Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"ТОПЛОФИКАЦИЯ"

Аз, защото съм прост, ще дам един пример за това, как "Топлофикация" пресмята топлото.

Във фактурите за топлоенергия се включени десетки неща. Пренос на топло, доставка на топло, облитане с дрон, носене на въглища, продухване на тръби, охрана на тръби, ръчно избутване на топлото до дома и все такива глупости.

Аз имам фирма за преводи и, ако реша да фактурирам на моите клиенти така, както го правят от топлофикация, то ще изглежда така:

Приемане на превода, разглеждане на документа за превод, обмисляне на документа, съхраняване на документа в офиса, специални грижи към документа, използване на интернет, разпечатване на готовия превод, хартия, тонер, амортизация на принтер, превод и така до безкрай...

Не, не е така. В офиса ми има една цена за превод на страница, която съобщавам на клиента и това включва всичко за да си получи превода с най-добро качество.

Какво пречи цената на топлото да е една? Не ме интересува какво включва, а какво получавам. Както в офиса ми цената на страница е една, то какво пречи цената на гигакалории да е една. Тази цена да се одобрява от държавата и край.

Този трик го имаше преди години в преводаческите среди, но с много упоритост се преборих да отпадне. В обществените поръчки обявяват едни цени, а след това фактурират хартия, тонер, редакция, корекция, втори екземпляр, съхранение в базата данни и т.н. Все още има такива фирми, но в пъти по-малко.

В тези дребни неща са триковете. В "Топлофикация" е същото.

Редно е държавата да обяви цена на гигакалории с включени всички придружаващи услуги. Всяка фирма да си прави сметка. Ако я устройва цената - работи, ако ли не, да продава чорапи.

От фейсбук