Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Минду и Катя Симеонова в съда.
Минду и Катя Симеонова в съда.

Пловдивският апелативен съд отказа да пусне от ареста лихварите Стефан Асенов с прякор Менду и неговата приятелка Катя Симеонова. На 19 май т.г. те бяха арестувани.

Срещу Асенов са повдигнати четири обвинения - за лихварство, пране на пари и данъчни престъпления. Деянията са извършени през периода от май 2010 година до май 2020 година, като става дума за раздаване на заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева, както и за избягване установяването на данъчни задължения в размер на 50 000 лева. Срещу Симеонова e повдигнато обвинение за пране на пари за близо един милион лева.
Апелативният съд прецени, че за двата месеца и половина, които са изтекли от първоначалното „задържане под стража“ на двамата обвиняеми, съобразно доказателствата по делото, продължава да е налице обосновано подозрение, че в голяма степен Асенов и Симеонова са съпричастни към повдигнатите им обвинения. Не е отпаднала и опасността от извършване на престъпления при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът.
Определението е окончателно.
Делото се разгледа дистанционно чрез видеоконферентна връзка между ареста, където бяха двамата обвиняеми и зала №2 в съда, където заседаваха съдебният състав, прокурорът и защитниците на обвиняемите.
Първоначално бе задържан и братът на Менду - Антон Асенов, но мярката му беше изменена.
При акцията срещу Менду полиция откри, че ромът е собственик на 60 луксозни коли и на 15 имота.