Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2015 г. го наричат “принца на Беларус Николай Първи”. Днес е сравняван с Уилям и Хари, но може да е по-опасен от баща си

Голямата слабост на президента е момчето, което на 9 години зае 43-то място сред 100-те най-влиятелни хора в Беларус

Твърд характер, винаги получава всичко, което поиска. От малък е до баща си на срещи с лидерите на света

На площад “Независимост” в Минск на митинг в негова подкрепа президентът на Беларус Александър Лукашенко падна на колене пред събралите се за първи път през живота си. И призова да подкрепят страната и независимостта й.

“Литва, Латвия, Полша и за съжаление, нашата братска Украйна и нейното ръководство ни нареждат да проведем нови избори. Ако се съгласим да го направим, Беларус ще загине като държава, като народ, като нация.”

Това заяви Лукашенко малко преди провеждането на Марша за свобода - многохиляден протестен поход срещу преизбирането му за шести мандат.

Близо до него, както винаги, но този път странейки, облечен в черно сако, бяла риза с вратовръзка и със слънчеви очила, приличайки на бодигард, сякаш е “под прикритие”, беше синът му Николай.

15-годишното момче е този, който единствен има безспорна власт върху последния европейски диктатор, неговата най-голяма слабост.

Лукашенко управлява повече от четвърт век, а тайната на неговата дълголетна власт е в отличната поддръжка на беларуската тайна служба, абсолютен наследник на КГБ. Железният му авторитарен режим пази страната като умалено копие на СССР, а протекции му осигуряват и близките отношения (или повече зависимост от) с Русия. Именно носталгията по бившия Съветски съюз, която е имало някога у хората, е една от причините за възникването на диктатурата на Лукашенко, подхранена и от жаждата му за абсолютна власт, според Валерий Карбалевич, политолог и автор на биографична книга за президента.

Само че хората вече не желаят да живеят в миналото. Резултатите от изборите, които Лукашенко спечели с 80,1% от гласовете, предизвикаха масови протести. Хората излязоха на улицата, за да настояват за промяна, това провокира стотици арести и полицейско насилие. Европейският съюз не прие официалните резултати и подготвя нови санкции срещу беларуските власти, отговорни за “фалшификацията”. САЩ също обявиха, че вотът “не е свободен и не е честен”. Ден след това Лукашенко каза, че е получил обещание от страна на Русия да му се помогне за запазване на сигурността в страната и в случай на външна военна заплаха. Само ако Беларус приеме нова конституция на референдум той ще се съгласи на нов вот - парламентарен и президентски. Така отсече държавният глава, променял вече конституцията и ред закони, за да бъде преизбиран до безкрайност.

След поредния вот в негова полза главният му съперник на сегашните избори и водач на беларуската опозиция Светлана Тихановска изчезна. Стана ясно, че е избягала в Литва, а децата си е изпратила в неназована европейска държава.

Тревогата за наследниците е силно изострена и при Лукашенко. Той е признавал, че ако падне от власт, се надява никой да не преследва и тормози децата му, особено най-малкия.

“Надявам се те да могат да живеят и работят спокойно, без да бъдат заклеймявани заради баща си.”

Всъщност 15-годишният Коля е истинска сензация. Социалните мрежи са впечатлени от чара му, като го сравняват с принцовете Уилям и Хари, а според изразяваните мнения цяла Русия е влюбена в него.

В същото време по-наблюдателните са притеснени от особената близост и прилика между баща и син.

На 12 август след жестока репресия срещу протестиращите в столицата потребител в туитър пита за здравословното състояние на сина на президента, който “живее с убиец и го нарича татко”.

По този повод Анна Мария, дъщеря на актьора Михаил Ефремов, призова “греховете на бащите” да не бъдат прехвърляни върху децата.

В случая на Коля той от невръстна възраст сякаш е готвен за наследник на своя родител и в различни прояви се доказва като по-опасен и жаден за власт от него.

Всъщност светът научава, че Лукашенко има трети, “уникален”, син през 2007 г., три години след раждането му. Николай е плод на извънбрачната връзка на президента с Ирина Абелская, бивш негов личен лекар. В края на 90-те години тя е смятана за едва ли не най-влиятелната жена в републиката. Пред вратата на родилното, докато Коля идва на бял свят, дежурят охранители от службата за сигурност на президента, а на медиците е строго забранено да разпространяват каквато и да било информация. Според слуховете след раждането на сина им Лукашенко уредил Ирина да се омъжи за един от охранителите му.

Малко след като представя пред света детето си, президентът признава, че има дълбока, почти майчина връзка с него.

“Синът ми, образно казано, е опашката ми. Просто не може да остане с никого друг! Разбира се, това ми добавя товари. Защото никой не може да го облича или храни - само аз.

Честно казано, ще ви призная, че ако не съм вкъщи, той не спи, не яде, изобщо не е дете. Трябва да е с мен навсякъде.”

