удари по главата с тежък предмет, най-вероятно бутилка от уиски. Размазан череп и едно безжизнено тяло. Така е изглеждала убитата 56-годишна българка Анелия Димова в Белведере Маритимо, Калабрия. Смъртта на жената, която бе намерена на 30 август следобед в леглото си, все още остава пълна загадка. Ясно е, че тя е била брутално пребита в дома си, в който живеела от март тази година.

Карабинерите всъщност откриват сънародничката ни благодарение на телефонно обаждане от анонимен човек, който отказал да посочи името и местонахождението си. Той обяснил, че трупът на Димова се намира в апартамента й, а властите, които се отзовават мигновено на сигнала, попадат на ужасяващата гледка.

Остава неясно с какво точно се е занимавала Анелия в Белведере. Според различни публикации в Италия тя решила да отиде сама, а там вече работила на различни места, за да изкарва прехраната си. Едно от калабрийските издания лансира версията, че Димова е практикувала най-древната професия и е станала жертва на италианската мафия след отказ да се отчита на тях.

Властите обаче не могат да кажат дали това със сигурност е така. По следите от ударите и начина, по който е бил оставен трупът, те не изключват екзекуцията да е била на лична основа. Анелия била открита гола и с кърпа, която покривала цялата й глава. Според разследващи не била изнасилена, но това, което видели, ги навело на мисълта, че посегателството било извършено от страст и силна ревност.

Другата версия е, че в дома на българката влезли крадци, а тя се събудила и видяла лицата им. Непознатите мъже били без маски и се наложило да я убият, за да не ги разпознае на по-късен етап.

От огледите, направени досега, разследващи не са открили да липсва нещо от мястото, на което е живяла жената. Не е ясно обаче с какви пари точно е разполагала тя. Възможно е, ако нападението настина е било с цел грабеж, обирджиите да са взели спестявания, с които Димова е разполагала.

Засега няма нито един заподозрян по случая. Убиецът не е оставил много следи от себе си освен кървавите стъпки в жилището. Дали обаче това ще помогне на разследващите, все още не се знае. Преди броени дни стана ясно, че по повод на случилото се с Анелия са били разпитани един италианец и двама българи, които са познавали по-добре жената. Тримата мъже общували често с нея, но те не били разследвани за екзекуцията. Изслушването им също не дало резултат. Те не могли да посочат някого, с когото тя е имала проблеми и кавги по време на престоя си в Белведере. Описали я като тиха и неконфликтна личност. Затова не изключват да се е познавала с нападателя си отскоро. Обяснили още, че самата тя не им е споделяла да се притеснява от нещо, нито пък някой да я е заплашвал. Изглеждала им спокойна и в поведението й нямало нищо смущаващо.

За последно жената била видяна от свои познати в събота вечерта. Точно с тях имала уговорка за следващия ден. В неделя сутринта групата трябвало да се събере, за да отидат заедно на излет. Анелия обаче не се появила на уговореното място в точния час. Телефонът й давал свободно много дълго време. Накрая няколко души решили да проверят какво се случва с нея.

Успели безпроблемно да влязат в дома й, където намерили тялото й. Един от приятелите й подава сигнала, но не се представя с името си.

В момента властите преглеждат всички записи от камерите в района с надеждата на някой от тях да се появи и убиецът. Местните недоумяват как повече от две седмици разследващи не могат да посочат дори един заподозрян за екзекуцията на жената. Гражданите на Белведере си припомниха и стари случаи на убити, които така й не са били разплетени. Сред тях е и този на бразилката Силвана Родригес, която си отива от този свят по много по-брутален начин от Димова. Освен пребита, тя била и изгорена. За нея обаче се знаело, че е жрица и най-вероятно била свързана с италианската мафия.

По повод случилото се с нея с позиция излезе и организацията "Градът на бъдещето за Белведере", която подкрепя малки чуждестранни общности, живеещи в района.

"Дълбоко и искрено сме натъжени от това ужасно събитие - написаха нейните създатели. - Днес, за съжаление, отново чувстваме необходимостта от по-голям и по-ефективен контрол, както и от по-голяма сигурност. Това ни е нужно, за да може епизоди от този вид, които не принадлежат към историята на нашата общност, но на които трябваше да станем свидетели през последните години, да не се случват повече. Ние споделяме болката на семейството и на многото приятели, които искрено са обичали Анелия. Тя беше жена от български произход, която с работата си, с личността и сърдечността си се интегрира добре в общността. Беше уважавана от всички, които я познаваха."