Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Капитанът на "Росус" Борис Прокошев и членове на екипажа настояват да ги освободят от кораба на пристанището в Бейрут през 2014 г.
Капитанът на "Росус" Борис Прокошев и членове на екипажа настояват да ги освободят от кораба на пристанището в Бейрут през 2014 г.

Корабът "Росус", който през 2013 г. е докарал в пристанището на Бейрут амониевата селитра, чието възпламеняване според властите доведе до взрива от 4 август, е потънал в началото на 2018 г., пише вестник "Ню Йорк таймс".

Журналисти на изданието и експерти са анализирали спътникова информация, снимки и данни за движението на плавателния съд. Те смятат, че през ноември 2013 г. корабът е отплавал от грузинското пристанище Батуми, натоварен с около 2,7 хиляди тона амониева селитра. Тя трябвало да бъде доставена в Мозамбик. На чувалите със селитрата имало маркировка на грузинската компания Рустави Азот, предава БТА.

Влизането на кораба в Бейрут, където е бил задържан заради технически нередности, не било планирано. Капитанът получил заповед да се отбие там, за да вземе допълнителен товар за Йордания.

След задържането на кораба, а за известно време и на екипажа, плавателният съд бил изоставен и товарът му прехвърлен в пристанището. Американският вестник публикува спътникова снимка, която според журналистите потвърждава, че през 2015 г. на него вече не е имало никакъв товар. През февруари 2018 г. корабът, в който имало теч, започнал да потъва и за няколко дни окончателно останал под вода. Това станало в северната част на порта и останките изглежда не затруднявали корабоплаването.

На 4 август в пристанището на ливанската столица избухна мощен взрив. Взривната вълна унищожи и повреди десетки жилищни сгради, загинаха 154 души, около 5 хиляди бяха ранени. Според ливанските власти причината е възпламеняване по време на заваръчни работи на амониевата селитра, конфискувана преди шест години от митническите власти.