Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Боян Чуков СНИМКА: Архив
Проф. Боян Чуков СНИМКА: Архив

Един нагледен пример как руският сайт balkanist чете историята на Македония за сметка на България. Материалът е туристическа реклама. В него има част, в която се прави и кратък исторически коментар за Охрид. Няма една дума, че Охрид е столица на Първото българско царство. Разказва се за православните църкви в града. Но отново нито една дума, че Охрид в своята културна и духовна история е известен като Българския Йерусалим. Прави се и следното внушение, че ако човек знае сръбски език лесно разбира македонския език. Нито една дума, че всички сериозни учени в света считат македонския език за западен диалект на българския език. Тази статия е нагледен пример как младите поколения в Русия са подложени на просръбска обработка за сметка на българската история и българите.

Пример: В текта е написано- "Над городом высится средневековая крепость Самуила, построенная в III веке до нашей эры, над которой развевается красно-жёлтый македонский флаг. Впервые Охрид упоминается в греческих записях в 353 г. до н.э., тогда он назывался Лихнидос — «город света».

В действителност става въпрос за: "Самуилова крепост или Самуиловата твърдина (Самуилова тврдина) е част от средновековна крепост, обграждала столицата на Първото българско царство Охрид, днес Северна Македония, по-късно наречена в чест на цар Самуил. Днес Самуиловата крепост е една от основните забележителности на Охрид". Всичко, което свързва историята на Охрид с България е премахнато тенденциозно и съзнателно. Все едно и днес политиката на Коминтерна е валидна с пълна сила.

От фейсбук