Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или мъртвите с партиен билет, или конгресът ще изберат лидера на БСП

За Корнелия Нинова работят първият мъж на Деси Радева, млади лъвчета депутати и собственик на казанлъшка телевизия и погребална агенция

С четирима души ще се бори Корнелия Нинова във вътрешнопартийния избор сред всички членове за председателското място в БСП за 12 септември.

Лагерите вече са се групирали и петимата кандидати водят кампания за гласовете на привържениците си. Въпреки че всички наблягат върху младите си симпатизанти, зад тях винаги стоят и добре известни лица от годините на прехода.

От старата школа подкрепящи Корнелия Нинова

са Руменовците

– Овчаров и Гечев, както и младите от парламентарната група.

Между тях един от най-яростните й поддръжници е бившият мъж на Десислава Радева – Георги Свиленски. Останалите са Крум Зарков, Стоян Мирчев, Александър Симов, Явор Божанков.

Шеф на екипа й, който организира проявите на шефката в оставка, е Васил Самарски. Той е бивш председател на общинския съвет в Казанлък, бивш ръководител на областния съвет на БСП в Стара Загора, собственик на местна телевизия, учредител на театрална трупа и собственик на погребална агенция в родния си град.

Преди 2 години Самарски бе поканен да играе грузински княз в Русия и се върна със закачлива тениска с лика на Владимир Путин, който намига. Тогава Самарски, който сега е продуцент и на регионално предаване в партийната БСТВ, се похвали пред Милен Цветков, че за него е голяма чест, че руснаците са го поканили да играе в театрална постановка. Сега координира проявите на Корнелия Нинова, твърдят източници от "Позитано" 20. В тях се набляга на срещите с привърженици в клубовете на столетницата. Освен това непрекъснато излизат фактори от днешния соцелит, които излагат причините, поради които ще я подкрепят.

За досегашната лидерка работи зад кадър и

нейният шеф на кабинета – митичният Асен Марков,

който някога е бил в ЦК на БКП и му се носи славата на сив кардинал.

Именно той е човекът, при когото за първи път е отишла Нинова на "Позитано" 20. Казала му директно, че иска да стане депутат от БСП.

“Моето момиче, не сме отворили още папките с кандидати

Когато се случи, ще си подадеш молбичката", обяснил й Марков. Как после става нейно доверено лице, е дълга история и е свързана с кръг от опитни кадри около Григор Стоичков в партийната организация в столичния район „Оборище“. Мнозинството в структурата обаче отказва да я приеме в редиците си тогава и тя влиза директно в изпълнителната власт в тройната коалиция като зам.-министър. Възможно е именно Марков да е допринесъл за партийната й кариера на "Позитано" 20 впоследствие.

Кампанията на основния й опонент Кирил Добрев e поверена на бившата пиарка в централата Бояна Бозаджиева. Тя е избрала друга тактика – почти изцяло се е фокусирала върху социалните мрежи.

Фейсбук профилът на заместник-председателя гъмжи от негови почитатели, които го хвалят. Включително и емигрирал в Саутхемптън бивш партиен секретар. Зад заместник-председателя са и ключови фигури от БСП – Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Михаил Миков и други.

Целта им е да получат реванш срещу Корнелия

Нинова, която успя да отстрани повечето от тях от постовете им.

Кирил Добрев разчита и на името си – заради баща си Николай Добрев

той е добре познат в партията и много хора биха гласували за него по тази причина. Освен това беше организационен секретар на столетницата и като такъв има добри връзки в регионите. А в момента се ползва с подкрепата и на предшественика си – дългогодишния отговорник за апарата Димитър Дъбов.

Кои са останалите конкуренти на Корнелия Нинова и защо мъртвите души са важни за вота на 12 септември, четете в хартиеното издание на "168 часа".