Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако не му стиска – да пише три плика*

Бойко Борисов попадна в капан – хем не може да позволи на Румен Радев да прави нови избори, хем патриотите не му дават да се оттегли зад друг премиер от ГЕРБ и така да изчака редовните избори в сянка. А протестите ще продължат да го варят на бавен огън, докато съвсем го сготвят.

Какво прави силният лидер в такъв момент? Има едно вечно правило - привлича народа за съюзник срещу недоволния елит. Точно това може да направи и Борисов, ако му стиска.

Друг изход няма. Служебното правителство за него е недопустим риск, тъй като Радев напусна ролята на независим церемониалмайстор и влезе в образа на Че Гевара с вдигнат юмрук. Президентът вече е страна в сблъсъка и не може да е посредник. То е все едно да го поканиш на сватбата за кум, а той да иска да спи с булката.

Но пък не може отсега до април всяка нощ полицията да вдига палатките от кръстовищата. Ами ако някой получи инфаркт? Или, не дай си боже, се самозапали? Кръстовището е като театрална сцена, на която един е Отело, друг – Яго, а

Борисов е

тръгнал по

стъпките на

крал Лир

Но както казах горе, Борисов има каре аса в картите си. Дали му стиска да вдигне мизата? Той може да каже – добре, съгласен съм на служебно правителство. Но само при едно условие – ако предсрочните избори са мажоритарни в 2 тура! Така реши българският народ на референдума през 2016 г., крайно време е да козируваме и да изпълним волята на суверена, нали сме генерали.

Протестът иска смяна на системата? Ето ви я! Искате да изринете мутрите от властта? Ето ви лопатата! Искате да прочистите и съдебната система? Добре, назначете своите чистачи!

След това ГЕРБ внася същия проектозакон, който вече бе отхвърлен през 2017 г. от БСП и ДПС. Ако мине – ГЕРБ гласува за разпускане на парламента. Ако не – продължава да управлява до редовните избори, но вече в ролята на положителния герой, а всички други партии гузно свиват опашки. Защото ще се окаже, че той ще е на страната на промяната и народа, а те – на страната на статуквото и олигархията.

Какъв е

интересът на

самите партии?

Той не е задължително да съвпада с игричките на лидерите. ГЕРБ като партия би трябвало да си дава сметка, че партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” му засмуква електората с двойна сламка. И с какво ИТН печели? С референдума от 2016 г. и най-вече с мажоритарния вот в 2 тура. Както е тръгнало, нищо чудно до изборите ИТН да стане първа партия, дори да вземе пълно мнозинство в парламента. Чисто теоретически, таванът ѝ е поне толкова, колкото беше резултатът на референдума – 73 процента. 200 депутати. Слави ще е новият Орбан.

Простият извод е, че ако ГЕРБ предложи мажоритарния вот, ще отнеме конкурентното предимство на ИТН и ще спре отлива на избиратели. Ако не го предложи, ще се свие до размерите на ДБ и поне две трети от депутатите ще си търсят друга работа.

А какъв е интересът на БСП? Ако съдим по последните три социологически проучвания, при едни предсрочни избори тя ще вземе някъде между 26 и 35 депутати вместо днешните 80. Пълна катастрофа. Който и да спечели лютата битка за властта вътре в партията, ще се наложи скоропостижно да си хвърля оставката.

Защо тогава БСП

и нейният

президент така

напират за

предсрочни

избори?

Може би са мазохисти? Или защото продават задника на партията майка? По-вероятно икономисват умствена енергия. Ако разсъждаваха като партийни стратези, първо биха консолидирали БСП, после биха се опитали да зарибят избирателя с нова визия и чак тогава биха изровили томахавката. Човек не трябва да влиза в бой със свалени гащи.

По-трудно е да се определи интересът на ДПС. При мажоритарни избори то има гарантирано присъствие в парламента, но партийният елит няма никакъв интерес да се подлага на такъв стрес тест. Но пък социологията показва, че както е тръгнало, ДПС може да се срине до четвърта и дори пета партия. Освен ИТН ще я изпревари и “Демократична България” на Христо Иванов.

Как тогава Доган

ще разпределя

порциите?

А ако спре да разпределя порциите, кому ще е нужно? Влиянието на ДПС в съдебната система, в службите и в медиите бързо ще се изпари.

Казвам това с грижа за партиите. Стигнали сме до момента, в който тяхното отчуждение от реалността ги кара да залагат на миражи. След 30 години самопопълване средният интелект на партийните елити вече е под средното за електората.

Например електоратът на ДПС е предимно провинциален, селски. Как гледа той на факта, че неговите избраници лесно капитулират пред столичните жълти павета? Такфир!** 350 хиляди правоверни ви избираме, а клякате пред 2-3 хиляди безбожни софиянци? Какво би казал Пророкът?

Той вече го е казал – такфир. Но същото важи за всички партии и депутати, за целия парламент. Избран е от 6 милиона избиратели (негласуващите делегират това право на гласуващите), а

200-300

окупанти

по кръстовищата

го уволняват!

Това

нормално ли е?

Откъде накъде шепа хора ще анулират вота на избирателя? Че ако полицията не ги пазеше от любовта на народа, изнервените автомобилисти веднага биха ги разгонили!

Мажоритарните избори веднага спират тази излагация. Когато всеки депутат е стъпил здраво върху своя си едномандатен избирателен район, жълтите павета нямат думата. Ако Хасково иска да си изтегли депутата – да го изтегля. Ако Благоевград иска да го остави - да го остави. Всеки да си гледа своята паница. И ако София продължава да узурпира властта,

нищо не пречи

столицата да

се премести

Разбира се, ако Борисов избере този ход, ще му се наложи да направи мощна пропагандна кампания за достойнствата на мажоритарния вот. Има предостатъчно аргументи. Няма нужда да зарибява населението – то отдавна знае какво иска. Все пак ще ми бъде много забавно да видя как пропагандистите на ГЕРБ, които преди 3 години изкараха мажоритарния вот по-лош от апокалипсис, сега ще запеят друга песен. Но няма лошо - Земята се върти около оста си и човек с нея.

Ако не изберат този смел ход, Борисов и ГЕРБ вече са в схемата на стария виц за трите плика, които предишният шеф завещал на своя наследник. Първите два плика вече бяха отворени в предишните етапи на кризата. Остана само третият плик, в който е пъхнат последният съвет: “Пиши три плика”.

* Много стар виц за нов шеф, който наследява от стария три плика със съвети какво да прави в случай на криза. В първия пише – обвини старото ръководство. Във втория – реорганизирай. В третия – приготви три плика.

** Такфир – грях към исляма, вероотстъпничество.