Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спасителни екипи изнасят ранени на носилки, направени от огради и отломки. Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.
Спасителни екипи изнасят ранени на носилки, направени от огради и отломки. Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.

- Тежко ранени са жената и дъщерята на премиера

- Коли и камиони полетели до третия етаж на сгради

Апокалиптичен облак от пушек във формата на гъба оцвети в розово и жълто небето на Бейрут след двете експлозии, разтърсили ливанската столица във вторник вечерта. Първоначалният взрив запали пожар, докато вторият изпрати ударна вълна, която разтърси целия град, изравнявайки десетки сгради със земята и ранявайки около 4000 души. Убитите са повече от 110.

Избухнали резервоари с петрол, склад с пиротехника, съхранявана в пристанището селитра или кораб с фойерверки бяха сред версиите за инцидента. Очевидци дори разказваха за видяна в небето ракета. Президентът на САЩ Доналд

Тръмп директно

заяви, че взривът

е от нападение

с някакъв

вид бомба,

цитирайки американски генерали. Представители на Пентагона обаче отбелязаха, че “не знаят за какво говори президентът”.

Като основна версия все пак се очерта експлозия на 2750 тона амониева селитра, складирана в пристанището на Бейрут от 2015 г. Според служители по сигурността трагедията станала при заваръчни работи за запечатване на дупките на склада, през които нарушители биха могли да извършат кражба. В тв обръщение премиерът Хасан Диаб също намекна, че експлозията била причинена от нехайство.

Ранените са над 4000 души.
Ранените са над 4000 души.
Амониевата селитра била конфискувана от кораба “Росус” и отлежавала в склада с години. Корабът, собственост на руснак на име Игор Гречушин, бил арестуван заедно с екипажа от пристанищните власти заради неплатени такси още през 2014 г., разказва руската служба на Би Би Си. Според бившия капитан на “Росус” Борис Прокошев собственикът не им плащал нито заплати, нито издръжка в продължение на месеци, а

след арестуването

били оставени

да се спасяват,

както могат

След като продават горивото, моряците наемат адвокат и съдът ги освобождава. Те си заминават. Корабът остава в пристанището, а собственикът му изчезва без следа.

Сериозно ранени при взрива са както жената, така и дъщерята на премиера. Починал е генералният секретар на ливанската партия “Катаиб” Назар Нажарян. Сред жертвите има и други местни политици, пожарникари, чуждестранни дипломати и членове на семействата им. Съпругата на нидерландския посланик и още 4-ма служители на посолството са сериозно ранени. Над 300 000 души са останали без дом.

Здравният министър на Ливан съобщи, че никой не знае колко точно са жертвите, а търсенето на оцелели под отломките не спира. “Ал Джазира” съобщава, че взривът повдигнал леките коли и камиони до нивото на третия етаж на съседните здания. Откъртени са фасадите на домове, магазини и посолства. Гасенето на пожара продължи през целия ден в сряда. Няколко болници в района на взрива са с толкова големи щети, че са практически неизползваеми. Останалите са препълнени.

Сериозни щети бяха нанесени на сградите в радиус от 3 км от пристанището. 300 000 души останаха без дом.
Сериозни щети бяха нанесени на сградите в радиус от 3 км от пристанището. 300 000 души останаха без дом.
В пристанищните хамбари били складирани около 85% от националните запаси от зърнени храни. В Ливан

останало зърно

за по-малко

от месец

и властите търсят алтернативни складове за храните след взрива, посочи министърът на икономиката и търговията Раул Нехме.

След заседание на ливанския Върховен съвет по отбраната в Бейрут бе обявено бедствено, а в страната - извънредно положение. Страната ще спазва официален траур в продължение на три дни от 5 август. Армията пое контрола над разрушените квартали. Говорейки за пострадалите, медиците в Ливан не намират думи.

Йордански сеизмолози изчисляват, че взривът е бил еквивалентен по мощност на земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер.

Звукът от експлозията бил чут в Кипър, разположен на 250 км от епицентъра, а облакът с продукти от експлозията е стигнал до столицата на Сирия, отбелязва руското издание “Аргументи и факти”.

Розова гъба от експлозията се  издига над ливанската столица.
Розова гъба от експлозията се издига над ливанската столица.
Последствията от взрива в пристанището на ливанската столица Бейрут са сравними с бомбардировките на японските Хирошима и Нагасаки, заяви губернаторът на Бейрут Марван Абуд, цитиран от Скай Нюз Арабия. “Никога не съм виждал в живота си подобни разрушения.

Това е

национална

катастрофа,

това е катастрофа за Ливан”, каза той през сълзи, докато говореше с журналисти.

