Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕЛАНИЕ: Гонзо в момента води тайно "Левски", но иска цялата власт в тима.
ЖЕЛАНИЕ: Гонзо в момента води тайно "Левски", но иска цялата власт в тима.

 

 Георги Иванов-Гонзо, ще има пълната спортно-техническа власт в "Левски" от лятото. Той ще съвместява функциите на старши треньор и изпълнителен директор. В момента формално наставник се води Ясен Петров. Въпреки това пълен господар в съблекалните, на тренировките и на резервната скамейка по време на мачове е Гонзо.
"Тодор Батков реши да изпробва този вариант за истински треньор в сянка след отпадането от "Литекс" в турнира за Купата на България - издадоха източници от стадион "Георги Аспарухов". - Собственикът на "Левски" не е доволен от работата на Ясен Петров, който не се справи с поставените цели. Ранното отпадане за купата и изпуснатата титла на България предизвестиха бъдещето на сегашния треньор."
Договорът на Ясен Петров изтича след края на настоящия сезон. В него има опция за продължаване с още една година. Тодор Батков няма намерение да се възползва от нея. Столичният адвокат вече обяви, че не иска наставник от чужбина, който ще излезе доста скъпо на тима. Вместо това той ще сложи фиктивна личност, защото Гонзо няма задължителния за водене на тим от "А" група лиценз УЕФА PRO.

"Вече са ясни вариантите, към които ще бъде прибегнато - добавиха от "Герена". - Бисер Хаздай или Антони Здравков ще бъдат записани като официални треньори в листата на "Левски" за всеки мач от първенството или европейските клубни турнири."
Хаздай беше спряган за старши треньор още след освобождаването на Емил Велев-Кокала. Вместо това той беше издигнат до директор на детско-юношеската школа в тима. Хаздай е един от близките хора на Тодор Батков и е в добри отношения с Гонзо.
Вариантът с Антони Здравков-Сухия вече беше изпробван през миналия сезон. Тогава той замени Ратко Достанич, но реално Георги Иванов бистреше тактиката и правеше смените за последните срещи от първенството. С тази стратегия "Левски" успя да се добере до евротурнирите, въпреки че дълго време беше извън тройката. Здравков в момента е начело на "Калиакра". Морският тим почти сигурно ще се спаси от изпадане, но опитният специалист вероятно ще се върне на "Герена". Той имаше леко спречкване с благодетеля на отбора от Каварна Цонко Цонев заради отказа на градоначалника да играе мача с "Левски" през пролетта.

Гонзо ще предприеме много сериозна стъпка през лятото. Той се записа на курсове за изкарване на най-висшия треньорски лиценз, с който ще може самостоятелно да ръководи клуба. В момента бившият голмайстор на "сините" има УЕФА "А" лиценз. С него той може да бъде помощник-треньор в "А" група или наставник на тим от "Б" ешелона или дублиращото първенство.
Първият семестър в школата стартира през юни. Целият курс продължава една календарна година. Випускниците ще завършат през май 2012 г. Сред тях ще бъде и настоящият треньор на ЦСКА Милен Радуканов. Младият специалист направи фурор, откакто пое клуба и го изкачи до трето място в класирането и финал в турнира за Купата на България. Бившият футболист на "армейците" също като Гонзо е само с УЕФА "А" лиценз. Затова официално постът се заема от Сашо Борисов.
Курсантите ще преминат през девет семестъра, които са съпроводени с препитвания. Те вече преминаха задължителният изпит за кандидатите по английски език. Съобразно предварителните оценки се формира и групата. Сред останалите кандидати за бъдещи елитни треньори има още доста известни футболисти като Ивайло Петев, Николай Тодоров-Кайзера, Адалберт Зафиров, Ивайло Йорданов, Зоран Янкович, Драголюб Симонович и др.

