Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СМЕТКА: Ще изтънее ли джобът на най-платения българин?
СМЕТКА: Ще изтънее ли джобът на най-платения българин?

 

От 1 юни влиза в сила регулацията на УЕФА за финансов феърплей.
Европейската футболна централа ще ограничи харченето на пари от страна на клубовете.
Някои от тях вече имат сериозни дългове заради неразумните си разходи. Промените поставят въпросителни пред играчите, които се страхуват, че от тях ще пострадат възнагражденията им. От УЕФА са категорични, че
най-скъпо платените
футболисти като Димитър Бербатов, Лионел Меси и Кристиано Роналдо може да получават дори и повече, а не по-малко.
"Финансовият феърплей няма да слага таван на заплатите. Не предлагаме промени в индивидуалните възнаграждения. В бъдеще може да има и играчи, които да получат и повишения. Това ще зависи единствено от капацитета на клуба им. Звездите, големите имена са тези, които

привличат публиката

на стадиона. Те примамват и спонсорите, и телевизиите. По всичко личи, че ще продължат да бъдат скъпоплатени. Дали повече, дали по-малко или много повече от днешно време, никой не може да предвиди. Не може да хвърляме цифри в пространството и да гледаме в кристална топка дали сме прави", заяви шефът на лицензирането на клубовете в УЕФА Андреа Траверсо.
"Със сигурност те ще продължат да бъдат основните звезди и ще им се плаща много. Трансферните цени на някои футболисти ще се запазят доста високи. В общи линии трябва да има някакво принизяване на тези разходи и по-добър контрол над тях. Някои клубове вече го правят, а други ще трябва да започнат. Един от възможните ефекти е да има някакъв

таван на заплатите

Те са един от основните разходи на отборите и определено трябва да бъдат ограничени, за да се постигне бюджетен баланс. Намаляването на заплатите не означава непременно буквалното им снижаване", допълни Андреа Траверсо.
"Клубове, които имат твърде голям състав, ще потърсят начин да намалят броя на футболистите, без да съкращават текущите възнаграждения. Свиването на общия брой играчи ще доведе до наличието на повече талантливи играчи на пазара. Следователно други клубове, които в момента не могат да плащат огромни заплати, ще могат да имат класни играчи

срещу приемливи суми

Пазарът е глобален и този ефект ще се отрази на целия континент. Какво иска публиката? Най-добрите играчи и отбори в атрактивна и непредвидима надпревара. По-широкото разпределение на таланти ще помогне на повече отбори да станат по-силни и е добра предпоставка да гледаме зрелищен и по-качествен футбол. Продуктът ще стане още по-атрактивен и зрителите няма да пострадат по никакъв начин", аргументира се Траверсо.

Холандците посрещат промените с овации

"С НАБЛИЖАВАНЕТО на новите правила всички ги вземат по-сериозно. Хората ги обсъждат. "Какво ще стане, ако клуб не спазва правилата?", "Какви са наказанията?", такива неща. Разбира се, отборите, които доминират, ще продължат да го правят. Може би разликата между богатите и бедните ще се намали, но бюджетът на тези от големите държави ще си остане доста по-голям от конкуренцията в малките. В Англия и Испания приходите от телевизионното излъчване са напълно различни. Това позволява на техните отбори да имат по-големи финансови възможности", заяви спортният директор на ПСВ Айндховен Марсел Брандс.
"Ще се промени купуването на играч за 50 милиона паунда през януари. Това вече няма да е възможно в бъдеще. Клубовете ще трябва да търсят други решения. Може би ще имат състав с по-малко футболисти или ще продават някои от титулярите, за да купят нов играч. В Холандия знаем, че ако състезателите се развиват наистина добре, могат да преминат на по-високо ниво. Имате държави с основни училища като скандинавските, с гимназии като Холандия и накрая с университети като Англия, Испания и Германия. Те са големите отбори с големите заплати", добави шефът.
"За холандските клубове финансовият феърплей няма да е проблем. Ние сме "За". В нашата страна вече имаме много развита система за контрол на финансите. Стриктната схема работи от 4-5 години и всеки сезон трябва да имаме добър бюджет. Немците също вече имат добра система", заключи Брандс.

 

Баждеков: Финансовият феърплей ще създаде конкуренция

ФИНАНСОВИЯТ директор на "Левски" Константин Баждеков даде яснота как ще отрази въвеждането на финансовия феърплей от началото на следващия месец. На "Герена" не предвиждат никакви сътресения по отношение на бюджета си.
"Новата финансова дисциплина на УЕФА предвижда наказания като отнемане на точки, изваждане от групата. Тя ще се отрази негативно на клубовете, които нямат необходимата организация и финансиране. Основното перо в разходите е издръжката на първия отбор и заплатите. В "Левски" всички възнаграждения отговарят на упоменатите в договорите. Почти нямаме анекси. Според новото трудово законодателство отпаднаха доста допълнителни споразумения, които бяха предимно с чужденците. За самолетни билети, квартири, служебни коли, телефони. Няма да намаляваме заплатите", заяви управникът.
"Въвеждането на финансовия феърплей ще спомогне за по-добра конкуренция. Клубовете, които оцеляваха благодарение на компромиси от страна на БФС, няма да могат да минават между капките. Някои сами ще се откажат. Възможно е и някои да фалират. Не може да започваш сезона и на средата да останеш без пари. Помощта на държавата за нормални стадиони ще осигури допълнителен приход от инфраструктура. Хората ще идват на мачове, които ще са празници", допълни шефът на хазната в "Левски". Колегите му от ЦСКА и "Литекс" не бяха открити за коментар относно стратегиите си към настъпващите изменения.

Марсел Брандс
Марсел Брандс
Константин Баждеков
Константин Баждеков