Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американката на път да стане първата чернокожа жена вицепрезидент на страната

Бившият сенатор колекционира кецове, като губернатор се бори с тийнпроституцията

"Гадна", "ужасна" и "непочтителна", така я нарече президентът на САЩ Доналд Тръмп броени минути след представянето й на политическата сцена на страната. Камала Харис бе избрана от Джо Байдън за негов вицепрезидент по време на предстоящата президентска кампания. Събитието е историческо, защото, ако Байдън спечели президентските избори на 3 ноември, Харис ще бъде първата цветнокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ.

Докато била главен прокурор на Калифорния, Камала Харис е работила в тясно сътрудничество със сина на Джо Байдън, бивш главен прокурор на Делауер, който починал от рак през 2015 година.

"Наблюдавах как те двамата се бореха срещу големите банки, помагаха на работниците, защитаваха жените и децата от малтретиране.

Бях горд тогава, и сега ще бъда горд, че тя е мой партньор в тази предизборна кампания", сподели пред американските медии Джо Байдън.

Още при представянето си Камала Харис определено не остана незабелязана от съветниците на Тръмп и от самия него. Щабът му я обрисува като екстремист, който ще тласне умерения Байдън наляво, а президентът не успя да прикрие злобата си към нея.

“Камала Харис е невероятно подла личност.

Най-грубата, най-страшната, най-неуважителната и най-либералната от всички в Сената на САЩ. Не мога да повярвам, че Джо Байдън я избра за партньор в предизборната надпревара", заяви Тръмп пред журналисти.

С думите си той показа, че появата на Харис като кандидат за вицепрезидент определено е неприятна изненада за него. Неофициално съветниците на президента признават, че Камала би била страховит противник, а за вицепрезидента Майк Пенс предстои тежък дебат през октомври.

Проучванията сочат, че Камала Харис вече е по-харесвана от избирателите дори от кандидата за президент Джо Байдън. Тя се радва на широко одобрение сред демократите, а бившият президент на САЩ Барак Обама излезе с изявление в подкрепа на Харис, като заяви, че "тя е повече от подготвена за този пост".

За "блестящ избор" пък я смята друг бивш президент на САЩ – Бил Клинтън. Съпругата му Хилъри Клинтън, която участваше в последните президентски избори срещу Доналд Тръмп, допълни в "Туитър", че Харис е чудесен партньор за Байдън и че вече се е доказала като добър лидер с кауза. Освен вицепрезидент на САЩ, Камала Харис може да се превърне и в наследник на Байдън за поста, при евентуална негова смърт. Ако спечели, той ще бъде на 78 години, встъпвайки в длъжност като най-стария президент в историята на страната.

Дъщеря на мигранти, Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния, на 20 октомври 1964 година. Майка й е специалист по рак на гърдата от Индия, а баща й - икономист от Ямайка. Двамата се разделят, когато Камала е малка, и тя е отгледана предимно от своята майка Шаймала Гопалан Харис, която, освен всичко друго, е и отдаден активист за гражданските права на малцинствата.

Камала и сестра й Мая израстват ангажирани с индийското си наследство, а майка им се старае двете да приемат и културата на чернокожите в Оукланд. Харис казва, че винаги се е чувствала комфортно с произхода си и описва себе си като просто американка. По този повод през 2019 г. тя споделя пред американско издание, че политиците не бива да слагат прегради помежду си заради своя произход или цвят на кожата.

Дълго време семейството на американката живее в беден район, но в края на 60-те години Калифорния обявява програма за интегриране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от бедни семейства в училища в богати райони за бели. В такова училище попада и Харис. След като завършва гимназия, тя получава бакалавърска степен по политически науки и икономика от университета “Хауърд” във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от "историческите колежи за чернокожи", след което завършва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

През 1990 г. Харис полага успешно изпит за адвокатски права, но вместо това решава да постъпи на работа в окръжната прокуратура на окръг Аламида в Оукланд. Там работи върху дела, свързани със сексуални престъпления. През 1994 г. се запознава с говорителя на Законодателното събрание на щата Калифорния Уили Браун. Над 30-годишната разлика във възрастта не притеснява Харис и скоро двойката започва да се появява заедно на публични събития. По категоричната препоръка на Браун, Камала става член на Държавния съвет за обжалване на обезщетенията за безработица и на Държавната комисия по медицинска помощ за бедните. Тези длъжности й донасят в допълнение към заплатата на прокурор още 80 хиляди долара годишно.

Година по-късно Браун е избран за кмет на Сан Франциско, а малко по-късно двамата се разделят. И до днес опонентите на Камала се опитват да използват старата й връзка с 30 години по-голям от нея мъж като оръжие. Тя от своя страна не се впечатлява от критиките.