Щети са нанесени на половината сгради в Бейрут, пристанището е разрушено изцяло, пострадали са летището, президентският дворец, канцеларията на премиера, няколко дипломатически мисии.

Президентът Мишел Аун обяви, че правителството отпуска извънредно $ 66 млн. за спешна помощ. Щетите се оценяват на между 3 до 5 млрд. долара.

Ранен мъж лежи сред пепел и отломки от сгради. Пострадалите са най-малко 4000 души.
Ранен мъж лежи сред пепел и отломки от сгради. Пострадалите са най-малко 4000 души.
Експлозиите съвпадат с покачване на напрежението между Израел и ливанската шиитска милиция “Хизбула”, която има свой обект на пристанището и отдавна е обвинявана от американски официални представители, че го използва за незаконно внасяне на оръжия в страната. Израелски официален представител вчера заяви, че Израел “не е имал нищо общо с инцидента”. Израелският министър на отбраната Бени Ганц и външният министър Габи Ашкенази предложиха на ливанското правителство медицинска и хуманитарна помощ чрез международни посредници, тъй като Израел и Ливан са в състояние на война и не поддържат официални контакти.

Ливан моли за помощ, но не и от Израел. Светът се отзова

Младо момиче седи окървавено на тротоар край пристанището на Бейрут. Десетки ливанци отчаяно издирват близките си след взрива.
Младо момиче седи окървавено на тротоар край пристанището на Бейрут. Десетки ливанци отчаяно издирват близките си след взрива.
Ливанският премиер призова всички страни и приятели на Ливан да помогнат на малката страна след взрива в Бейрут. “Свидетели сме на истинска катастрофа”, каза Хасан Диаб и отново обеща, че ще бъде потърсена отговорност от виновниците за случилото се. Международната помощ започна да пристига броени часове след огромната експлозия.

Турция бе сред първите, предложили помощ на Бейрут - незабавен строеж на полева болница.

Директорът на болница в Северен Израел призова на арабски ливанските лидери да позволят лечение в Израел на пострадали. Тел Авив и Бейрут обаче не поддържат дипломатически отношения, затова ливански официални лица отвърнаха чрез международни канали с изявлението, че не приемат помощ от вражеска държава.

Йордания обяви, че военнополева болница с прилежащия персонал ще бъде изпратена в Ливан, а Египет отвори полева болница в Бейрут. Иран предложи лекари и медикаменти като хуманитарна помощ.

ЕС съгласува изпращането на място на 100 пожарникари със съответното оборудване, обучени за издирване на хора в градски условия, съобщи еврокомисарят за действията при кризи Янез Ленарчич. Франция изпраща два самолета с десетки спасители, полеви медицински екип и 15 тона помощ. Самият президент Еманюел Макрон отива на посещение в Ливан в четвъртък. От Германия тръгна екип от спасители, които да помогнат за издирването на оцелели.

Боян Белев
Боян Белев
Чехия прати екип от 37 спасители с кучета в Бейрут. Полша има готовност да изпрати в Бейрут група от 39 спасители с 4 кучета, а също така специалисти химици. Дания, Сърбия и Гърция също изразиха готовност да окажат помощ на Ливан. Кипър е готов да приеме ранени от взрива в Бейрут, както и да изпрати в Ливан медицински персонал. Руското министерство на извънредните ситуации изпраща в Бейрут полева болница с лекари, спасители и специалисти по борба с коронавируса.

Папа Франциск се помоли Ливан “да може да се справи с този извънредно трагичен и болезнен момент и с помощта на международната общност да преодолее тежката криза, която преживява”.

BG посланикът в Ливан: Народът тук лесно заговаря за война

“Нанесени са материални поражения практически в целия град. Като близо до пристанището и в центъра те са доста сериозни”. Това разказа посланикът на България в Ливан Боян Белев. “Експлозията беше след работно време на посолството. Аз бях извън него, но има колеги, които живеят там. Аз, като всички, усетих изключително силен гръм. Има поражения и по сградата на посолството - счупени прозорци по 4 етажа”, обясни Белев. Българската дипломатическа мисия няма информация за пострадали от взрива български граждани.

“Засега никой не говори за умисъл. Първоначалните версии бяха, че има нанесен удар от страна на Израел. Версия, която беше отхвърлена веднага. Но, за съжаление, тук народът много лесно започва да споменава думата война. В такива случаи естествено е редно да изчакаме да видим какво се случва и очевидно никаква война не започва, слава богу. Предстои по-сериозно разследване, ще бъдат съобщени резултатите. Министър-председателят обяви национален траур и че виновниците ще бъдат сурово наказани”, добави посланикът пред Нова тв.

“Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент”, написа българският премиер Бойко Борисов в съболезнователна телеграма до премиера на Ливан Хасан Диаб. “Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията”, добавя Борисов.