Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Районен съд – Лом одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратурата – Лом и защитата на подсъдимия М. Д. В., за наказание пет месеца „Лишаване от свобода“ за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

44 годишният М. Д. В. - български гражданин, със средно образование, безработен и осъждан, живеел на семейни начала с В. Ж. Ж. и сина й, имали и общо дете, но заради чести скандали след употреба на алкохол и оказван от мъжа психически и физически тормоз на жената двамата се разделили. Тъй като тормозът от страна на подсъдимия продължил, след подадена жалба и образувано гражданско дело № 132/2020 г. по описа на Районен съд – Лом, на М. Д. В. била издадена заповед за защита от домашно насилие, която му била връчена лично на 6 февруари 2020 г.

Със заповедта той се задължавал да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо В. Ж. Ж. и му се забранявало да приближава на по-малко от 100 м от нея, жилището, в което тя живее, местата й за социални контакти и отдих и работното й място. Въпреки това на датите 30 март, 31 март, 1април, 13 април, 19 април, 20 април и 21 април 2020 г. подсъдимият причакал В. Ж. Ж. пред дома й и работното й място, влизал в дома й и отправял към нея обидни думи и заплахи, а на 19 април дори нанесъл на жената в дома й побой с тояга.

За извършените в условията на продължавано престъпление осем деяния, с които подсъдимият не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, М. Д. В. получи наказание от четири месеца „Лишаване от свобода“, ефективно. За отправените на 30 и 31 март закани за убийство на В. Ж. Ж., при които подсъдимият държал в ръцете си нож, на М. Д. В. бе определено наказание от пет месеца „Лишаване от свобода“, ефективно. На М. Д. В. бе определено едно общо наказание измежду наложените, а именно най-тежкото от тях - пет месеца „Лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно ефективно при общ режим“. Пред съда М. Д. В. се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумението и разбира последиците от него. М.Д. В. следва да заплати по сметка на ОД на МВР Монтана и направените по делото разноски за съдебно психиатрично психологична експертиза в размер на 658,80лв.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.