Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМА БИКОВ
ТОМА БИКОВ

Ние ли накарахме Хаджигенов да призовава за насилие?!

Нямам никакво съмнение, че агитките бяха пратени от Васил Божков

Още акценти от интервюто:

Надявам се протестиращите с чисто сърце да се разграничат от хулиганите, а не да останат техен декор

Политическата криза ще намери решение не на парламентарните, а на президентските избори, които Румен Радев ще загуби

С депутата от ГЕРБ Тома Биков разговаря Митьо Маринов

- Г-н Биков, защо ексцесиите на протеста в нощта на 2 септември затварят според вас дебата за оставка на кабинета?

- Защото агитките ни оставиха без изход. Голямата новина от протеста в сряда беше ескалацията на насилието и бомбичките, които бяха хвърляни по полицаите. Ако подадем оставка след такъв протест, то всяко следващо правителство ще може да бъде свалено по този начин.

За мен няма никакво съмнение, че тези агитки бяха пратени от Васил Божков, така, както нямам никакво съмнение, че огромната част от протестиращите по никакъв начин не се асоциират с този човек. Ако има оставка в този момент, то тя ще бъде подадена под натиска на един обвинен в изключително тежки престъпления и агитките, пратени от него, за да създадат хаос.

- Как да се постигнат исканията на един протест, след като близо два месеца мирни шествия не дават резултат?

- Това е още една причина да не подаваме оставка.

Ако покажем,

че определени

искания могат

да се постигнат

с насилие,

рискуваме това

да стане

практика

Ползата от подобна тенденция ще бъде само за тези, които желаят да има хаос. За добро или лошо протестът зададе нов дневен ред пред обществото и всяка политическа сила трябва да пренареди приоритетите си според него.

- Как ще коментирате съмненията, че провокаторите на протеста са наети от ГЕРБ, за да се опорочи той, а и да даде повод да се разчистят барикадите?

- Като абсурдни. Тези съмнения обаче потвърждават тезата, че насилието, което беше предизвикано от платените агитки, опорочи протеста. Протестът има вдъхновители и организатори - те са тези, които носят отговорност за неговото движение.

Ако не могат

да управляват

процесите или

са се изкушили

да ги изтъргуват,

това е проблем

на целия протест Едва ли някой може да ни обвини, че сме накарали Николай Хаджигенов да призовава към насилие и проливане на кръв.

- Вие как оценявате случилото се в нощта на т.нар. Велико народно въстание?

- Трябва много ясно да разграничим протестиращите, отишли на площада мирно и свободно да изразят своето мнение от онези, които са организирани и платени, за да вандалстват и да провокират насилие. За съжаление, в сряда мирно протестиращите се превърнаха в декор за хулиганските прояви на агитките. Това е и причината протестът да бъде опорочен.

Аз съм от другата страна на барикадата, но съжалявам за тази ситуация, защото всеки протест е възможност и за промяна, и за диалог, макар и на по-висок глас. Надявам се онези, които протестират с чисто сърце, да успеят да се разграничат по-бързо от хулиганите и да не позволяват да бъдат използвани за цели, които нямат нищо общо нито с борбата с корупцията, нито с правовата държава.

- Появиха се критики и към полицията за приложена свръхсила дори към журналисти.

- Вероятно е имало и грешки и съм убеден, че те са неумишлени. Трябва да отбележим, че в продължение на 2 ч полицаите бяха обстрелвани с бомбички и всякакви тежки предмети, като запазиха необходимото хладнокръвие и в крайна сметка успяха да овладеят ситуацията, без да използват прекомерно насилие. По никакъв начин те не са провокирала безредиците и смятам, че се справиха изключително професионално.

Съжалявам, ако някой е пострадал без вина. Ако се е случило, то причината не са полицаите, а онези, които провокираха безредиците. Надявам се, че всеки, който е нарушил закона и е вандалствал, ще получи необходимото наказание.

- За пръв път на протест видяхме изкарано водно оръдие и агресия, ескалирала още от сутринта. Преломен момент за протеста ли беше Великото народно въстание?

- Няколко дни преди него имаше открити призиви от страна на “отровното трио” към преминаване във фаза на насилие. По време на самия протест организаторите допълнително нахъсваха хората срещу полицаите и за мен е очевидно, че те носят отговорност за опорочаването на протеста. Мисля, че той загуби от тази стратегия на самоназначилите се за лидери. В този смисъл това беше първият голям неуспех на този протест, който иначе в своето начало имаше друг облик.

- Защо напуснахте залата, когато президентът Румен Радев излезе на трибуната за обръщението си онзиден?

- Това беше знак, че усилията ни да постигнем минимално ниво на институционален диалог с г-н Радев са безсмислени. Той дойде в парламента, за да може “отровното трио” да излъчи речта му през своята тонколона на площада. В изказването си обяви, че парламентът е на улицата, а не в залата на Народното събрание.

В последните

30 г. няма

президент,

направил подобна

провокация

към демократичния характер на българската държава. Малко след това дори ДПС, което го подкрепи при избора му за президент, поиска неговата оставка.

Моята прогноза е, че до края на мандата си той все повече ще изпада в политическа изолация.

Затова политическата криза, в която тепърва навлизаме, ще намери своето решение не на парламентарните, а на президентските избори, които ще бъдат загубени от Радев. Казвам това не защото имам някакви лични причини да не го харесвам, а защото това е политическата логика. Затова и една от основните задачи пред ГЕРБ през следващата година е да издигне за президент човек, който има потенциала да възстанови разрушения от Румен Радев политически и институционален диалог.

- Как ще съберете 160 гласа за свикване на ВНС без подкрепата на БСП и ДПС?

- Една от причините да предложим свикване на ВНС е да потърсим легитимно място за възстановяване на диалога между партиите и институциите. Със своята свръхлегитимност и задължението да постига широко съгласие между партиите ВНС има потенциала да играе тази роля. Държим на този дебат, защото той е възможност страната да не затъне в хронична политическа криза. Самият президент каза, че имал готовност да предложи нова конституция, но нямало да го направи сега. Това означава, че той също е съгласен по принцип, че има необходимост от свикване на ВНС.

Не приемам аргумента, че сегашният парламент няма легитимност да стартира този дебат и да го доведе докрай. Бих попитал г-н Радев и БСП каква легитимност имаше 35-ото НС през 1990 г., за да насрочи избори за ВНС? Последният парламент, избран при комунистическия режим.

- А ако все пак не се стигне до свикване на ВНС след тези 2 до 5 месеца?

- Ще предложим бюджет, който да е адекватен на огромните предизвикателства през 2021 г. Нашата цел е да оставим максимално широка възможност за действие на следващите управляващи, които и да са те. Въпросът днес обаче не е толкова кой ще управлява, а дали изобщо ще може да бъде сформирано управление в следващия парламент и дали няма да се отиде на парламентарни избори поне още веднъж през следващата година.

Тези въпроси днес трябва да бъдат обмисляни много внимателно от всички политически лидери, защото от техните отговори зависи бъдещето на страната.

CV

Роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас

Завършва актьорство за драматичен театър в ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград

Магистър по политически мениджмънт в СУ “Св. Климент Охридски”

Работил като журналист в печатни и електронни издания

От 2014 до 2017 г. е съветник в политическия кабинет на заместник министър-председателя по коалиционната политика в кабинета “Борисов 2”

От 2017 г. е депутат в 44-ото НС