Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИТКА: В борбата с каръка няма забранени неща.
БИТКА: В борбата с каръка няма забранени неща.
НАЙ-СТРАННИЯТ ритуал на нашите футболисти е да си слагат скилидка чесън в гащетата. Според легендите чесънът предпазва от  уроки. Говори се, че родните национали прибягвали до този обичай. Един от новите "лъвове" отрече да е бил свидетел на нещо  такова или да е усетил напористата миризма на чесън в съблекалнята. Бразилците, които са петкратни световни шампиони, също са  наясно с това поверие. Бившият им наставник Луиш Фелипе Сколари така и не успял да откаже "златистите" от пришиването на  ароматното растение.
Най-популярните играчи в България се осланят на суеверия. Звездата на ЦСКА през този сезон Спас Делев е заподозрян, че преди  мач целува малка икона, която получил като подарък. Друга версия е, че играе с едни и същи чорапи от мача с "Миньор", в който  отбеляза гол. Националът Благой Георгиев, който е известен като много набожен, задължително се моли преди мач. За  допълнителен късмет си целува татуировките, на които е изобразен Исус Христос. Най-известният ни футболист Христо Стоичков си  слагал "вълшебна" стотинка в бутонката. Георги Иванов-Гонзо имал специален амулет, който пипал три пъти с дясната ръка, преди да излезе на терена. Късметлийският предмет изчезнал преди заминаването му за "Рен". Сред вратарите у нас  най-разпространено е суеверието да не се бръснат преди мач. Според тях така ще прогонят късмета.
Сред актуалните чужденци у нас, като любители на ритуалите са известни холандският бранител на "Левски" Сержиньо Грийн и  бразилският халф на ЦСКА Маркиньос. Екснападателят на "Локомотив" (Пловдив) и "Левски" Екундайо Джайеоба безспорно има  най-причудливия ритуал. Тъмнокожият голаджия пипал два-три пъти мъжествеността си преди да излезе на игрището. Игралият в  "Беласица" и "Левски" бразилец Вава си удрял шамари и издавал странни звуци. Бившите играчи на ЦСКА Ибрахима Гай и Макдоналд  Мукаси също привиквали свръхестествените сили. Първият стоял с полузатворени очи около 20 минути и си повтарял заклинание, а  вторият скачал на един крак, докато си тананикал песен от родината му ЮАР. Украинецът Иван Шарий, който е шампион с "Етър"  (Велико Търново), прилагал съвсем простичък ритуал - пийвал една голяма водка.
Един от най-успешните ни футболисти и треньори Аспарух Никодимов си припомни интересни обреди от богатата си кариера. Като  наставник той работи и в Тунис.
"В ЦСКА съотборникът ми Иван Колев държеше екипът му да е изгладен от жена му. Вярваше, че това му носи късмет. Някои се  кръстеха, други целуваха пръстените си, а трети си слагаха по нещо в чорапите. Когато водех "Есперанса" футболистите се  молеха преди мач - в банята, в съблекалните. Случвало се е и да спираме по пътя, слизат от автобуса и се молят. Още като  играч си спомням, че приятелски мачове са закъснявали с по 10-15 минути. Ние сме загрели, а те се молят", сподели Паро.