Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Много пари” за Хаджигенов

Фейсбук си блъска главата: кой колко предлага на адвоката да спре протестите и защо пък точно на него

Преди няколко дни адвокат Николай Хаджигенов, един от инициаторите на протестите срещу Борисов и Гешев, написа на стената си във фейсбук тревожно съобщение: „Вчера получих първото сериозно предложение в пари (много пари) да събираме сергията и да си ходим. Не можете да ни купите, не защото нямаме цена, а защото има неща, които не се продават“.

Както се досещате, високото напрежение веднага плъзна по вените на социалната мрежа като вирусна инфекция, раздразвайки жизненоважни органи. Хаджигенов се числи към т.нар. “отровно трио”, основни организатори и сценаристи на шествията и блокадите. Въз основа на публичните си изяви досега адвокатът, пиарът Арман Бабикян и скулпторът Велислав Минеков са набедени, че представляват на площада интересите на олигарха в изгнание Васил Божков, на президента Румен Радев, Мая Манолова, БСП, “Да, България” и други техни приятелски организации. Някои казват, че “отровното трио” всъщност употребявало спонтанното гражданско недоволство за чужди политически цели, а други, че подобна теза е точно толкова недоказуема, колкото и пълното с пачки евро чекмедже на Бойко Борисов.

Тъй като Николай Хаджигенов не споделя повече подробности за обстоятелствата около подлия опит да бъде подкупен и опетнен протестът, потребители на социалната мрежа се залутаха и затънаха в догадки. В разпалена дискусия те повдигнаха множество горещи въпроси, които в обобщение се подреждат според своята актуалност така:

КОЛКО?

Този правист не е от бохемата, както се казва, от сравнително скоро е разпознаваем в публичното пространство и аудиторията не може да се ориентира дори приблизително какви суми е склонен по принцип да определя като “много пари”. Негова авторитетна колежка от бургаската адвокатура споделя, че лично тя би приела веднага половин милион лева, без да се пазари, но същевременно изразява разочарованието си, че досега не е получавала възмутителна оферта за разпускане на множества или събрания.

Интересен, но несигурен показател за природата на Хаджигенов е професионалната му кариера, низост е да се съди по делата за “цената” на един адвокат. Той защитаваше кметицата на “Младост” Десислава Иванчева, както и приятелката на Божков, певицата Ли Лана и нейния брат Александър Деянов. В определени кръгове се твърди, че е работил напълно безплатно, а в други - обратното. Според една, най-много две медии Хаджигенов е близък и с банкера Цветан Василев, който се укрива от българското правосъдие в Сърбия, но това не е подкрепено от очевидци и веществени доказателства. В крайна сметка въпросът за размера на офертата увисва без отговор в пространството като преоценена луканка.

КОЙ?

С не по-малко тревога обществеността е нетърпелива да разбере кои са вредните фактори, мъчещи се да корумпират организатора. По тази точка има само едно логично предположение и то е, че премиерът Борисов, главният прокурор Гешев, приятелски настроени към тях олигарси или всички в сговор са изпратили свои емисари с неприлично предложение. Тази версия обаче води до повече въпроси, отколкото отговори, разпалва следващите два.

ЗАЩО ХАДЖИГЕНОВ?

Предлагайки “много пари”, неизвестните кукловоди очевидно възприемат неподкупния адвокат като острие, което е в състояние да спре протестите. Това обстоятелство е силно смущаващо, имайки предвид, че говорим за спонтанен протест, а не за организирано партийно мероприятие. Участниците в него не случайно носят плакати, осъждащи всякакви опити за въздействие над гражданската им съвест. Многократно в изявленията си пред телевизиите те заявяват, че не само не признават, но и не разпознават “отровното трио” и нехаят за неговите скрити помисли.

В този ред на мисли, ако Хаджигенов, чисто хипотетично, бе приел подкупа, той не би могъл да изпълни поставената задача. Но пък не друг, а самият той описва как са му били предложени “много пари да събираме сергията и да си ходим”.

Тук навлизаме в дилема, затова във фейсбук изкристализират две възможни обяснения: едното е, че юристът живее в заблуда за собствената си значимост, а другото, че е имал предвид не протестиращите „да си ходят“, а самият той и партньорите му в „отровното трио“. Някои наблюдатели нагазват в дебрите на още по-заплетена версия, според която не статуквото, а Васил Божков, Румен Радев, Мая Манолова, „Да, България“ и техните приятели дават мило и драго триото да се разкара.

А БАБИКЯН И МИНЕКОВ?

Арман Бабикян и Велислав Минеков мълчат по темата, което поражда нова вълна въпроси. Дали не са били пренебрегнати? Възможно ли е да са обидени? Хаджигенов ли е техният лидер? Въпреки огромния си респект, някои плахо допускат отблъскващата мисъл, че за разлика от Хаджигенов другите двама може и да са приели “многото пари”. Това, разбира се, е в сферата на булевардните спекулации и не заслужава сериозен коментар.

Участничка в широката дискусия по темата определя Бабикян като “собственик на сайтове, дето с пръчка не искаш да ги побутнеш”, а други профили я подгряват, цитирайки хулите и клеветите, изречени от Бойко Борисов, че пиарът му е искал 3 милиона, за да му направи предизборна кампания.

Скулпторът Минеков също е нападнат злъчно по комунистическа линия от антипротестъри, които припомнят, че баща му е изваял приживе паметника на Тодор Живков в Правец, а самият той e в инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София. Заслепени от гняв, тези обществени среди се мъчат да развенчаят революционния плам на тримата инициативни водачи, издигайки на пиедестал личния си площаден опит и трупайки на техен гръб всекидневно стотици лайкове, сърчица и коментари.

С прелюбопитна гледна точка, достойна за многозначителен финал на иначе безкрайната тема за Хаджигенов и “многото пари”, излиза във фейсбук жандармерист, охраняващ протестите. Перифразирайки адвоката, той пише: “Вчера ми предложиха ужасно много пари да убедя колегите да отворим кордона. Не се съгласих не защото нямам цена, а защото има неща, които не се продават. Хоп, готово! Върви разбери така ли е, не е ли…”