Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Братът на изчезналия Янек: Ще осигурим помощ за всеки, пострадал от Васил Капланов

Заплашвани, изнудвани, бити и пострадали по всякакъв начин от Васил Капланов-Каплата търсят близките на изчезналия преди повече от месец Янек Миланов. Роднини на мъжа, чиито следи се губят след среща с бившия гард на Братя Галеви, смятат, че в Дупница има немалко хора, които през годините са били потърпевши от Капланов, но са мълчали за издевателствата от страх. Последният такъв бил местен гражданин, към когото Каплата отправил лична заплаха за убийство, ако продължавал да говори за Янек.

"С тревога проследих случилото се през миналата седмица, а именно отправената закана за убийство от страна на Капланов към дупничанин, изразил съпричастие с изчезването на Янек", пише брат му Марио Миланов.

Той допълва още, че точно сега е моментът всички да свидетелстват без никакви притеснения.

"Към всички пострадали от Каплата - вече не сте сами, не се страхувайте, обърнете се съм към прокуратурата, разкажете и потърсете правата си - призовава Марио. - Имате подкрепа, като ще осигурим адвокатска помощ за всеки, които е пострадал от него, но не е потърсил правата си от страх или друга причина. Заедно ли сме - силни сме. Трябва да сложим край на този феодален страх, който властва в Дупница от години. Трябва да намерим Янек, но трябва да сме сигурни, че това няма да се повтори отново - да станеш жертва без никаква вина. Сега е моментът. Главният прокурор е лично ангажиран, както увери и мен, както увери и вас чрез медиите. Прокуратурата действа."

Според него родният му град вече не е на тъмно, тъй като само преди седмица властите там отново арестуваха бившия гард на Галеви. По това време той беше под домашен арест за друго престъпление, свързано с притежание на боеприпаси.

Сега отново е зад решетките, но този път за отправяне на заплаха към мъж на име Димитър, който публикувал пост в социалните си мрежи, свързан с изчезването на Янек. Не е ясно какво точно е съдържала публикацията и дали в нея е присъствало името на Капланов. Факт е обаче, че написаното ядосало до такава степен Капланов, че той решил да заплаши автора му с посегателство над живота му.

"Децата ти ще останат сираци" били точните му думи към Димитър.

Те били изречени по телефона, а свидетел на случилото станала съпругата на дупничанина. Той веднага решил да се оплаче в полицията, за да изпревари събитията, в случай че наистина някой му посегне.

"В момента обвиняемият е с други две висящи производства и смятам, че това е единствената адекватна мярка - коментира прокурорът по делото Анета Стоева. - През 2013 година е съден за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Това производство е било прекратено и сега се изискаха всички дела, по които той е бил обвиняем.”

Янек Миланов
Янек Миланов

Близо месец след изчезването на Янек Васил Капланов продължава да мълчи пред медии за случилото се с него. Фактите са категорични, че във вечерта на 31 юли Миланов напуснал събиране със своите съседи, след като телефонът му звъннал. Тръгнал с думите, че съвсем скоро ще се върне и няма да се бави. Видимо изглеждал нервен и обезпокоен. От записи на камери по-късно станало ясно, че той се видял не с кого да е, а именно с Каплата. Качил се в неговата кола и двамата тръгнали в неизвестна посока.

Малко по-късно гардът на Галеви е заснет да влиза обратно в Дупница, но този път сам. Пред разследващи не отрекъл това, че се е видял с Янек, но обяснил, че го върнал обратно пред блока му. Допълнил, че на видеото, иззето от камерите, Миланов не се виждал, защото решил да седне на задната седалка. Братът на Янек намира това обяснение за "абсурдно и нелогично.

"168 часа" направи няколко опита да се свърже с Капланов в дните преди той да бъде задържан отново, но без успех. Телефоните на мъжа са изключени, а негови близки също отказват какъвто и да било коментар по темата.

Пред съда адвокатът му Емил Велинов беше категоричен, че срещу клиента му тече масиран натиск той да бъде задържан и нямало обосновано предположение за извършено престъпление. Юристът допълни още, че изречението "Децата ти ще останат сираци" се съдържало в личен разговор, на който Капланов не бил инициатор.

"Явил се е на всяко повикване, показал е всички сгради - обясни Велинов пред магистратите. - Бившата му съпруга е задържана 5 пъти, тя също оказва пълно съдействие."

Във връзка с изчезването на Миланов властите не пропуснаха да разпитат и жената на Каплата - Петя Николова. Първоначалната информация, която бе лансирана в медиите, че тя ще бъде подложена на детектор на лъжата, се оказа невярна. С нея са работили единствено психолози, тъй като Николова категорично отказала да се подложи на подобна проверка. Веднага след разпита била освободена.

Съпругата на Капланов всъщност се оказа ключов фактор в отношенията между гарда на Галеви и Янек. През изминалата година бившият й мъж научил, че тя имала мимолетна връзка с Миланов, и се ядосал. Оттогава започнали и набезите върху имуществото на изчезналия. Първо драскали колата му, по-късно стреляли и по прозореца на апартамента. Самият Янек бил сигурен кой стои зад това. Споделял името на предполагаемия поръчител пред различни приятели. Той дори пускал и жалби в полицията, от които обаче нямало последствия за никого. Извършителите така и не били задържани. Човекът, който им платил за това, още по-малко.

В крайна сметка близките на Янек не спират да се борят, за да има справедливост по неговия случай. Те дори създадоха и фейсбук група "Къде е Янек". В нея обсъждат различни сценарии за това, което може да се е случило. В момента ги успокояват повторният арест на Каплата и обещанието на главния прокурор Иван Гешев за отварянето на "студените досиета", свързани с него. Приятели и роднини на Миланов очакват властите да разгледат всички случаи, за които е имало съмнения, че Капланов е взел участие или е бил основно действащо лице. Дали това обаче ще даде резултат, никой не може да каже. Точно поради тази причина братът на Янек призовава всеки пострадал от Каплата да разкаже на полицията, независимо за какъв вид престъпление става дума.

За съжаление, издирването на Янек засега удря на камък. От него не е открита абсолютно никаква следа, въпреки че близките му са обнадеждени. Те все още вярват, че той може да е бил отвлечен и държан някъде или сам да е решил да се скрие, след като е бил заплашен.