Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнение в Р България присъда на Апелативния съд в град Кечкемет, Р Унгария, с която на българския гражданин Б. С. Б. /37 годишен/ е наложено наказание 5 години „Лишаване от свобода“ за престъпление „Трафик на хора“. Б. С. Б. от село Якимово е задържан от служители на МВР след като на 8 август 2017 г. в Окръжна прокуратура – Монтана е получена за изпълнение Европейска заповед за арест /ЕЗА/ с искане за предаване на Б. С. Б. на унгарските власти по обвинение за смъртта на 71 мигранти, от които 8 жени и 4 деца, задушени в хладилен камион в Австрия до границата с Унгария.

На 18 август 2017 г. е допуснато предаването на Б. С. Б. на съдебните власти на Унгария, а на 28 август с. г. е осъществено и физическото предаване на лицето. През 2017 г. Апелативният съд в Кечкемет признава за виновен Б. С. Б. за съизвършител в престъплението „Трафик на хора“ и го осъжда на 5 години „Лишаване от свобода“ като присъдата е потвърдена и от второинстанциония съд . На 1 октомври 2019 г. Б. С. Б. е поискал да изтърпи наложеното му наказание в България.

Предаването на осъдения на българските власти е осъществено на 12 август 2020 г. След като се запозна с всички документи по случая Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнение присъдата на съда в град Кечкемет, Унгария, с която на Б. С. Б. е наложено наказание 5 години затвор за „Трафик на хора“, което съответства на чл. 281, ал. 2 т. 2 от НК на Р България - „противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, организирано от група или организация“, за което българския закон предвижда от 1 до 6 години затвор. Съдът определи първоначален „общ режим“ за изтърпяване на наказанието на Б. С. Б. и приспадна при изпълнението му времето, през което осъденият е бил задържан под стража по ЕЗА, както и изтърпяното вече наказание в унгарски затвор.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в 14-дневен срок.