Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Две години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване е наказанието, наложено на Б.Т., предаден на съд от Окръжна прокуратура – Монтана за извършени два грабежа.

Подсъдимият Т. (на 23 години) е осъждан с четири влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер.

На 07.12.2018 г. Б.Т. разбрал, че В.З. притежава канабис, който планира да продаде, и решил да го ограби. Той се свързал с наркопласьора и му определил среща в двора на Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“ в гр. Монтана.

Около 16:40 ч. двамата дошли на уговореното място. В. З. извадил пакетче с дрога и поискал от Т. сумата от петдесет лева.

Подсъдимият му отговорил, че има банкнота от сто лева и поискал ресто. Наркопласьорът взел от присъстващата на срещата приятелка петдесет лева. В следващия момент Б.Т. му нанесъл два удара с ръка в лицето, взел от ръката му банкнотата от петдесет лева и пакетчето с канабис. Заявил му, че е служител на „криминална полиция“ и си тръгнал.

Пострадалият мъж се обадил на телефон за спешни повиквания 112 и съобщил за случилото се. На място пристигнали полицаи от РУ на МВР гр. Монтана. В резултат на проведените от органите на реда действия по разследването извършителят на престъпното деяние бил установен.

Материалите по делото, съдържащи данни за деяние по чл. 354а от НК – държане на наркотични вещества с цел разпространение, са отделени.

Воденото досъдебно производство за извършения от Б.Т. грабеж е било обединено с друго такова срещу него.

През м. май 2019 г. К.Г. се завърнал в страната във връзка с предстоящ шофьорски курс. Бил отседнал в дома на роднини в гр. Монтана. Впоследствие се запознал с подсъдимия, от който взел на заем сумата от петдесет лева.

На 03.06.2019 г. Г. заложил личния си телефон за сумата от триста лева, за да се издължи на Б.Т. Двамата се срещнали в парк „Слънчева градина“ в гр. Монтана. В момента, когато К.Г. извадил парите, за да му отброи дължимата сума, подсъдимият хванал с ръка банкнотите и със сила ги издърпал от ръцете му. Веднага след това се отдалечил, като на въпроса на пострадалия относно действията му Т. отговорил, че ще се върне. След като това не се случило К.Г. отишъл в РУ на МВР гр. Монтана, където съобщил за инцидента. След привличането на Б.Т. като обвиняем, той предал чрез защитника си сумата от двеста лева на водещия разследването, която била върната на пострадалия.

Осъдителната присъда не е влязла в сила и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.