Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

142 г. от създаването на Военномедицинската служба у нас отбеляза ВМА с изложба срещу насилието над медици. Снимки, придружени с емоционални разкази на благодарни пациенти, са изложени във фоайето на болницата. Изложбата откриха здравният министър Костадин Ангелов, шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и д-р Иван Маджаров от БЛС.  СНИМКА: ВМА
142 г. от създаването на Военномедицинската служба у нас отбеляза ВМА с изложба срещу насилието над медици. Снимки, придружени с емоционални разкази на благодарни пациенти, са изложени във фоайето на болницата. Изложбата откриха здравният министър Костадин Ангелов, шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и д-р Иван Маджаров от БЛС. СНИМКА: ВМА

На 14 септември здравният министър събира лекари, експерти и родители на дебат за Националната детска болница

Декларация от родител дали детето е имало контакт със заразно болен и дали е проявило симптоми през последните 14 дни - такъв документ вместо досегашната бележка от личния лекар за преглед и ваксини ще могат да представят родителите в детските градини и яслите в началото на новата учебна година.

Изискването обаче няма да важи за новопостъпващите деца, както и за тези, които са отсътвали повече от два месеца. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във вторник.

Родителите ще имат цял месец след началото на учебната година, за да занесат в училището или градината личната здравна профилактична карта на детето си. Досега този срок бе 7 дни. Картонът ще може да бъде пратен и от личния лекар по служебен път.

Изискването за бележка от личния лекар отпада, за да се избегне струпването на деца и родители пред кабинетите, което е рисков фактор за разпространение на вируса.

Все още не е ясно дали здравното министерство ще направи общ образец на декларацията, че детето е здраво. Засега се предвижда да се приемат такива със свободен текст.

88 000 ваксини срещу грип вече са доставени в България. Основната част от тях ще бъде пусната по аптеките около 15 септември, обясни още здравният министър. Ще бъдат осигурени и още 75 000 дози.

“До края на другата седмица ще имаме подписан договор с доставчик на ваксини за 180 хил. дози, които ще са за хората с хронични заболявания по програмата за подобряване на ваксинацията у нас”, каза още Ангелов. Тези дози щели да бъдат раздадени на джипитата до края на октомври.

Така за сезона България ще разполага с около 60 000 дози повече от миналата година. Считам, че с тях ще покрием всички онези хора, които имат нужда, заяви министърът.

Костадин Ангелов организира национална дискусия за проекта за Национална детска болница на 14 септември.

“На нея са поканени 100 лекари от различни клиники, които ще бъдат в новата сграда, експертният съвет по педиатрия, фирмата, с която е подписан договор за изпълнение и всички заинтересовани страни. На дискусията ще чуем всички мнения, свързани с изграждането на детската болница и перспективите пред детското здравеопазване, ще начертаем и конкретни насоки за целенасочена политика занапред за промяна на основните демографски показатели, които са проблем и са свързани с детското здравеопазване”, обясни той.

В края на май премиерът Бойко Борисов обяви, че изоставеният строеж в двора на Александровска болница, който бе избран за терен на новата национална педиатрия, ще бъде съборен. Сега обаче проф. Ангелов обясни, че дебатът по темата продължава и решение дали да се изгради напълно нова сграда, или да се използва строежът, ще се вземе, след като всички страни изкажат своето мнение. Те ще бъдат запознати и с презентацията на фирмата изпълнител.

Проф. Габровски: Ръстът на починалите от коронавирус се дължи на пика на заразените преди месец и половина

“Високият брой на починалите от COVID-19, който се отчита у нас през последния месец, вероятно се дължи на пика на заразените, който имахме преди около месец и половина - два. Тогава положителни бяха около 7% от тестваните, което говореше за разрастване на заразата. Сега процентът падна под 3, което означава, че има по-малък брой болни.” 

ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ
ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

Това коментира зам.-шефът на “Пирогов” проф. Николай Габровски.

Въпреки спада на заразените в последните дни август е месецът с най-много жертви на вируса - 220. За последното денонощие бяха отчетени 16 нови смъртни случая.

Болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – между 4 и 6 седмици, затова и развитието на болестта, без значение дали е положително или негативно, се наблюдава след по-дълъг период, уточни Габровски пред БНР.

Според него нямало проблем с по-късно приемане в болница на хората, които имат нужда от такова лечение. Той обясни, че трудно могат да се отграничат хората, при които заболяването ще протече леко и на които им предстои да се влошат, затова има протоколи, по които трябва да се действа и лекарите от доболничната помощ са запознати с тях.

Наред със спада на по-тежките случаи се наблюдава една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати, т.е. заболяването се променя, коментира още Габровски.

“Лекарите, които работят с най-тежките случаи, твърдят, че сега картината е различна от тази през март, април и май. Нормално е да има такава динамика”, обясни неврохирургът.

Положителните данни обаче не трябва да ни правят по-малко предпазливи, особено на фона на предстоящата вълна от есенно-зимни вируси, предупреди той, но допълни, че системата сега е много по-подготвена и откъм знания, и откъм заплащане на медиците. 76 нови случая бяха отчетени във вторник - 1,8% от тестваните 4330. Общо заразените до момента стигнаха 16 266, от които активни са 4154.