Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

"Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Правил го е два пъти. За истинския държавник, властта не е самоцел. Днес има среща на коалиционния съвет. Ние сме избрани демократично, на избори. Но когато обществото е разделено, този, който е във властта може да направи ход назад", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова телевизия.

"За нас лесен вариант няма. Най-трудно е да избираш между две злини. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които са гласували за нас. От друга страна има разделение. Аз няма да приема да заместя премиера, ако той напусне. Вариантът с отпуска е несериозен", допълни той.

"Има и междинен вариант. Оставка в края на септември. За да може Народното събрание да приеме законите, за да влезем в зимата. Това са социалните плащания, вдигането на заплатите. Защото без това едно служебно правителство няма да се справи", каза още той.

"Най-важното е избирателния кодекс. Като например машинното гласуване. Защото сега в него е записано - има машинно гласуване и точка. Но кой осигурява машините, които са най-малкото два вида. И това трябва да се приеме", каза още той.

"Всяка форма на насилие е осъдителна. Срещу журналист, срещу гражданин. Никой от ГЕРБ няма полза от такива събития. Заради това се надявам, МВР много бързо да ги установи. Защото за мен това е провокация. Ние охрана не сме наемали. Точка. В част от баталиите има и делегат, който пази момиче, което също е бито. Не може полицията да е навсякъде. Провокациите бяха постоянни. Имаше опит да се осуети български граждани да си упражнят своите политически виждания. Ние не сме ходили на Бузлуджа. И в историята, никога не са се случвали такива неща на партийно събрание", допълни Дончев.

"Полицията от седмици се опитва да е толерантна, въпреки неспазването на законите. Балансът е труден. Когато един кръстовище е блокирано от пет човека, много лесно може да се каже кой е виновен. Задължение на органите е когато има насилие, да се разследва", допълни той. 

"Не изключвам да се появят нови записи, защото някои хора така разбират политиката. Да, водил съм такъв разговор с премиера, който според мен беше доста по-умерен. Беше преди две години, карахме се за данъците за колите. Защото аз исках колкото повече цапа колата, повече да плаща", каза още Дончев.

"Смяната на министрите бе с чисто политически аргумент. Да се спрат спекулациите с това, че има зависимости при нас. Да, странно беше, особено за Владислав Горанов. Естествено, че неща се правят под обществен натиск", каза още той.

"В сегашната турболентна ситуация, социологията не е адекватна. Емоциите понякога не са адекватни на изборните резултати", коментира Томислав Дончев. "Данните показват, че обществото е разделено. И може да продължим да си крещим, но по-трудното е да се направи усилие да се върви напред. Трудно ми е да говоря с кого можем да управляваме", допълни той.

"Очаквам с нетърпение да си върна гражданските права. Особено това да протестирам", завърши вицепремиерът.