Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имал обтегнати отношения с бодигард на Братя Галеви. Качил се в неговия джип в Дупница и не се върнал повече

Вече близо месец няма никаква следа от изчезналия на 31 юли в Дупница Янек Миланов. Близки на мъжа се надяват той скоро да бъде открит жив. Те са сигурни, че в "изпаряването му" пръст има последният човек, с когото се е видял същата вечер. Неговото име е Васил Капланов, по-известен като Каплата. За никого в родния му град не е тайна, че той е един от бившите охранители на Братя Галеви. Именно Капланов е записан на камери как качва в колата си Миланов и тръгват в неизвестна посока.

Самият Васил не отрекъл това. Пред разследващи казал, че наистина е взел Янек, но по-късно го върнал обратно пред блока му. Тази версия според роднини на изчезналия мъж издиша. На кадрите се виждало как Капланов се връща сам с автомобила си, а на мястото до него няма никого. Оправдал се, че Миланов седял на задната седалка.

Близките на Янек свидетелстват, че конфликт между двамата мъже имало от близо година. Тогава станало ясно, че преди доста време Миланов имал отношения с жената на Каплата. Това много ядосало бившия гард. Малко по-късно започнали и набезите върху имуществото на Янек. Той подавал жалби в полицията, но извършителят на престъпленията така и не бил открит.

Всичко това продължило до 31 юли, когато Миланов изчезнал безследно.

"Добър и възпитан човек, който никога не е влизал в разпри с никого", казват за него най-близките му приятели. Те не могат да посочат нито един човек, с когото Янек е имал сериозни спорове. Според тях мъжът нямал врагове, а напротив - всички обичали да общуват с него. Единствените притеснения, които сам споделял, били за Каплата.

"168 часа" направи опит да се свърже с Васил Капланов за коментар, но без успех, тъй като телефоните на мъжа бяха изключени. От вестника оставаме отворени за неговата позиция.

Съдбата на Янек засега остава напълно неясна. Версиите, върху които разследващи работят, са няколко. Те се колебаят между убийство, отвличане и това мъжът сам да е решил да се скрие от някого за известно време.

Само преди броени дни труп, открит близо до кюстендилското село Ябълково, повдигна въпроса дали това не е самият Миланов. Властите обаче не потвърдиха. Миналата седмица беше организирано и мащабно претърсване на язовир "Дяково". В него се включиха местни хора и рибари, полицаи и пожарникари, но то също не се увенча с успех.

Приятели на Янек създадоха и фейсбук група, в която споделят своите впечатления за работата на полицията по случая. В нея те разказват, че органите на реда се бавели изключително много и не правели всичко възможно, за да го открият. На 21 август в Дупница се проведе и автошествие, което мина по следите на Миланов. То беше под надслов "Къде е Янек?". Братът на изчезналия мъж проведе и среща с главния прокурор Иван Гешев.

"Благодарен съм на главния прокурор, защото лично се зае със случая на брат ми - каза Марио Миланов след края й. - Издирването продължава. Има насоки по разследването, но не ми казват какви са. Имам надежда, че е жив."

Пред "168 часа" Марио разказа за последните мигове на брат си от 31 юли и промяната на поведението му през последната седмица.

Ето и интервюто с него:

- Г-н Миланов, има ли нещо ново по разследването за изчезването на Янек?

- За съжаление, по случая все още няма никакво развитие. Не е открито абсолютно нищо ново.

- Какво точно се случи вечерта, в която брат ви изчезна?

- Следите на Янек се губят от 31 юли. Вечерта той е бил с компания - негови приятели и съседи от блока. Те са забелязали, че той е неспокоен и нещо го притеснява. По някое време телефонът му звъннал. Някъде след 23 ч. Васил Капланов, известен в Дупница като бивш охранител на Братя Галеви, спрял наблизо с автомобила си. Брат ми взел само телефона и портмонето си и казал на другите, че няма да се бави и скоро ще се върне. Това обаче не се случило. Ясно е, че той е бил с Капланов, тъй като камера заснела как се качва в колата му и след това тръгват в неизвестна посока. Аз опитах да се свържа с Янек на другия ден, тоест 1 август. Звъннах му, но той не отговори. Телефонът му беше изключен. Помолих негов близък приятел да отиде до апартамента, за да провери какво се случва. Установихме, че брат ми изобщо не се е прибирал. Веднага подадохме сигнал.

- Забелязали ли са приятелите на Янек някаква промяна в неговото поведение напоследък?

- Да, забелязали са. Не само във вечерта на изчезването, но и през цялата седмица. Това разбирам аз сега, когато разпитвам негови приятели и познати. Просто последните няколко дни е бил доста неспокоен. Споделял е пред тях. Някои от близките му също са в течение със случая и знаят за какво става въпрос. Определено е бил разтревожен.

- Споделял ли е Янек пред вас да е получавал заплахи за живота си?

- За живота си никога не е получавал заплахи. Беше притеснен за посегателствата върху имуществото му. Споделял е единствено притесненията си за набезите върху автомобила и жилището му. Те започнаха още от миналата година. Не мога да си спомня точен ден. Още при първото нещо, което се случи, той веднага подаде жалба в полицията. Мисля, че това бяха нарязаните четири гуми на колата му. Последваха две посегателства над апартамента му. Докато той си беше във Франция, неизвестен стреля с въздушна пушка по прозореца му. После хвърлиха камък. След това отново се прехвърлиха на колата му. Драскаха я и т.н. Полицията така и не успя да открие кой върши всички тези вандалства или поне от кого е дошла поръчката за тях.

- Самият Янек знаеше ли кой стои зад тях?

- Разбира се. Обсъждали сме го неведнъж. Янек беше сигурен кой е, защото той никога не е имал някакви пререкания с някого. Не е имал спорове, от които изобщо да може да има подобни последствия.

Нямаше и врагове. Не съществуваше друг човек, към когото да има съмнения, че е способен на подобно нещо. Нямаше заплахи към него. Това беше единствената възможност.

- Защо съмненията ви са, че Васил Капланов може да има пръст в изчезването на Янек?

- Най-вероятно е на лична основа. Брат ми е имал отношения с неговата жена, но това е било преди доста време. Капланов обаче е разбрал миналата година и това много го е ядосало.

- Пред разследващи Капланов казал, че наистина е взел Янек с колата си, но след това го е върнал обратно. Вижда ли се това на камерите?

- Доколкото знам, не се вижда. Аз не съм гледал записите, но не се е виждало подобно нещо. Целият град говори, че Капланов твърдял, че на връщане Янек бил на задната седалка и затова не се виждал, но не вярваме на тези думи. Няма логика да е бил на задната седалка.

- Познавате ли лично Васил Капланов?

- Не го познавам и не съм разговарял лично с него. Не знам и с какво се занимава. В града се носят слухове за миналото му. То е известно на всички.

- Искаше ли Янек да се завърне в България за постоянно?

- Брат ми си идва в България по време на всяка една ваканция. Не е семеен и всяка почивка прекарва в Дупница. Обича родния си град. Сега си беше дошъл специално за да направи ремонт на апартамента си в кв. "Бистрица". Дори беше купил и обзавеждане. Намери си подходящи мебели. Да се завърне в България, не е мислил, защото в Париж вече е устроил живота си. Обича родината си, но вече е свикнал там и нямаше намерение да си идва за по-дълго. Дупница я посещава често, все пак тук са и едни от най-близките му приятели.