Четири нива

НАСТАВНИЦИТЕ в България са категоризирани в четири различни нива. Най-ниското е на треньор-учител. С подобна тапия успешно завършилите могат да водят детско-юношески тимове до 14 г., както и аматьорски клубове от областните групи.
Вторият клас е УЕФА "B" лиценз. С него се получава право на работа като старши треньор в отбори за юноши до 16 г., както и наставници във "В" група.
С УЕФА "А" лиценз курсантите могат да водят състави от "Б" група и юноши старша възраст (до 18 г.), както и да са начело на дублиращи тимове.
Кандидатстването за последното ниво - УЕФА PRO, изисква тапия УЕФА "А" категория и задължителен стаж от две години в професионален мъжки клуб.
В България има 99 треньори, които притежават най-висшата категория. В това число влиза и легендата на родния футбол Христо Стоичков. Нашата треньорска школа е издала лицензи на шестима чужденци. Между тях е бившият наставник на "Левски" Вячеслав Грозни.

УЕФА дебне

ПРЕЗИДЕНТЪТ на УЕФА Мишел Платини е разпоредил редовни проверки за документи, които официално дават право на треньорите в Европа да упражняват професията си. България попадна под лупата през миналия сезон. Българският футболен съюз трябваше да обяснява защо Георги Иванов води тренировките на "Левски" и дава разпореждания от резервната скамейка, без да има необходимия лиценз.
Други двама наставници също влязоха между шамарите. Това са Драголюб Симонович-Дуци, който беше начело на "Сливен", и бившият треньор на "Черно море" Велизар Попов. Сърбинът не притежаваше никакъв лиценз, но от клуба на Йордан Лечков се оправдаха, че той се води спортно-технически директор.

Чужденец в "Локо" (Пд)?

ЧУЖД треньор ще поеме "Локомотив" (Пд) след края на сезона. "Смърфовете" продължават да се борят за четвъртото място, което може да им осигури място в европейските клубни турнири. Пловдивчани са рекордьори по сменени наставници през сезона. Христо Бонев започна шампионата, но се оттегли по здравословни причини. След него тренировките на "Лаута" водеше Неделчо Матушев. Опитният специалист беше освободен след серия от слаби мачове. На негово място дойде сърбинът Саша Николич, който подаде оставка.
Президентът на "Локомотив" (Пд) Константин Динев лично ще избира новия наставник. Бизнесменът е известен със слабостта си към чуждите футболисти и треньори. Има голяма вероятност начело на "смърфовете" да застане специалист от Македония, където Коко Динев има отлични връзки.

Връщат Балъков в "Черноморец"?

В "Черноморец" сериозно се говори, че Красимир Балъков може да се завърне в клуба. Бившият национал беше освободен на полусезона от собственика Митко Събев. Бизнесменът беше принуден да намали драстично бюджета в клуба. Бала не се съгласи да работи за по-ниска заплата и с по-ограничени възможности за трансфери.
"Акулите" се сринаха жестоко в класирането, след като на полусезона бяха трети. Тимът загуби всякакви шансове за европейските клубни турнири. Преди старта на сезона Балъков беше обявил, че задължително ще гони участие в Лига "Европа".
Дори и опитният Георги Василев изпитва сериозни затруднения с изваждането на бургазлии от кризата. Митко Събев е обмислил сериозно своята грешка и отново ще преговаря за завръщане на Бала.
"Всичко зависи дали Краси ще успее да си намери добър отбор в Европа - обясниха хора от клуба. - Той изгради много неща за тези две години и половина."

Кокала под въпрос

БЪДЕЩЕТО на Емил Велев-Кокала в "Славия" е под сериозен въпрос, ако не успее да спечели турнира за Купата на България. Наставникът ще изведе своите футболисти срещу ЦСКА през следващата седмица. При провал бившият треньор на "Левски" почти сигурно ще си стегне багажа от стадиона в квартал "Овча купел".
Венци Стефанов беше поставил условие тимът да бъде задължително в шестицата, а ако може - да атакува и клубните турнири. В момента "белите" са на срамната девета позиция без никакви шансове за влизане в Топ 6. Програмата на тима до края на шампионата е доста тежка. "Славия" ще изиграе две столични дербита с "Левски" и "Локомотив" (Сф) и ще гостува на стабилния домакин "Монтана".