Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

676 хиляди млади български мъже биха изгубили по една година от живота си, ако се върне обратно задължителната казарма. Това изчисление направи Институтът за пазарна икономика въз основа на данните на НСИ за населението по общини към 2019 г.

Това е всъщност актуалният брой на мъжете на възраст от 0 до 19 години. Няма данни само за 19-годишните, но идеята на “Обединени патриоти” така или иначе ще засегне всички в тази възрастова група, ако се въведе.

Разпределението на тези млади мъже и момчета по общини в общи линии съвпада с гъстотата на населението в тях. То дори повтаря подреждането особено на големите градове според броя на жителите им. Най-много подлежащи на задължителна казарма има в столицата - 128 910, след това е Пловдив с 35 934, Варна с 34 911, Бургас с 27 772, Стара Загора, Русе, Плевен и т.н.

Съответно в общините с най-малко население в България има и най-малко младежи под 19-годишна възраст. Рекордьор е кюстендилската община Трекляно, където живеят едва 29 човека под 19-годишна възраст, видинската Бойница с 36 и пернишката Ковачевци с 57.