Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Темида Снимка: Прокуратурата
Темида Снимка: Прокуратурата

Магистратите от Районен съд – Берковица наказаха с глоби от по 1000 лева две жени, които в нарушение на закона, улеснили непълнолетни момче и момиче да заживеят на съпружески начала.

След смъртта на родителите си непълнолетната В. П. В. с решение на Районен съд – Берковица от ноември 2017 г. била настанена да живее в дома на по-голямата си сестра . В края на 2017 г. ненавършилото още 16 години момиче се запознало с непълнолетния Ц. В. И., с когото започнали интимна връзка. В началото на 2018 г. двамата заживели на съпружески начала в дома на родителите на момчето във Вършец. Въпреки ниската възраст на сестра си, обвиняемата С. П. В. не се противопоставила на решението на непълнолетните да живеят заедно, съжителството било подкрепено и от майката на момчето – обвиняемата В. И. К.

Деянието на двете жени, които организирали сватба на невръстните, предоставили им жилище и средства да заживеят съпружески, без да са сключили брак, е престъпление против младежта, за което законът предвижда лишаване от свобода до две години или пробация.

Двете обвиняемите - В.И.К. - омъжена, неосъждана, с начално образование, безработна, и С.П.В - неомъжена, неосъждана, с основно образование, безработна,се признаха за виновни, но тъй като досега не са осъждани и от престъплението им не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване, по предложение на Районна прокуратура -Берковица съдът ги освободени от наказателна отговорност. Районен съд – Берковица призна В. И. К. и С. П. В за виновни, че в в съучастие като съизвършители улеснили непълнолетния Ц. В. И. да заживее на съпружески начала, без да е сключил граждански брак, с непълнолетната и ненавършила 16-годишна възраст В. П. В.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд - Монтана в 15 дневен срок.