Така от съвсем малък Коля е плътно до баща си.

“Ако види по телевизията, че съм бил някъде без него, ми прави сцени”, разказвал е Лукашенко, който сякаш не може да не угоди на сина си.

В същото време никой не е виждал наследника му заедно с неговата майка, но тази тема никога не е била коментирана от президента.

Едва на 9 години Коля вече се е срещал и познава лично бившия папа Бенедикт XVI, Уго Чавес, Раул Кастро, президентите на САЩ, Русия, Украйна, Армения и др. Той е най-младият слушател на сесиите на Общото събрание на ООН.

Така още преди да навърши 10 години, се нарежда на 43-то място в класацията на стоте най-влиятелни личности в Беларус, направена от списание Nasza Niwa.

По време на аудиенция Лукашенко подари на бившия папа римска икона, но Бенедикт XVI се зарадва най-вече на сина му, който тогава е на 5 години.
По време на аудиенция Лукашенко подари на бившия папа римска икона, но Бенедикт XVI се зарадва най-вече на сина му, който тогава е на 5 години.

В страната хората отначало са критични към него - защото е извънбрачно дете, много арогантно и невъздържано (ухапал и наплюл полицейски служител) и по-важното, изглежда сякаш е готвен да наследи баща си. Създаване на политическа династия - това е отречено от Лукашенко, който обвинява за тази идея опозицията.

През 2015 г. в социалните мрежи неговото момче обаче дори е наричано “принца на Беларус Николай Първи”. В същото време и двамата по-големи синове на Лукашенко са вече във властта - 44-годишният Виктор е съветник по сигурността на президентството, а 40-годишният Димитрий оглавява президентския спортен клуб. Тяхното влияние върху баща им е далеч от това на малкия им полубрат.

Коля има неотстъпчив и силен хакартер, като винаги е получавал всичко, което пожелае. Често като дете си позволява и своеволия по време на официални среща на своя родител.

Редом до баща си и венецуелския президент Уго Чавес.
Редом до баща си и венецуелския президент Уго Чавес.

Веднъж дори прекъсва реч на украинския президент с въпрос на висок тон: “Тате, колко време ще отнеме?”

Лукашенко се стараел да не го разглезва, но по всичко личи, че не можел да бъде и твърде строг с него. Президентът е изтъквал, че още от съвсем малък е закалявал момчето си да бъде издръжливо - с топлина и студ. На една годинка го води в парна баня, където той се разплаква, но на четири години вече може да издържа на температури около 100 градуса. А също и на ледена баня.

С Барак и Мишел Обама.
С Барак и Мишел Обама.

Баща му го учи и на физически труд - поне това се демонстрира усърдно в публичното пространство. Първата снимка на Коля, с която е представен на света, е направена от президентската пресслужба през 2008 г. Кадърът показва детето, което помага на баща си да изравнява цимент при почистване в “Минск Арена”.

Лукашенко дълго е забранявал на сина си достъп до интернет, но в същото време му разрешава да си играе с оръжия.

Те са голямата му страст, документирана още от журналистите през 2009 г., когато по време на среща с Дмитрий Медведев момчето получава от него златен пистолет.

Медведев знае с какво да зарадва момчето.
Медведев знае с какво да зарадва момчето.

“Най-ценният подарък за него сега е оръжие”, не скрива тогава президентът, след което подчертава, че придобивката наистина не е играчка, а пневматично оръжие.

На 11-годишна възраст Коля става по-придирчив в избора на събития и спира да придружава баща си навсякъде. Сериозни спорове има между двамата заради това, че родителят се опитвал да наложи на момчето да чете повече книги, а той предпочитал виртуалната реалност.

Любопитното е, че заради наследника си Лукашенко издава и истинската си рождена дата. Макар в паспорта му да е посочен 30 август 1954 г., в свое изказване той се изпуска, че със сина му са родени на една дата - 31 август.

И в това също вижда тяхната силна връзка. Просто неговата майка го е родила ден по-късно от записаното в родилното му свидетелство.

По примера на татко си Коля тренира хокей на лед. През 2018 година със своя отбор печели хокейния турнир на Олимпик Хоупс, а самият той е признат за голмайстор.

По-късно заедно с баща си отбелязват съвместен триумф в щафетата на ски писта в Минск.

Макар момчето вече да е тийнейджър, Лукашенко все още го нарича “бебе”. В същото време Коля си позволява да има мнение по въпроси, които са от обществена значимост. Още преди две години той дори разкритикува решението на своя родител да отложи началото на учебните часове в 9 часа сутринта.

Президентът признава, че синът му е основният му опозиционер в семейството. И имайки такава силна и тежка дума толкова млад пред авторитарната личност на баща си, това е сериозна индикация, че светът не трябва да сваля очи от Николай Лукашенко.