Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка от космоса показва щетите от взрива в Бейрут: Туитър/ Роскосмос
Снимка от космоса показва щетите от взрива в Бейрут: Туитър/ Роскосмос

Когато в небето се издигнал черният дим, Шива Карут излязъл от фитнеса заедно с колегите си и посетителите да гледат. Неговият салон "Барбел хаус" е разположен точно срещу крайбрежната магистрала до бейрутското пристанище, където бушувал пожарът. Те били любопитни.

Тогава ги разтърсва първият взрив и любопитството им преминава в страх, като осъзнават колко са близо. "Малко се уплашихме и всички се върнахме вътре", припомня си Карут. Изминават напрегнати моменти, докато са вътре, когато един от посетителите се паникьосва и избягва навън. Карут го последва.

Тогава изригва адът. Гигантска експлозия изхвърля огромен гъбовиден облак и всмуква въздуха, а вълна от разрушителна преминава през ливанската столица. Тази сила поваля Карут на земята. Той получава порезни рани и натъртвания - цялата му ръка и кракът му с татуировка на индуисткия бог Шива, чието име носи, са покрити с разрези и съсирена кръв.

Но неговата фитнес зала и всички вътре в нея са понесли главния удар на взрива. Той е строшил прозорците и е пробил дупки в стените. Кръвта още личи по щанда на рецепцията. Един от клиентите е бил тежко ранен в гладата и лежи в кома в болница, около десетина други са получили средни и тежки наранявания.

Този миг, когато големият пожар на хоризонта преминава в невъобразим мегатонен взрив, обедини жителите на Бейрут в споделена травма и в сряда, на следващия ден, те все още са замаяни от последиците.

Когато във вторник следобед се издига първият облак от дим, екип от десетима пожарникари потегля бързо към пристанището, за да овладее пожара в Склад 12, един от редицата складове край водата и в близост до големия зърнен силоз. "Те отидоха там, като мислеха, че това е причинено от фойерверки", казва един пожарникар, назовал се само като Фреди. Заради пукота и проблясванията сред дима било съобщено, че първоначалният пожар е от купищата складирани там фойерверки.

Екипът е в епицентъра, когато в 18,05 ч. гигантската експлозия издълбава кратер в пристанището и превръща всяка сграда наоколо в изкорубен метал. Тече разследване дали пожарът е взривил каргото от 2750 тона амониев нитрат - силно взривоопасен компонент за изкуствени торове, - складиран там от 2013 г.

Фреди и втори екип пожарникари пристигат около 20 минути по-късно. Всеки от тях поема по един сектор от пристанището. През следващите 24 часа те вадят трупове. Фреди каза, че е намерил десет, но само един бил на негов колега пожарникар на име Сахар.

Най-малко 130 човека са убити и повече от 5000 са ранени, а елегантните каменни сгради, луксозните търговски квартали и голяма част от прочутия крайбрежен булевард са превърнати от експлозията в развалини. Звукът на сирени на линейки и хрущенето на счупени стъкла се чуват навсякъде. Мебели и възглавници са разпилени по улиците, покрити с отломки. Асансьорни кабини са изпаднали от шахтите. Автомобила са смазани по тежестта на отломките.

Най-големи разрушения има в кварталите "Мар Микаел" и "Гемайзех" в Източен Бейрут, където експлозията е повредила някои от малкото исторически сгради, оцелели през гражданската война през 1975-1990 г. Балкони са изпопадали по улиците, барове и ресторанти са затрупани, а столове и маси са преобърнати. Зловоние на алкохол от счупени бутилки се носи по някои тесни алеи сякаш някое среднощно парти в квартала е свършило зле. Монахини обикалят черквите по улиците, като предлагат молитви и помощ. Собствениците на супермаркети пълнят пластмасови торби с малкото запазени в добро състояние продукти. Един от тях казва, че ще отнесе останалото у дома, преди да се развали от лятната горещина.

През нощта радиоводещи четат имената на изчезналите и ранените хора. Страницата в "Инстаграм", наречена "Локализиране на жертвите в Бейрут", е изпълнена със снимки на изчезнали хора. Един друг акаунт помага за установяването на връзка между останалите без дом и хотелиери или притежатели на жилища, които желаят да ги приютят.

Болниците, които и без това са в затруднение заради финансовата криза и коронавирусната пандемия, са претъпкани от вълната ранени. Налага се много от пациентите да бъдат лекувани по коридорите и на паркингите, тъй като болничните стаи са пълни.

Карут, собственикът на фитнеса, казва, че първоначалният шок от експлозията е бил последван от "пълна бъркотия". Той скърби за съдбата на "Барбел хаус". Взривът е разрушил това, което по думите му е било плод на години "истински тежък труд". "Кой ще плати за това", пита той и добавя: "Това не може да се поправи. Бейрут го няма вече"

(БТА)