През 2003 г. Харис влиза в битката за прокурор на Сан Франциско. Тя се изправя срещу бившия си шеф Теранс Халинан и успява да спечели, доказвайки се като интелигентна и изключително упорита в работата си. По време на двата си мандата на поста тя успява сериозно да повиши процента на ефективните присъди от криминалните дела в окръга си, както и да прокара политика на борба с трафика на наркотици. Камала се бори и с тийнейджърската проституция.

По нейно нареждане органите на реда в града започват да гледат на непълнолетните проститутки като жертви на престъпления, а не като престъпници, и задържаните са изпращани в рехабилитационни центрове вместо в затвор.

Като окръжен прокурор Харис има конфликти както с полицията, така и с правозащитници. През 2004 г. Камала Харис отказва да поиска смъртна присъда за обвинения в убийството на полицая Исак Еспиноса. По време на погребението му стотици служители на реда посрещат прокурора с възмутени викове, а полицейските съюзи в цялата страна от години отказват политическа подкрепа на Харис.

По-късно като главен прокурор на Калифорния тя отказва да подкрепи два законопроекта, забраняващи смъртното наказание в щата, което предизвика вълна от недоволство от страна на активисти за човешките права.

През 2010 г. Харис се застъпва за закон, който превръща отсъствието от училище в престъпление, и наказва родителите, които не успяват да гарантират, че децата им отиват на училище. След това броят на отсъствията рязко спада, но тя отново е критикувана за строгите мерки. Същата година се кандидатира за щатски прокурор на Калифорния, а победата й я превръща в първата чернокожа жена, заемала този висок пост. През 2014 г. тя е преизбрана, след като въвежда множество практики за повече отчетност на полицията, намаляване на расизма и ксенофобията сред органите на реда и борба срещу смъртното наказание.

През 2016 г. Камала Харис направи исторически ход за САЩ, след като стана първата чернокожа жена, избрана за сенатор на щата Калифорния. Като част от Сената тя беше сред малкото демократи, които агресивно разпитват съдията от Върховния съд на САЩ Брет Кавано относно вижданията му за абортите и за потенциалното вмешателство на Русия в изборите през 2016 г. Камала внесе в Сената и законопроект, чрез който семействата с по-ниски доходи да получават парична помощ и данъчни кредити.

Миналата година през есента името на Камала Харис стана популярно, след като тя обяви, че ще се включи в президентската кампания като част от Демократическата партия. Тогава тя критикува остро сегашния си партньор Джо Байдън, че е против програмата за изпращане на цветнокожи деца от бедни квартали в заможни бели училища.

“Аз бях едно от тези момичета”, казва тогава Харис. По-късно Камала се оттегля от президентската надпревара, но сега се завръща с нови сили, застанала плътно зад Джо Байдън, който според нея може "да стане лидер, който да обедини страната".

През годините американката си е изградила широка мрежа привърженици - от работещи афроамериканци, през ЛГБТ общността, до богатите бели от луксозните квартали.

По това време се научава и как да събира дарения от политически донори, присъствайки на повече от 100 партита и изпращайки цветя на домакинята след всяко от тях.

Опита, натрупан в тези години, тя приложи и в месеците преди да бъде избрана от Байдън, подкрепяйки финансово кампанията му. Още преди месеци Байдън беше категоричен, че ще избере жена за свой вицепрезидент, а настоящите силни настроения за расова справедливост и срещу полицейския тормоз над чернокожи в страната караше опонентите му да смятат, че тя най-вероятно ще бъде чернокожа.

И макар всички да мислят Камала Харис за лошо момиче, което знае как да се бори с престъпността и да кове закони, то американката се смята за обикновена домакиня, която е наясно как да ръководи страната. Камала е убедена, че е запозната с обикновения живот на американците и нуждите им и обича да се вслушва в тях. През годините журналистите често я наричат:

“Обама в женски образ”, думи, на които самата Харис винаги реагира по един и същи начин, заявявайки: "Имам свои постижения".

В момента американката е омъжена за адвоката Дъг Емхоф. Няма деца, но е доведена майка на неговите, които отглежда с голяма любов. Хобито й е да готви и да събира различни рецепти, публикувани на страниците на американски издания.

Макар винаги добре облечена в костюм и риза, Камала е страстен любител на удобните дрехи и обувки. От години бившият сенатор колекционира една марка кецове, които не пропуска да обуе, когато е на разходка със семейството си.

През юни тази година, когато стана известно, че Харис е сред лидерите в борбата за поста вицепрезидент, информацията за нея в "Уикипедия" е редактирана над 400 пъти. Корекциите засягат епизоди, свързани с позицията на Харис в борбата срещу престъпността и историята от 2013 г. с отказа й да се преследва банка OneWest и настоящия министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин.