Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хотел "Рила"
Хотел "Рила"

В градинката пред сградата археолози очакват да намерят част от крепостните стени на града

Mитовете какво точно има под сградата на хотела и дали историческото наследство ще бъде запазено, от години е любима тема на историци, архитекти и археолози.

Още преди десетина години тогавашният патриарх Максим пръв изрази притеснения, че

промени по сградата могат да доведат

до срутване

и на малката църква "Св. Николай Солунски Чудотворец", построена в съседство с хотела. Тя е един от най-старите храмове в София. Изградена е в началото на IV век заедно с дворцовия комплекс, предназначен за император Константин Велики в антична Сердика.

Оцелялата дотогава средновековна трикорабна

базилика е напълно разрушена

по време на бомбардировките на 30 март 1944 година. Днешната малка църква е изградена през 50-те години на ХХ век по настояване на патриарх Кирил. Най-голямата ценност и светиня на храма е чудотворната икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец, останала по чудо невредима след разрушителните бомбардировки. Тогава изгаря и църковният архив. През 1970 г. храмът е възроден по инициатива на българския патриарх Кирил.

Археолози твърдят, че

банята под “Рила”

е завършек на древен тунел

с минерални извори от римско време. Според архитект Йордан Тангъров той е открит при изграждането на църквата "Света Неделя" в периода 1856-1865 година, но тогава не е изследван.

Основно историческо проучване на древните останки, за които се твърди, че лежат под хотела, е правено при неговия строеж през 1962 година, твърдят архитекти. Според археолога от Музея за история на София Константин Шалганов има десетки научни публикации, че подобно проучване е правено, но много от резултатите се губят. Според историци останки от римска баня наистина е имало, но още по време на строежа на сутерена на днешния хотел те са изнесени тайно. Тъй като сроковете за изграждането на зданието били ограничени, от партията решават, че

няма как да запазят останките в новия строеж

От години в София има план да започнат разкопки в градинката пред хотел "Рила". Архитекти са категорични, че древна Сердика е била един от най-важните римски градове в региона и неслучайно е избрана за столица. "Подобни монументални дворцови сгради съответстват на висши рангове в римската провинциална администрация, а в Късната античност от средата на ІІІ III век

градът е посещаван често от редица императори,

оставили своите имена със златни букви в хрониките на историята, като Константин Велики", отбеляза преди време и зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. В градинката на "Рила" археолозите очакват да намерят едно от трасетата на крепостните стени на града.

До хотела е построена църлвата "Св. Николай Солунски Чудотворец" заедно с дворцовия компекс, предназначен за император Константин Велики в антична Сердика.
До хотела е построена църлвата "Св. Николай Солунски Чудотворец" заедно с дворцовия компекс, предназначен за император Константин Велики в антична Сердика.