Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според Кремъл не е имало новичок у него преди Берлин

Има “безспорни доказателства”, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен, за да бъде накаран да замлъкне, заяви германската канцлерка. По думите на Ангела Меркел са повдигнати “много сериозни въпроси”, на които само Москва може и трябва да отговори. В сряда германското правителство обяви, че критикът на Кремъл е бил отровен с невропаралитичен агент от групата новичок.

Преди транспортирането на Навални до Берлин в организма му не бяха открити никакви отровни вещества, оправда се говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според говорителката на руското МВнР изявленията на западните дипломати вероятно са подготвени и репетирани предварително, “като копи-пейст”.

АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИб
АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИб
Един от създателите на новичок, докторът по химия Леонид Ринк, нарече “нелепо” твърдението, че веществото може да се използва за причиняване на смърт на един човек, тъй като то е способно да убие цял полк. “Човек би бил унищожен за секунди”, подчерта Ринк.

Българското външно министерство категорично осъди отравянето на руския опозиционер и призова властите в Москва да окажат пълно сътрудничество на разследването.

“Това е жалък и малодушен акт и извършителите трябва да бъдат изправени на съд”, коментира шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Политици и дипломати поискаха европейски отговор срещу Русия, който да включва преразглеждане от Германия на газопровода “Северен поток 2”. ЕС обаче все още не е обсъждал налагане на санкции, тъй като извършителите не са идентифицирани.

Състоянието на Навални постепенно се подобрява, но е твърде рано да се прогнозират дългосрочни ефекти, обявиха от болницата “Шарите” в Берлин.